Holandija mora da čuva ugled

Da li mogu i kvalifikacije za SP da ponude senzacije kao što je to bio slučaj pred Euro?
1 komentar(a)
Vesli Snajder, Foto: Beta
Vesli Snajder, Foto: Beta
Ažurirano: 04.09.2016. 10:43h

Evropske kvalifikacije za Mundijal 2018. godine kreću danas, jedini siguran učesnik za dvije godine je reprezentacija koja će biti domaćin (Rusija), na ostatak Starog kontinenta čeka borba do novembra 2017. kada će takmičenje zaključiti baraž utakmice.

Devet pobjednika grupa ide direktno na Svjetsko prvenstvo, dok će u baraž za Mundijal osam najboljih drugoplasiranih ekipa.

"Neće ovaj ciklus biti lak. Favoriti se znaju, nadam se da smo nešto naučili iz prethodnih godinu i po", rekao je selektor Holandije Deni Blind.

Iz njegove izjave se upravo vidi koliko Holanđani strahuju da li će otići u Rusiju, jer su Euro, do kojeg je put bio mnogo otvoreniji, preskočili nakon debakla u grupi iz koje su prošli Češka, Island i Turska.

Da li mogu i kvalifikacije za SP da ponude senzacije kao što je to bio slučaj pred Euro? Realnost je da je to mnogo teže, ali...

Upravo je Holandija dio jedne od interesantnijih grupa - sa Francuskom i Švedskom, a tu su i autsajderi Bugarska, Bjelorusija i Luksemburg.

"Naš cilj je plasman na SP. Da li kao prvi ili kroz baraž, to će pokazati kvalifikacije. Ali , moramo da budemo u Rusiji", kazao je Blind.

Francuska je, s druge strane, realan favorit u grupi A. Didije Dešan nije osvojio titulu prvaka Evrope na domaćem tlu, ali nema sumnje da je stvorio moćne "trikolore".

"Kada imate rivala kakav je Holandija u grupi ne može se reći da je sve na vama, ali svi znamo koji su nam planovi. Mislim da u Rusiji možemo da budemo još bolji nego što smo sada, ali prvo treba tamo i poći", jasan je Dešan.

Italijani i Španci na novom početku

Italija i Španija su se sastale u osmini finala Eura, a spojio ih je i žrijeb za SP. Dvije velesile u novu kampanju ulaze sa novim selektorima - "azure" je preuzeo Đampjero Ventura, a Špance Žulen Lopetegi.

Italijani kreću sjutra iz Izraela, a "furiju" čeka rutinski posao protiv Lihtenštajna.

"Nisam selektor, ja sam trener. Došao sam da pomognem Italiji da napravi još bolje rezultate", rekao je na predstavljanju Ventura, koji je na debiju poražen od Francuske sa 3:1 u Bariju.

Kako god, Španci i Italijani bi trebalo da imaju otvoren put do prva dva mjesta, ali Albanija svakako prijeti da poremeti planove favoritima nakon odličnih izdanja u kvalifikacijama, a onda i na Evropskom prvenstvu.

Alardajs "oporavlja" Albion?

Još jedno razočaranje za Englesku na velikom takmičenju označilo je i kraj ere Roja Hodžsona na klupi.

Euro je bio posljednji izazov za njega, budućnost Albiona je u rukama čovjeka koji zna kako da se nosi sa pritiskom - Sema Alardajsa.

"Moje ekipe su se borile za opstanak? Pa šta? Ne brinite, dobro znam šta znači biti selektor Engleske. Ovdje sam da obradujem naciju", istakao je Alardajs. Englezi startuju večeras u Slovačkoj, a u grupi su i Škotska, Slovenija, Litvanija i Malta.

Portugal nakon osvojene evropske titule mora da se nadmeće u grupi B sa dva tima sa EP (Švajcarske, te Mađarske, s kojom je u grupi igrao 3:3).

To su definitivno tri tima iz grupe koja se nadaju odlasku u Rusiju, jer Letonija, Farska Ostrva i Andora nisu toliko opasne da bi mogle da se umiješaju u borbu za vrh.

Biće interesantno vidjeti i Belgiju, koja je promijenila selektora (Marka Vilmotsa je naslijedio Roberto Martines, pomagaće mu Tijeri Anri), koja će se u grupi H boriti sa Grčkom, BiH, Estonijom, Kiprom i Gibraltarom.

Njemci su dobili grupu po mjeri u kojoj će Joakim Lev vjerovatno dati šansu i nekim novim nadama - u grupi C su Češka, Sjeverna Irska, Norveška, Azerbejdžan i San Marino.

Kosovo kreće u fudbalsku priču duelom sa Finskom u gostima

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo naći će se i jedan debitant - reprezentacija Kosova.

Kosovari su u grupi sa Hrvatskom, Islandom, Ukrajinom, Turskom i Finskom, a sve utakmice će, kako je najavio tamošnji fudbalski savez, igrati u Skadru. Prvi rival je Finska...

"Dobili smo grupu koja nam se dopada, u kojoj možemo da pokažemo da nismo slučajno tu gdje jesmo. Naravno, ne prijetimo, ovo su za nas prve kvalifikacije, ali naš cilj je da osvojimo što više bodova", rekao je selektor Kosova Albert Bunjaki i dodao:

"Živimo za dan kada ćemo debitovati. Biće emocija za nas, ali najviše od svega želimo da upišemo pobjedu", istakao je Bunjaki.

Od 25 igrača koje je Bunjaki pozvao za prvi takmičarski meč nalaze se 23 internacionalna, a jedina dva fudbalera iz domaće lige su golmani - Fljamur Neziri i Granit Kolši.

GRUPE I PAROVI 1. KOLA

GRUPA A: Holandija, Francuska, Švedska, Bugarska, Bjelorusija, Luksemburg.

Utorak: Švedska - Holandija, Bugarska - Luksemburg, Bjelorusija - Francuska

GRUPA B: Portugal, Švajcarska, Mađarska, Farska Ostrva, Letonija, Andora.

Utorak: Švajcarska - Portugal, Farska Ostrva - Mađarska, Andora - Letonija.

GRUPA C: Njemačka, Češka, Sjeverna Irska, Norveška, Azerbejdžan, San Marino.

Nedjelja: San Marino - Azerbejdžan, Norveška - Njemačka, Češka - Sjeverna Irska.

GRUPA D: Vels, Austrija, Srbija, Republika Irska, Moldavija, Gruzija.

Ponedjeljak: Gruzija - Austrija, Srbija - Republika Irska, Vels - Moldavija.

GRUPA E: Rumunija, Danska, Poljska, Crna Gora, Jermenija, Kazahstan.

Nedjelja: Kazahstan - Poljska, Danska - Jermenina, Rumunija - Crna Gora.

GRUPA F: Engleska, Slovačka, Škotska, Slovenija, Litvanija, Malta.

Nedjelja: Litvanija - Slovenija, Slovačka - Engleska, Malta - Škotska.

GRUPA G: Španija, Italija, Albanija, Izrael, Makedonija, Lihtenštajn.

Ponedjeljak: Španija - Lihtenštajn, Albanija - Makedonija, Izrael - Italija.

GRUPA H: Belgija, BiH, Grčka, Estonija, Kipar.

Utorak: Kipar - Belgija, BiH - Estonija, Gibraltar - Grčka.

GRUPA I: Hrvatska, Island, Ukrajina, Turska, Finska, Kosovo.

Ponedjeljak: Hrvatska - Turska, Ukrajina - Island, Finska - Kosovo.

Bonus video: