Tumbina rođendanska želja: Dobar rezultat u Klužu

"Ako me pitate šta želim za poklon to je dobar rezultat u nedjelju", kazao je Tumbaković, koji je danas obilježio 62. rođendan
3 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.09.2016. 18:32h

Ljubiša Tumbaković danas je obilježio 62. rođendan. Zašto ne napišemo "proslavio"?

"Toliko sam preokupiran utakmicom u Klužu da i ne znam da mi je rođendan", kroz osmijeh je kazao selektor crnogorske reprezentacije, koja se jutros zaputila za Rumuniju, na prvi meč kvalifikacija za Mundijal.

"Ako me pitate šta želim za poklon to je dobar rezultat u nedjelju"

A koji je to ishod koji bi zadovoljio vođu "sokola" na dizanju zavjese ispred petog takmičarskog ciklusa od nastanka reprezentacije?

"Neću da licitiram. Vratili smo se našim radnim obavezama i pokušavamo da uobličimo sve stvari koje smo isplanirali. Ostaje da se pokaže na terenu koliko toga smo uradili kvalitetno i koliko smo u stanju da se suprotstavimo Rumunima".

U svim prethodnim takmičarskim ciklusima "sokoli" su nakon prvog susreta brisali nulu u bodovnom saldu. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dva puta su remizirali na stadionu pod Goricom – najprije sa Bugarima, a zatim i sa Poljacima (u oba navrata bilo je 2:2) - dok su u kampanje za Euro 2012. i 2016. ulazili trijumfima nad Velsom (1:0) i Moldavijom (2:0).

"Najvažniji je krajnji cilj. Kada bi sve bilo dobro na kraju, onda početak nije bitan. Ipak, zbog opšte atmosfere, zbog rada, zbog utakmica koje nas čekaju, bilo bi dobro da u Klužu ispunimo rezultatski cilj".

Gotovo punu godinu, tačnije od 8. septembra 2015, crnogorska reprezentacija je bez trijumfa - porazima od Austrije (2:3) i Rusije (0:2) zaključene su kvalifikacije za Euro, nakon čega su uslijedila tri neuspjeha u kontrolnim provjerama (Makedonija 1:4, Grčka 1:2 i Turska 0:1), uz remi sa Bjelorusijom (0:0).

"Svako naše novo okupljanje, a ovo je treće otkada sam selektor, predstavlja stepenicu više. Zadovoljan sam kako momci rade, kakva je atmosfera u timu, disciplina... Preostaje nam još samo da napravimo iskorak kada je u pitanju rezultat".

A rezultati rumunske reprezentacije u mečevima na domaćem terenu izazivaju poštovanje - "balkanski trikolori" su u seriji od 12 susreta bez poraza, uključujući i prijateljske duele sa Španijom i Argentinom, koji su završeni bez golova.

"Dobro smo skenirali rivala. Imamo interesantan protok informacija iz njihovog tabora, toliko da odmah saznajemo kada im se neko povrijedi. Gdje su najslabiji? Ne bih o tome, međutim, kao i svaka ekipa imaju svoje slabe tačke. Pokušaćemo da našom strategijom napadnemo i iskoristimo njihove mane.

Kao i crnogorski selektor, i njegov kolega na klupi rumunske reprezentacije Kristof Daum sjutra će takmičarski debitovati. Ipak, prednost Tumbakovića je što je kroz tri prijateljska duela osjetio puls "sokola"; dok se njemački stručnjak prvi put srijeće sa "trikolorima".

"Mislim da ni Daum rumunski sastav ne poznaje bolje od mene", pola u šali, pola u zbilji primjetio je Tumbaković.

"Mada, on je na samom izvoru informacija. Stari je trenerski vuk i ima svoju ideju".

Kao što crnogorski selektor ima ideju koja će se jedanaestorica od početka nedjeljnog meča na Kluž areni suočiti sa Rumunima.

"Naravno, neću vam reću startnu postavu". održavao je opuštenu atmosferu u kampu reprezentacije na podgoričkom Starom aerodromu Tumbaković.

Da li će ta postavi biti napadački orijentisana?

"Naravno da želimo da igramo ofanzivno, što je moja trenerska filozofija. Pokušaćemo da budemo mudri i da reagujemo pravovremeno u zavisnosti od toga šta se bude dešavalo na terenu".

Baša spreman za Rumune?

Glavna kadrovska dilema za Ljubišu Tumbakovića tiče se zdravstvenog statusa Marka Baše, koji zbog povrede pete nije nastupao za Lil još od 28. jula i meča sa azerbejdžanskom Gabalom u 3. pretkolu Ligu Evrope.

"Na našu sreću Baša je u srijedu trenirao. Potpuno se normalno fizički ponašao, nije bilo problema... Optimista sam i očekujem da će igrati u Klužu".

Dobra komunikacija sa medijima u opštem interesu

Selektor je juče govorio i o razlogu zbog koga je trening u srijedu umjesto u 18:30 počeo 45 minuta ranije, o čemu nisu obavješteni novinari.

"Takve stvari se dešavaju. Naših sedam dana isplaniramo puno unaprijed i taj raspored je precizan. Iz minuta u minut se, međutim, neki detalji mijenjaju... Tako je bilo i u srijedu: nismo mogli da uklopimo vrijeme da počnemo trening u zakazanom terminu, već smo krenuli ranije. Bilo smo zato dostupni od 19:10 ili 19:15 i mogli smo da odgovorimo zahtjevima novinara. Ne bih volio da se remeti naša komunikacija sa medijima, kojom sam vrlo zadovoljan. Bolje da ostane na nivou koji je u opštem interesu".

Bonus video: