Prva i najvažnija: I remi bi bio dobar start

Zvuči pomalo surovo, ali je tako - reprezentacije ranga Crne Gore, koje vrebaju priliku iz prikrajka, imaju šansu da urade nešto veliko samo ako krenu dobro u kvalifikacijama.
3 komentar(a)
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Jovetić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2016. 15:22h

Ima li Crna Gora snage da se umiješa u borbu za visok plasman u grupi, ima li šansu da napravi čudo i približi se Svjetskom prvenstvu u Rusiji, umnogome će pokazati večerašnji duel sa Rumunijom u Klužu, na otvaranju kvalifikacija (20.45, TV prenos).

Zvuči pomalo surovo, ali je tako - reprezentacije ranga Crne Gore, koje vrebaju priliku iz prikrajka, imaju šansu da urade nešto veliko samo ako krenu dobro u kvalifikacijama.

Dobar početak, naravno, nije garancija plasmana na Mundijal, ali u slučaju lošeg početka - mnogo bi toga u startu bilo pokvareno.

Eto zašto je ekipa Ljubiše Tumbakovića na velikom iskušenju u rumunskoj pokrajini Transilvanija, gdje će protiv jednog od učesnika nedavnog Eura pokušati da izvuče barem bod.

"Crna Gora je u ovu grupu ušla iz petog šešira. Međutim, mini liga od deset utakmica daje mogućnost svakoj ekipi da se iskaže. Prije svih, mudrom i disciplinovanom igrom mogu da se sakriju neki nedostaci protiv favorita. Na početku svi imaju šansu i svi misle da mogu da budu najbolji. Sigurno da su Danska, Poljska i Rumunija po kvalitetu favoriti u ovoj grupi, ali je isto tako sigurno da će svako pokušati da iskoristi svoje šanse, među njima smo i mi", poručio je selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković sinoć na pres-konferenciji u Klužu.

Crnogorski fudbaleri stigli su juče u Rumuniju bez jednog od najvažnijih - Marka Baše, koji nije mogao da zaliječi povredu stopala i koji neće biti na raspolaganju.

Veliki hendikep, ako se zna da Tumbaković ne računa ni na povrijeđene Vučinića i Poleksića, kao i na beka Stojkovića, ali bez obzira - „sokoli” će tražiti šansu.

Uostalom, i Rumunima fale dvojica-trojica, vrlo važnih...

"Razliku će napraviti ona ekipa koja bude konstantnija i disciplinovanija. Vidjećemo koliko će Rumuni odgovoriti zahtjevima trenera, a mi ćemo se potruditi da odradimo svoj dio posla", dodao je Tumbaković.

Noć ranije, u Podgorici, crnogorski selektor je testirao tim koji bi mogao da počne utakmicu - Božović na golu, Marušić, Savić, Simić i Tomašević u posljednjoj lini, Vukčević, Nikolić i Bakić u sredini, ispred njih Bećiraj i Rodić, a Jovetić kao najistureniji. Da li će to biti postava koja će istrčati na oštećeni teren Kluž arene, se oko 20 časova.

Stevan Jovetić odigraće večeras prvu utakmicu za reprezentaciju otkada je Ljubiša Tumbaković preuzeo Crnu Goru. Iako još bez takmičarskog meča ove sezone, Jovetić će biti veliki adut Crne Gore u Klužu.

"Osjećam se super, kao i ostatak ekipe. Trenirali smo dobro prethodnih dana i svi jedva čekamo da istrčimo na teren. Rumuni su domaćini i vjerovatno će pokušati da nas napadnu, ali potrudićemo se da nađemo odgovor", kazao je Jovetić na konferenciji za medije.

“Sokoli” sinoć nisu trenirali na areni na kojoj se igra utakmica, jer se teren čuva za utakmicu, već su morali na stadion na kojem Kluž igra domaće mečeve.

"Čuli smo da teren nije baš u najboljem stanju, ali šta je tu je, prilagodićemo se uslovima. Teren ne smije da bude alibi", kazao je Jovetić i dodao:

"Mnogo je bitan start kvalifikacija i daćemo sve od sebe da krenemo kako treba. Rumuni imaju dobar tim, pratili smo ih na evropskom prvenstvu".

Daum: Odlično smo pripremljeni

Rumuni kreću bez trojice važnih fudbalera koji su bili na spisku, ali su otpali zbog povreda - golmana Tatarušanua, defanzivca Kirikeša i napadača Kešerua.

Selektor Krištof Daum bio je, međutim, veliki optimista uoči svog debija na klupi „trikolora sa Karpata”.

"Imamo povrede, ali naći ću najbolja rješenja. Tim je odlično pripremljen i ispred mene je dosta opcija. Volim što je tako".

Daum je prvi stranac na klupi reprezentacije Rumunije, dakle zaokret je veliki...

"Vidjećemo korak ka novoj generaciji rumunskog fudbala. Nije lako odmah se prilagoditi novom stilu, ali nenormalno je koliko su igrači radili ove nedjelje. Zato vjerujem da ćemo pobijediti Crnu Goru#.

"Bez obzira na loš teren, moramo da dobijemo. Ljudi u Klužu su uradili sve da ga pripreme".

RUMUNIJA - CRNA GORA

Kluž - “Arena Kluž. Kapacitet: 30.201. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska). Početak u 20.45 (TV).

Mogući sastavi:

Rumunija: Pantalimon, Sapunaru, Moci, Grigore, Filip, Popa, Stančiju, Hoban, Ćipćiju, Andone, Stanku.

Crna Gora: Božović, Marušić, Savić, Simić, Tomašević, Vukčević, Nikolić, Bakić, Bećiraj, Rodić, Jovetić.

Bonus video: