Uoči starta: Imamo li novog Vučinića?

Crna Gora nikad nije izgubila na strartu kvalifikacija. Sva četiri puta je, međutim, igrala kod kuće i sva četiri puta je strijelac bio Mirko Vučinić, kojeg nema večeras u Klužu. Ko može da ga odmijeni?
13 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2016. 13:56h

Utakmicom sa Rumunijom u Klužu Crna Gora kreće u svoj peti ciklus kvalifikacija.

Više nismo toliko mladi, niti novi i nepoznati - na „sokole” se sada računa kao na ekipu koja može da iznenadi, iskusnije selekcije sa više respekta ulaze u duele sa Crnom Gorom. Ni prošli, do sada najslabiji kvalifikacioni ciklus, to (bar za sada) nije promijenio.

Da je fudbalska reprezentacija Crne Gore izgradila kakvu-takvu reputaciju na evropskoj fudbalskoj mapi, iako još nije uspjela da se kvalifikuje za veliko takmičenje, govori podatak na nikad nije izgubila na otvaranju kvalifikacija - dva puta je pobijedila, dva puta je odigrala neriješeno. Makar simbolično, to može nešto da znači uoči večerašnjeg okršaja u Rumuniji.

Postoji, međutim, bitna razlika - svaki put je Crna Gora kao domaćin počinjala kvalifikacione priče. I svaki put je imala Mirka Vučinića - kapitena, koji je postizao golove na otvaranju svakog ciklusa.

Počelo je 6. septembra 2008, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Crna Gora - Bugarska, prva takmičarska utakmica tada najmlađe evropske selekcije. Bugari su poveli u 11. minutu golom Stilijana Petrova, no ekipa Zorana Filipovića je u nastavku potvrdila kakav je napadački potencijal krila u sebi - Vučinić iz slobodnog udarca u 62. i Jovetić iz penala u 81. minutu donijeli su preokret.

Pokazala je Crna Gora tada i koliko je neiskusna - Bugari su sa igračem manje, u sudijskoj nadoknadi, preko Georgijeva iz slobodnog udarca izjednačili na 2:2.

Remi sa Bugarima bio je uvod u seriju remija - čak šest, na deset mečeva, ostvarila ih je četa Zorana Filipovića, uz jednu pobjedu i tri poraza (dva od svjetskog prvaka Italije) u svom prvom kvalifikacionom ciklusu.

Dvije godine kasnije, Crna Gora je otvorila kvalifikacija za Euro u Ukrajini i Poljskoj utakmicom sa Velsom pod Goricom. Iako je bila prva, znalo se da je u pitanju utakmica od koje mnogo toga zavisi.

Zlatko Kranjčar je te jeseni 2010. u crnogorskoj reprezentaciji probudio uspavanu zvijer, a trijumf nad Bejlom i drugovima od 1:0, 3. septembra (gol Vučinića u 30. minutu), bio je uvod u seriju od tri pobjede. Uz remi sa Engleskom na "Vembliju", bila je to zaliha koja je Crnu Goru lansirala do baraža.

Krajem ljeta 2012. Crna Gora se spremala da napadne Mundijal u Brazilu. Prva utakmica pod Goricom 7. septembra 2012. i remi 2:2 u vratolomnom meču protiv Poljske.

Poljaci su poveli golom Blaščikovskog iz penala, Vučinić i Drinčić okrenuli su rezultat do poluvremena, ali je Mjeržejevski početkom nastavka postavio konačnih 2:2. Nije to bio loš rezultat za selekciju Branka Brnovića, naprotiv - sve do juna naredne godine i poraza od Ukrajine pod Goricom, Crna Gora je konkurisala za plasman na Mundijal.

Prije dvije godine, u kvalifikacijama za EP u Francusckoj, Crna Gora je na startu dobila Modlaviju 2:0. I opet gol Vučinića, te još jedan Tomaševića.

Pojavila se nada koja ne kraju nije imala pokriće na terenu - jer, Moldavija je (uz Lihtenštajn kod kuće) jedina selekcija koju Crna Gora pobijedila u tom ciklusu, a Austrija, Rusija i Švedska bili su nedodirljive.

Počeci kvalifikacionih ciklusa crnogorske reprezentacije do sada su, dakle, uglavnom bile vezane za sjajne partitude Mirka Vučinića, koji zbog teške povrede i suspenzije neće biti večeras u Klužu.

A za dobar rezultat na otvaranju nove kvalifikacione priče, Crnoj Gori će u Rumuniji trebati takav fudbaler. Imamo li, bar večeras, novog Mirka?

Bonus video: