Ne očekujte zaokret odmah, ali trudićemo se da dobro počnemo

"Ulazimo u mini ligu od 10 utakmica, lijepo je da se lijepo počne. Trudićemo se", skromna je Tumbakovićeva poruka šest dana prije starta kvalifikacija.
76 pregleda 11 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.08.2016. 18:45h

Pobijedićemo Slovačku, kazao je selektor košarkaške reprezentacije Crne Gore Bogdan Tanjević.

Od selektora fudbalske reprezentacije, Ljubiše Tumbakovića, teško ćete dobiti takvu izjavu, a posebno sada, kada debituje u kvalifikacijama kao selektor, a njegova reprezentacija sa mnogo nepoznanica ulazi u neizvjestan i težak kvalifikacioni ciklus.

Svjestan da je u ruke dobio zadatak da sprovede blagu smjenu generacija, koju je uz to u prijateljskim mečevima uigravao bez glavnih fudbalera (Jovetića, Savića, skoro i bez Baše), a sve sa reprezentacijom koja više od dvije godine čeka na veliku pobjedu, Tumbaković oprezan i odmjeren u najavama.

Tako na pitanje šta očekuje i šta priželjuje od duela sa Rumunijom, u nedjelju u 20.45 u Klužu na otvaranju kvalifikacija, iskusni stručnjak odgovara:

"Nikada se nisam bavio prognozama, predviđanjima. Bavim se terenom, igračima, atmosferom... Posao selektora ide u tom pravcu. Biće vremena. Ulazimo u mini ligu od 10 utakmica, lijepo je da se lijepo počne. Trudićemo se", skromna je Tumbakovićeva poruka šest dana prije starta kvalifikacija.

Crna Gora priželkuje zaokret, igrački i rezultatski, nakon jednog (i za sada jedinog) izrazito neuspješnog ciklusa. Koliko su želje daleko od realnosti, posebno sada, kada najiskusniji fudbaleri, oni što su nosili igru minulih godina, polako odlaze, pokazaće možda već prve utakmice kvalifikacija za Mundijal u Rusiji.

Tumbaković kao da upozorava - ne očekujte čuda, posebno ne odmah...

"Ako se vraćamo na ono što je bilo, to može da nam pomogne samo kao jedno veliko iskustvo. Crna Gora nije imala rezulata posljednjih godina, ali ako očekujete veliki zaokret - teško. Potrbeno je vrijeme. Trudim se da nametnem stil rada koji je kod mene prisutan godinama, a pomažu mi igrači. Postoji zajednički fluid. Sve ide spontano, radno, profesionalno... Oni imaju zadatke, ja imam svoj princip", kazao je Tumbaković.

Njegov princip i vizija vidjeli su se u prijateljskim mečevima, posebno protiv Turske u Antaliji, bez obzira na nešto lošije rezultate. Vidjelo se, takođe, da će Tumbakoviću trebati vrijeme, ali i pravi (zdravi) fudbaleri da sve ideje sprovede u djelo.

Za početak - trebalo bi da ima Savića i Jovetića, koji su preskočili sve tri pripremne utakmice pod njegovom komandom.

"Na dosadašnjim okupljanjima nametnuli smo stil i proces rada koji ćemo ponavljati u ovih sedam dana. Sigurno neće biti problem da se igrači kao što su Jovetić i Savić, ali i ostali koji su manje bili sa nama, uklope u sve to".

Na Tumbakovićevom zvaničnom debiju, Crna Gora će pokušati da iznenadi u Rumuniji, koja je favorit.

"Gledali smo ih na Evropskom prvenstvu, što se nas tiče potpuno su "porkiveni", analizirani do detalja. Ali, imaju novog selektora, što je bitna promjena, tako da smo minulih dana istraživali Daumovu filozofiju. Nismo došli do mnogo podataka u tom smislu, ali u principu da sve znamo o njima", zaključuje Tumbaković.

Vremena za najave ima još - crnogorski fudbaleri odradili su danas tek drugi trening, prvi u kompletnom sastavu. Do meča u Rumuniji, imaće ih još pet.

Saveljić otkazao, Stojković otpao, nada u Marka Bašu

Tumbaković je za Rumune pozvao 30 fudbalera, a sada je izvjesno da je spisak skraćen na 28 imena - jer, Esteban Saveljić je otkazao, a Filip Stojković najvjerovatnije otpao, zbog povrede...

"Saveljić je izgleda otkazao dolazak za ovaj meč. Nije to još zvanično, jer imamo problema u komunikaciji sa njim, s obzirom da govori samo španski", kazao je Tumbaković za novog defanzivca španskog Levantea.

Stojković, defanzivac Minhena 1860 u Tumbakovićevoj viziji je projektovan kao desni bek, ali protiv Rumuna teško da će moći da pomogne.

"U pitanju je povreda prepona koju vuče još iz bivšeg kluba, Čukaričkog. Skoro sigurno neće moći da nam pomogne", dodaje Tumbaković.

Zbog toga, ali ne samo zbog toga - nada u oporavak Marka Baše...

"Juče je odradio dobar dio treninga. Trebalo je da se oporavi proteklog vikanda, ali sve je prolongirano. Razgovaramo svaki dan sa doktorima, razgovaramo sa Markom... Nadamo se da će biti spreman".

Bonus video: