Nakon 30 godina Berluskoni prodao Milan za 740 miliona

2 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta-AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 05.08.2016. 13:46h

Nakon 30 godina, završava se era Silvija Berluskonija na čelu Milana - kompanija Fininvest, čiji je Berluskoni vlasnik, a koja je vlasnik Milana sa 99,93 posto akcija, objavila je da je milanski klub prodala kineskom konzorcijumu za 740 miliona eura, od kojih će 220 otići na pokrivanje aktuelnih dugova kluba.

Na čelu kineskog konzorcijuma Haiksija kapital je biznismen Jonghong Li, koji ima kapital u fimi koja se bavi pravljenjem automobila i u dejlimičnom je vlasništvu Vlade Kine. Pored njega su u konzorcijumu još neki kineski investitori...

"Ugovor će biti realizovan do kraja 2016. godine, kad dvije strane dobiju potrebne dozvole od strane italijanskih i kineskih vlasti", navodi se u saopštenju Milana.

Kako stoji u saopštenju, Kinezi su se ugovorom obavezali da će za tri godine uložiti ukupno 350 miliona eura u jačanje kluba i igračkog kadra,

Prvih 100 miliona će Kinezi uplatiti prije potpisivanja ugovora u prodaji, a odmah kaparu od 15 miliona, te preostalih 85 miliona u roku od 35 dana.

"Za vrijeme pregovora oko ugovora, Fininvest je uvijek imao za prioritetan cilj, kao što je predsjednik Berluskoni jasno istakao, da se Milanu nađe vlasnik sa adekvatnim finansijskim mogućnostima, koje su neophodne da klub vrate u trku sa najvažnijim klubovima svjetskog fudbala", navodi se u saopštenju.

Berluskoni je prije tri decenije, kada je preuzeo klub, izvukao klub iz stečaja i, između ostalog, osvojio pet titula prvaka Evrope i osam trofeja u Seriji A.

Bonus video: