Kad je Real poželjan protivnik

Madriđani doživjeli protiv CSKA najteži evropski poraz na svom terenu u istoriji, mnogi se ne bi bunili da ih izvuku za protivnika u osmini finala Lige šampiona. Žrijeb je u ponedjeljak
612 pregleda 0 komentar(a)
Koliki je domet ovog Reala?, Foto: Manu Fernandez
Koliki je domet ovog Reala?, Foto: Manu Fernandez

Real Madrid nije toliko nepoželjan protivnik iz grupe prvoplasiranih ekipa na žrijebu parova osmine finala Lige šampiona koji će se obaviti u ponedjeljak u Nionu.

Trostruki uzastopni prvak Evrope uglavom je rival za izbjegavanje - po istoriji, tradiciji, moći koju ima u evropskom fudbalu - ali sudeći po trenutnoj formi, teško da bi neko od drugoplasiranih bio toliko nezadovoljan ako za protivnika dobije baš “kraljevski klub”.

Ekipa koja vodi Santjago Solari doživjela je ponižavajući poraz od moskovskog CSKA (3:0), usred Madrida, u posljednjem meču grupne faze.

Niko u Španiji više ne priča o tri uzastopne titule LŠ, nito o tome što je Real plasmanom u osminu finala sa 1. pozicije u grupi ipak ispunio glavni cilj... Priča se samo o najtežem porazu madridskog giganta pred svojim navijačima u istoriji! I to od ekipe iz Rusije, koja ne pripada evropskom kremu.

- Ne znam je li zbog odlaska Zidana ili Ronalda, da li zbog toga što na ljeto nije dovedeno veliko pojačanje, ili zato što je Svjetsko prvenstvo izmorilo igrače - ne znam koji su razlozi, ali ovaj Real ne igra dobro i ne šalje dobre signale. Volio bih da griješim, ali ovo nije ni sjenka Reala iz prethodnih godina - kazao je legenda Reala, bivši crnogorski internacionalac Predrag Mijatović za “Kadenu Ser”.

Ko to priželjkuje Real? Ili, koga sve može da dobije prvak Evrope za protivnika u osimi finala.

Kao prvoplasirane, Madriđane “mjerkaju” ekipe koje su završile druge u grupi - Totenhem, Liverpul, Šalke, Ajaks, Lion i Mančester junajted.

Atletiko Madrid, koji je takođe završio kao drugi, ne može da se sastane u ovoj fazi takmičenja sa timom iz iste zemlje, samim tim ni sa Realom, a ne mogu ni da se sudare Roma i Real, koji su bili zajedno u grupi.

Osim Reala, nosioci na žrijebu su Borusija Dortmund, Barselona, PSŽ, Porto, Bajern, Mančester siti i Juventus.

Uz pomenuta ograničenja na žrijebu, mogući su, dakle, spektakli: Real protiv Liverpula, što bi bila repriza finala iz prošle sezone, Barselona protiv Liverpula, Juventus protiv Liverpula, PSŽ protiv Mančester junajteda... Moguć je i “Klopovpar”, Borusija Dortmund - Liverpul, a moguća je i repriza polufinala LŠ iz prošle sezone, kada je Roma šokirala Barselonu.

Porto je možda jedan od najpoželjnijih timova iz prvog šešira, ali teren ne govori tako - Portugalci su najuspješniji tim prve faze, sa pet pobjeda i remijem (16 bodova), doduše u ne baš jakoj grupi sa Šalkeom, Galatasarajem i Lokomotivom.

Odmah iza Portugalaca je Bajern Nika Kovača s dva boda manje (14) uz gol razliku 15:5, što ga plasira ispred Barselone koja ima jednak broj bodova, ali za nijansu slabiju gol-razliku (14:5). Samo pet timova završilo je prvu fazu bez poraza, a osim Porta, Bajerna i Barse to su Ajaks i Lion, koji je okončao grupu sa čak pet remija.

Crvena zvezda je 27. od 32 ekipe, što je neočekivano dobar učinak Beograđana, koji su bili u najtežoj grupi sa PSŽ-om, Liverpulom i Napolijem. Najgora ekipa Lige šampiona za ovu sezonu je atinski AEK koji ima svih šest poraza uz gol-razliku 2:13.

Bonus video: