Embape i Nejmar, Foto: Reuters

Nekad samo klub, danas svjetski brend

Klub iz Pariza je agresivnom kampanjom krenuo da uzdrma Real, Barselonu, Mančester junajted i druge klubove koji decenijama imaju najveće prihode od prodaje dresova
3388 pregleda 4 komentar(a)
Embape i Nejmar, Foto: Reuters
Embape i Nejmar, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2018. 16:14h

Iz kojeg god pravca da prilazite Parizu, na pumpama će vas, osim onih standardnih stvari - goriva, sendviča, vode, sokova, kafa..., dočekati i dobro poznati logo sa imenom Grada svjetlosti i crvenom Ajfelovom kulom na plavoj pozadini. Dobro poznati grb Pari Sen Žermena.

Pariz je, međutim, teritorija koju je klub sa „Parka prinčeva” davno osvojio, još čim se oformio 1970. godine. Cilj ambicioznog predsjednika Nasera al-Kelaifija je osvajanje svijeta, ne samo u sportskom, već i na komercijalnom planu.

Klub koji ima marketinški trenutno najisplativijeg svjetskog fudbalera Nejmara i prvu francusku zvijezdu Kilijana Embapea (tako se pravilno kaže, a ne Mbape), ove godine je agresivnom kampanjom krenuo da uzdrma Real, Barselonu, Mančester junajted i druge klubove koji decenijama imaju najveće prihode od prodaje dresova i svega ostalog sa svojim logom.

PSŽ je otišao korak dalje od svih i u septembru na modnoj pisti i koncertnoj pozornici predstavio novu opremu, sa dobro poznatim logom „Air Jordan”, koji je za tu priliku čak i zamijenio Ajfelovu kulu u grbu PSŽ-a.

Prvo opipavanje tržišta je viđeno još u maju, kada se na internetu pojavilo pet trenerki sa tim logom. Dva mjeseca kasnije, Džastin Timberlejk je na koncertu u „Bersiju” (gdje su mogle da igraju i rukometašice Crne Gore) na pozornicu izašao u crnoj jakni sa ogromnim redizajniranim logom PSŽ-a. Krajem avgusta je bilo jasno da je saradnja dogovorena, jer se reper Trevis Skot pojavio u košarkaškom dresu PSŽ-a na festivalu u sjeveroistočnoj Francuskoj.

U septembru je na spektakularnoj promociji potpisan trogodišnji ugovor, vrijedan 100 miliona eura. PSŽ u Ligi šampiona već igra u dresovima sa čuvenim znakom Letećeg visočanstva, a linija ima čak 90 proizvoda, za kojima vlada prava jagma od prvog dana.

Saradnja sa „Najkijevim” podbrendom je samo najnoviji primjer PSŽ-ove mutacije od običnog fudbalskog kluba u svjetski poznati brend. „Sveci” su sarađivali s poznatom francuskom modnom dizajnerkom Kristel Košer, čiji je brend „Koche” preradio dresove PSŽ-a i u njih obukao dvije velike muzičke zvijezde, Bijons i Ritu Oru.

Još veći marketinški korak naprijed je napravljen u oktobru, kada su se pred tri nastupa „Roling stonsa” u Parizu prodavali dresovi PSŽ-a sa čuvenim znakom “Stonsa” - isplaženim jezikom.

I na „Park prinčeva” sve češće dolaze pripadnici svjetskog džet-seta, pa su tako utakmice gledali Bijons, Džej Zi, Rijana, Kendal Džener, Điđi Hadid, Kortni Kardašijan, Leni Kravic, Naomi Kempbel... To što vjerovatno površno ili uopšte ne znaju fudbalska pravila ne smeta, jer pomažu da se PSŽ pozicionira na svjetskoj sceni.

Al-Kelaifi je u nedavnom intervjuu za AFP istakao da je klub postao jedan od tri najveća fudbalska brenda na svijetu, ali ne želi na tome da se zaustavi. Katarski biznismen sa Džordanovim logom kreće u osvajanje Sjeverne Amerike i posebno Azije, gdje Barselona, Real Madrid i premijerligaški velikani dominantno vladaju.

Baš zbog želje da se osvoji Kina, kao najveće tržište, PSŽ je Superkup Francuske sa Monakom igrao baš u Šenženu, a tribine su bile prepune Kineza u dresovima „svetaca”.

Pari Sen Žermen je svim ovim potezima napravio veliki korak ka formiranju najvećeg fudbalskog brenda. Ali, da bi sa vrha sklonio Real i Barsu, moraće da na terenu bude jednako uspješan kao španski giganti. A za sedam sezona pod katarskom vlašću samo je jednom stigao do polufinala Lige šampiona...

Simboli Nejmar i Embape

Nije, naravno, svima po volji promjena grba i dezena dresova. Ultrasi su već protestovali zbog činjenice da oprema za utakmice Lige 1 na domaćem terenu ima zamagljenu cik-cak liniju od sredine nadolje, a posebno zbog novog, crnog dresa sa tankom bijelom linijom.

Ali, u upravi ne haju mnogo za to i misle da je „Air Jordan”, kao brend koji uspješno premošćuje sportsku odjeću i uličnu modu više od tri decenije, idealan partner za PSŽ. Nada za prvaka Francuske je da sa novim logom mogu da urade isto ono što rade sportske franšize u SAD, gdje se košarkaški dresovi i trenerke nose kao modni predmeti.

U svemu tome je jako bitna uloga marketinškog fenomena Nejmara i Kilijana Embapea, koji je nedavno razmijenio dresove s Lebrononom Džejmsom, u nadi da će se klub probiti na američko tržište.

Ako izbjegne Uefinu kaznu zbog problema sa finansijskim fer-plejom, PSŽ sigurno neće prodati dvije zvijezde, jer bi bez njih napad na svjetski tron, i u sportskom i u komercijalnom smislu, bio nemoguć.

Bonus video: