Juventus za rekord, ostalima mrvice

Silno pojačani Juventus ima priliku da osvoji šestu vezanu titulu, što nikom do sada nije uspjelo u italijanskom fudbalu
0 komentar(a)
Iguain, Foto: Reuters
Iguain, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2016. 15:18h

Kreće nova sezona Serije A, u kojoj se ne postavlja pitanje ko će biti šampion.

Igrački, finansijski, organizaciono, infratsrukturno, kako god - Juventus je toliko moćniji od svih rivala u Italiji da je jedina dilema na koji će način osvojiti novu titulu.

Da li dominacijom od početka do kraja, kao prije dvije godine, kada je završio prvenstvo sa 17 bodova više od drugoplasirane Rome, ili preokretom nakon slabijeg starta, kao što je bio slučaj prošle sezone.

Novi šampionat, međutim, ima i malo simbolike, jer „stara dama” ima priliku da potuče sve rekorde - da šesti put zaredom osvoji Seriju A, što nikom nikada nije uspjelo u italijanskom fudbalu.

Još prije rata, 30-ih godina prošlog vijeka, Juventus je osvojio pet titula zaredom, pamte se i dominacije Torina, u novije vrijeme Milana, pa Intera (pet vezanih titula pod Manćinijem i Murinjom, uz jednu oduzetu zbog afere „kalćopoli”), ali niko do sada nije napravio taj šesti korak.

Ukoliko se ne dogodi čudo, Juventus će oboriti rekord - a to valjda dovoljno odslikava razmjere dominacije torinske „stare dame”.

"Juve je prevazišao Seriju A i sada je među četiri najbolja tima u Evropi", kaže italijanska trenerska legenda, nekadašnji trener Juventusa Fabio Kapelo.

Titula u Seriji A se podrazumijeva, Juventus puca na Ligu šampiona - pokazao je to dovođenjem Gonsala Iguaina iz Napolija za čak 90 miliona eura, čime je potučen i gotovo udvostručen dosadašnji, 16 godina star italijanski transfer-rekord (Krespo iz Parme u Lacio 2000. godine).

Dovođenjem fudbalera koji je prošle sezone postigao 36 golova u Seriji A Juventus je oslabio jednog od najvećih konkurenta i pokazao da je u odnosu na sve klubove - druga dimenzija.

"Može Juventus da osvoji Ligu šampiona, ali u takmičenju u kojem su giganti poput Reala, Bajerna ili Barselone, treba vam i dosta sreće - dodaje Kapelo.

Juventus je ovog ljeta postavio još jedan rekord, i to evropski - prodao je Pola Pogbu Mančester junajtedu za 105 miliona. Niko u Torinu, međutim, nije zabrinut...

„Nema Pogbe - nema problema. Iguain i Dibala će dati bar 50 golova”, jedan je od komentara navijača Juventusa.

Ko može da se suprotstavi mašineriji čija je odbrana dominirala na nedvanom Prvenstvu Evrope (obučena u plave dresove reprezentacije Italija), a sada pojačana Danijem Alvešom Benatijom; čiji je vezni red osvježen Pjanićem i Pjacom; čiji napad zaista može da postigne 60 golova?

Italijani su ubijeđeni - niko, zato će se voditi paklena trka za drugu poziciju.

Kao i u nekoliko prethodnih sezona, glavni kandidati su Roma i Napoli. „Vučica” je imala velike ambicije prošle sezone, nije se ni primakla Juventusu, a u novu ulazi i psihološki uzdrmana, jer joj je Juve, baš kao i Napoliju, uzeo jednog od najboljih igrača, Miralema Pjanića.

Milanski velikani, Inter i Milan, koji već nekoliko godina preživljavaju veliku organizacionu krizu, a pokušavaju da je prebrode kineskim kapitalom, i ove sezone kreću ne iz drugog, već iz trećeg plana.

I to sa novim trenerima: Inter je preuzeo Holanđanin Frank de Bur, nekadašnji trener Ajaksa, a Milan Vinćenco Montela, koji je prethodne sezone vodio Sampdoriju. Malo ko vjeruje u čuda, zato se očekuje da se „narazuri” i „rosoneri” bore za plasman na evropsku scenu.

Fiorentina i Lacio su u narednom „ešalonu” klubova, a uz njih, možda, Udineze i Sasuolo, koji za italijanske prilike igraju neuobičajeno ofanzivan i dopadljiv fudbal. To je i Torino, sa novim trenerom Sinišom Mihajlovićem, ali i Sampdorija, Đenova, Kjevo i još nekoliko klubova koji garantuju uzbuđenja. Ne, međutim, u borbi za prvu poziciju.

Ključna sezona za Stevana Jovetića

Nakon brojnih peripetija u prošloj sezoni - sjajnog početka, pa serije povreda, nesporazuma sa bivšim trenerom Manćinijem, te čestih glasina da će otići iz kluba - pred crnogorskim napadačem Stevanom Jovetićem, sada već iskusnim 26-godišnjakom, je najverovatnije najvažnija sezona u karijeri.

Inter je odlučio da zadrži Jovetića tako što je otkupio njegov ugovor sa Mančester sitijem, pa nekadašnji fudbaler Fiorentine ima sve preduslove da opravda reputaciju sa kojom se prije 12 mjeseci vratio u Seriju A.

Dva preduslova mora da zadovolji, da bi zaigrao na nivou na kojem se očekuje - prvi je da ga zaobiđu povrede, a drugi da se izbori za mjesto prvotimca kod novog trenera Franka de Bura, jer je u napadu već prilična gužva. Osim Jovetića, tu su Eder, Ikardi i Palasio, kao i Perišić i Kandreva (stigao iz Lacija), koji će djelovati sa bokova.

Inter sa Jovetićem želi povratak u Ligu šampiona, jer će se u predstojećoj sezoni zadovoljiti nastupom u Ligi Evrope.

"Potrudićemo se da igramo bolje nego prošle sezone i vratimo se u Ligu šampiona, gdje je i mjesto klubu kao što je Inter. Što se mene tiče, nikada nije bilo sumnje oko mog ostanka. Znam koliko mogu i zato sam razočaran prošlom sezonom. Daću sve od sebe da budem što bolji - kazao je nedavno Jovetić.

Zasada, on je jedini crnogorski fudbaler u Seriji A. Možda mu se do kraja prelaznog roka pridruži Filip Raičević, napadač člana Serije B Vićence, za kojeg je zainteresovano nekoliko prvoligaša.

Bonus video: