Real, Barselona i „faktor” Atletiko

Primera počinje sa dva pitanja - ko je bolji, Real ili Barselona, te može li Atletiko sa Stefanom Savićem da im pokvari planove
1 komentar(a)
Real - Barselona, Foto: Beta/AP
Real - Barselona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.08.2016. 12:10h

Višedecenijska, istorijska „trka udvoje” španskog fudbala od sezone 2012/2013 pretvorila se u „trku utroje”. Tako će vjerovatno biti i ovoga puta - Barselona, Real i Atletiko Madrid kreću u još jedan sprint za titulu u novoj sezoni španske Primere, koja počinje večeras utakmicama Malaga - Osasuna i Deportivo - Eibar.

Dolazak Dijega Simeonea na klupu Atletika, 23. decembra 2011. godine bio je prelomna tačka u doskora nezamislivom pregrupisavanju snaga na španskoj fudbalskoj mapi.

Prije samo nekoliko godina to je izgledalo nemoguće, ali eto, našao se klub koji će se suprotstaviti svjetskim gigantima Barseloni i Realu, uprkos manjem budžetu i slabijoj logistici.

Od 2012. godine Atletiko je gotovo ravnopravan u trci sa Realom i Barsom, ne samo u Španiji, jer je dva puta u posljednje tri sezone igrao finale Lige šampiona (oba puta izgubio od Reala, na produžetke i na penale).

Maja 2013. „kolćonerosi” su osvojili titulu, a prošle sezone su bili u igri do pretposljednjeg kola u nestvarnoj trci u kojoj su tri tima razdvojila samo tri boda.

Zato Španci tradicionalnom pitanju - Real ili Barselona, kojim započinje svaka sezona, moraju da dodaju još jedno - može li Atletiko (opet) da im pokvari planove?

"Ovo je naša posljednja, a jubilarna 50. sezona na „Visente Kalderonu”, od naredne ćemo igrati na novom stadionu. To nam je dodatni motiv da napadnemo svaki mogući trofej", poručuje kapiten Atletika, Gabi.

„Kolćonerosi”, dakle, otvoreno prijete Barseloni i Realu u sezoni koja će za njih imati i snažan emotivan naboj.

Atletiko više nije inferioran na terenu, a u posljednje vrijeme ni van njega, u tržišnoj utakmici.

Ovog ljeta, Simeone je potrošio 71 milion eura za pojačanja, što je za 19 miliona više nego što je potrošio Real, a samo devet manje nego Barselona.

Kevin Gameiro, do sada udarna igla Sevilje, trebalo bi da bude zvijezda prelaznog roka (cijena 30 miliona) i veliko pojačanje u napadu Atletika u kojem već dominira najbolji igrač Evropskog prvenstva, Francuz Antoan Grizman, te Fernando Tores čiji su ugovor čelnici Atletika napokon otkupili od Milana. Uz Argentinca Nika Gaitana (stigao iz Benfike) i Hrvata Šimea Vrsaljka (Sasuolo) i pojačao konkurenciju u odbrani, Atletiko bi, bar na papiru, trebalo da ima za nijansu jači tim nego prošle sezone.

Je li to dovoljno da se sruši gotovo neprikosnovena Barselona, da se nadjača evropski prvak Real?

Jer, uprkos bljeskovima Atletika, uprkos dvije titule Lige šampiona Reala u posljednje tri sezone, u Primeri dominira - Barselona.

Katalonci su osvojili čak šest titula u posljednjih osam sezona, tri od posljednje četiri, a bukmejkeri im daju najveće šanse (kvota 1,75, napram 2,5 Reala i 12 Atletika) da se raduju i ovoga puta.

Najskuplji igrač prelaznog roka u Španiji „vlasništvo” je Barselone - Andre Gomeš, prvak Evrope sa Portugalom, stigao je iz Valensije za 35 miliona eura, ali će morati da se bori za mjesto u startnoj postavi jer je kompozicija tima Luisa Enrikea gotovo ista u posljednjih nekoliko sezona. U napadu Mesi, Suares i Nejmar, iza njih Inijesta, Buskets, Rakitić... Odbranu je pojačao Francuz Umtiti...

"Kao i uvijek, biće ovo iscrpljujuća trka, gdje najmanje tri tima mogu prva da prođu kroz cilj" kazao je Luis Enrike, trener Barselone.

Real ulazi u prvenstvo sa vjerovatno najvećim imperativom. „Kraljevski klub” je osvojio samo jednu titulu u posljednjih sedam sezona i navijači očekuju da se dominacija u Evropi, ma kako to čudno zvučalo, prenese u Španiju.

"Ovo je Real Madrid, klub koji uvijek ide na sve trofeje. Na kraju sezone ćemo podvući crtu", kazao je trener „merengesa” Zinedin Zidan, koji je za sada osvježio tim samo povratnikom Moratom.

"Ovo je kompletna ekipa, koja je osvojila Ligu šampiona, ali prelazni rok traje do kraja avgusta i nikada ne znate šta može da se dogodi".

Ostalima, po običaju, ostaju „mrvice”, borba za Ligu šampiona. Sevilja i Viljareal ulaze u novu sezonu sa novim trenerima - Čileanac Horhe Sampaolo je preuzeo Andalužane umjesto Emerija, kojeg je uzeo PSŽ, dok je Fran Eskriba preuzeo kormilo „žute podmornice” umjesto neočekivano smijenjenog Marselina Garsije.

Plasman u LŠ napadaju i Valensija i Atletik Bilbao, a novo je da su Espanjol preuzeli kineski vlasnici, te da se u Primeru nakon duže vremena vratio Alaveš, nekadašnji finalista Kupa UEFA.

Savić spreman za najveću pozornicu: Želimo trofej!

Crna Gora i ove sezone ima samo jednog fudbalera u Primeri, ali više nego reprezentativnog - Stefan Savić će se boriti se za vrh tabele sa Atletiko Madridom, i to najvjerovatnije iz prve postave.

Ovo bi trebalo da bude sezona potpune amfirmacije 25-godišnjeg defanzivca, koji je u finišu prošle sezone, i to u ključnim mečevima, ubijedio Simeonea da na njega može potpuno da osloni.

Toliko da je odigrao 120 minuta u finalu Lige šampiona sa Realom i bio jedan od najboljih igrača Atletika.

"Cilj je plasman u Ligu šampiona, sve ostalo je dodatni uspjeh. Ipak, kao klub koji je posljednjih godina stalno bio u vrhu, ne zadovoljavamo se samo plasmanom u elitu - želimo da se domognemo nekog trofeja. To nam je izmaklo prošle sezone, iako smo igrali finale LŠ i do posljednjeg kola bili u trci za titulu", poručuje Savić.

Atletiko u prvom kolu u nedjelju dočekuje Alaveš, dok Real gostuje imenjaku iz San Sebastijana. Dan ranije (subota) Barsa čeka Betis.

Bonus video: