Mađari vraćaju uspomene

Fudbalska reprezentacija Crne Gore zakazala dvije prijateljske utakmice u 2019. godini - Mađarska i Bjelorusija po treći put testiraju "sokole"
199 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje naših fudbalera nakon istorijske pobjede nad Mađarskom 2007.
Slavlje naših fudbalera nakon istorijske pobjede nad Mađarskom 2007.
Ažurirano: 14.12.2018. 12:20h

Uvođenjem Lige nacija Uefa je prijateljske utakmice nacionalnih selekcija svela na pravu rjetkost, ali su ipak ostali termini u kalendaru koji mogu da se popune i sparing-mečevima.

Nedavno, na žrijebanju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Dablinu, Crna Gora je svrstana u grupu sa pet, a ne sa šest reprezentacija. Time su ostala dva slobodna teremina, a Ljubiša Tumbaković i njegovi izabranici popuniće ih duelima sa Mađarskom i Bjelorusijom.

Kako je saopšteno na sajtu Fudbalskog saveza Crne Gore, “sokoli” će 5. septembra 2019. igrati sa Mađarskom, a 19. novembra sa Bjelorusijom. U oba meča Crna Gora će biti domaćin, na stadionu pod Goricom.

I sa Mađarskom i sa Bjelorusijom Crna Gora se sastala po dva puta. Meč sa Mađarima vratiće uspomene na prvu, istorijsku utakmicu naše selekcije, 24. marta 2007. godine - po pravoj provali oblaka na stadionu pod Goricom, Mirko Vučinić i Igor Burzanović su golovima iz penala u drugom poluvremenu donijeli prvu pobjedu (2:1) u istoriji tada najmlađoj evropskoj nacionalnoj selekciji.

Godinu i po kasnije, Crna Gora je sa Mađarskom u Budimpešti odigrala i posljednji test-meč pred prve kvalifikacije. U pravoj goleadi na stadionu “Ferenc Puškaš” bilo je 3:3, uz dva gola Stevana Jovetića i jedan Simona Vukčevića.

Bjelorusija je prvi put igrala protiv Crne Gore 18. novembra 2009. u Podgorici, u oproštajnom meču prvog crnogorskog selektora Zorana Filipovića. Mirko Vučinić donio je pobjedu, golom glavom u finišu utakimice.

Bjelorusija i Crna Gora sastali su se još jednom, 14. avgusta 2013. u Žodinu - bilo je 1:1, uz još jedan gol Mirka Vučinića.

Zanimljivo je da će utakmica protiv Mađarske 5. septembra biti 99. koju će naš nacionalni fudbalski tim odigrati u istoriji. To znači da će kvalifikacioni meč sa Češkom 9. septembra biti 100. utakmica crnogorske reprezentacije u istoriji.

Bonus video: