Povratak Budućnosti i Sutjeske

Čini se da sredine neće biti - liga će se podijeliti na ekipe koje ciljaju titulu i evropsku promociju i na one koji će isključivo misliti o opstanku
74 pregleda 3 komentar(a)
Budućnost, Foto: Filip Roganović
Budućnost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.08.2016. 10:14h

Superlativ "najkvalitetnija" skoro sigurno neće odgovarati 11. sezoni crnogorske fudbalske elite od osamostaljenja, koja počinje sjutra.

"Najneizvjesnija" i "najnapetija" gotovo izvjesno - hoće.

Razlog tome je izmjena formata takmičenja, jer će ovo biti posljednja sezona u kojoj će Prvu ligi činiti 12 klubova. Već od naredne, elita će brojati 10, što znači da će krajem maja iz nje direktno ispasti tri tima, dok će dva ići u baraž i razigravanje sa drugoligašima.

To je uticalo i na aktivnost klubova u nikada vrelijem ljetnjem prelaznom roku.

Čini se da sredine neće biti - liga će se podijeliti na ekipe koje ciljaju titulu i evropsku promociju i na one koji će isključivo misliti o opstanku.

U najavi je i bitna promjena u odnosu na prethodne - Budućnost i Sutjeska bi konačno mogli da javnosti pokažu zašto su najveći rivali na ovim prostorima i da se bore za krunu.

Najveći crnogorski klubovi još iz vremena SFR Jugoslavije osvojili su samo pet od ukupno 20 trofeja od kada Crna Gora ima nezavisnu ligu, a jednom su se, i to u sezoni 2012/13, borili do kraja za titulu prvaka.

Ljetnja dešavanja u oba tabora najavljuju bolje dane - podgorički tim je pokazao protiv Genka u kvalifikacijama za Ligu Evrope da je sazrio i da je spreman za kvalitativni odskok, a Sutjeska je dosta toga promijenila, počev od trenera (Aleksandra Nedovića je naslijedio Nebojša Jovović) i nema sumnje da u ovu sezonu ulazi jača nakon dolaska Igora Ivanovića, Draška Božovića, Brazilca Žildemara...

Daleko od toga, međutim, da bi sve trebalo da se "lomi" između Podgoričana i Nikšićana, pitaće se i ostali.

U prvom redu Mladost, aktuelni šampion, ali i tim čija je snaga u ovom trenutku nepoznanica s obzirom na to da je promijenio 13 igrača, te Rudar, osvajač Kupa Crne Gore koji je sačuvao okosnicu ekipe...

Tu je i Zeta - Golubovčani su dobro odradili prelazni rok i makar nagovijestili da bi nakon četiri godine borbe za opstanak mogli da jure vrh tabele.

Pet timova sa novim trenerima

Pet crnogorskih prvoligaša ulazi u sezonu sa novim trenerima.

U odnosu na prošlu šefa stručnog štaba nisu mijenjali Mladost (Nikola Rakojević), Budućnost (Miodrag Vukotić), Bokelj (Slobodan Drašković), Lovćen (Milorad Malovrazić), Zeta (Dejan Vukićević), Grbalj (Dragoljub Đuretić), kao i Rudar, kojeg je Dragan Radojičić preuzeo pred finale Kupa u finišu prošle sezone.

Aleksandar Nedović je nakon epizode u Sutjesci preuzeo Petrovac, u ovoj sezoni na klupi Dečića biće Milija Savović, a Iskre Radislav Dragićević, koji je uveo Jedinstvo u Prvu ligu. Bjelopoljce će, s druge strane, u eliti s klupe predvoditi Sava Kovačević.

Ima i jedna zanimljivost kada su u pitanju treneri u našoj ligi.

Ovo će biti prva sezona još od one startne 2006/07. da će sve klubove voditi domaći stručnjaci.

Zeta - Mladost pod Goricom, Sutjeska dobila reflektore

Prvo kolo je na programu u subotu, a odigraće se četiri utakmice, od čega jedna u večernjem terminu - u pitanju je duel Budućnosti i Iskre na stadionu pod Goricom koji je zakazan za 20 časova.

Prije duela Podgoričana i Danilovgrađana igraće se mečevi Bokelja i Grblja, Rudara i Jedinstva, te Dečića i Petrovca. Te utakmice počinju u 17.30.

Zeta će na premijeri dočekati Mladost na stadionu pod Goricom, u nedjelju od 17.30, a večernji termin je rezervisan za okršaj Sutjeske i Lovćena.

Nikšićani su najzad dobili reflektore.

Duel Sutjeske i najstarijeg kluba u našem fudbalu počeće u 20 časova, a domaćin je za ovaj meč odlučio i da ulaz na stadion kraj Bistrice bude besplatan.

Bonus video: