Evropa je bila inicijalna kapisla

"Mečevi protiv Rabotničkog i Genka dali su igračima do znanja da vrijede više nego što su i sami bili svjesni", kaže trener Miodrag Vukotić
9 komentar(a)
Miodrag Vukotić, Foto: Filip Roganović
Miodrag Vukotić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.08.2016. 07:57h

Evropske utakmice protiv Rabotničkog i Genka pomogle su igračima Budućnosti da podignu mišljenje o sebi kao igračima, da budu svjesni svojih kvaliteta, kaže trener Miodrag Vukotić.

Za razliku od mnogih crnogorskih ekipa u prošlosti, koje su nakon dobrih izdanja u Evropi narednih mjeseci padale u domaćem šampionatu, sa ekipom Budućnosti se dešava suprotno. Utakmice sa Rabotničkim, posebno sa Genkom - bile su inicijalna kapisla za sjajan start u prvenstvu.

Pet pobjeda u prvih pet utakmica, sve bez primljenog gola, uključujući i pobjedu u derbiju nad aktuelnim šampionom, ekipom Mladosti - bilans je Podgoričana na početku šampionata.

"Mečevi u Evropi dali su igračima do znanja da vrijede više nego što su i sami svjesni. I ne samo mečevi u Evropi - ne treba zanemariti ni prošlu sezonu, gdje smo maltene do posljednjeg dana bili u trci za oba trofeja, Kup smo izgubili na penale, a u prvenstvu skoro do kraja prijetili Mladosti. Ekipa se uigravala i sazrijevala, sve smo to prenijeli na početak ovog prvenstva, bez obzira na to što smo u međuvremenu ostali bez fudbalera na kojem smo trebali da baziramo igru", kaže Vukotić, misleći na vezistu Mladosti, Marka Burzanovića.

Iako su ostvarili svih pet pobjeda i zvanično kandidovali sebe u prve favorite za osvajanje titule, Vukotić kaže da ovo još nije nivo koji igrači Budućnosti mogu da dostignu.

"Zadovoljstvo je početi sa pet trijumfa, to nam daje sigurnost pred nastavak, ali treba biti objektivan - još nismo u optimalnoj formi. Više faktora je uticalo na to, prije svega umor zbog evropskih utakmica i nedostatak fudbalera na nekim pozicijama koje bi mi omogućile potpunu rotaciju. Sa druge strane, igrači su bili pod malim pritiskom u derbiju protiv Mladosti zbog činjenice da smo prošle sezone sva tri puta izgubili od istog rivala. No, bez obzira na to, bili smo bolji i bio bi grijeh da nismo dobili utakmicu", kaže Vukotić.

Ako najbolje od Budućnosti tek dolazi - onda „plavi” neće imati konkurenta u trci za titulu.

"Da li imamo najbolji tim? Prije bih rekao da igramo najbolje. Ali, Mladost je i dalje odlična ekipa, ne smijemo da zaboravimo Zetu, koja je izvrsno počela, ali ni Rudar ni Sutjesku, urpkos nešto slabijem startu. Uz nas, sve su to konkurenti za najveći plasman".

Vukotić se ne krije - Budućnost ide na titulu, ne samo zbog serije od pet pobjeda na startu.

"Cilj Budućnosti uvijek mora da bude borba za trofeje. Rekao sam to i prošle sezone. Počeli smo dobro i želimo da kontrolišemo trku, da vodimo glavnu riječ".

Odličan početak Budućnosti, ali velika iskušenja tek dolaze - nakon prvenstvene pauze slijedi serija derbija, sa Bokeljom u gostima, Zetom kod kuće, Sutjeskom u Nikšiću i Rudarom u Podgorici.

"Idemo utakmicu po utakmicu. Sada razmišljamo kako da se odmorimo i kako da bolje iskoristimo pauzu, tek onda ćemo misliti o Bokelju", zaključuje Vukotić.

Prvenstvo se nastavlja 10. septembra.

Bonus video: