FK Čelik prestao da postoji?!

Sa druge strane, u moralnom okviru cijele priče oko Čelika, možda je i teško ultimativno tražiti spašavanje ovog kluba. Teško je recimo ultimativno tražiti spašavanje sportskog kluba u zemlji, u kojoj su recimo sa scene, u tišini nestajali privredni kolektivi od nekoliko hiljada zaposlenih
357 pregleda 21 komentar(a)
Čelik - Honved, Foto: Luka Zeković
Čelik - Honved, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2016. 17:12h

Fudbalski klub Čelik, koji je u baražu za popunu Druge fudbalske lige Crne Gore prethdone sezone izborio status drugoligaša, ugasio se, navedeno je na fejsbuk starnici Druga liga Crne Gore. Na fejsbuk stranici FK Čelik, sa tugom i sjetom najvjerniji navijači FAP Mašine i njihov ljubimac, nekadašnji kapiten Darko Zorić, razočarani su slijedom događaja i nemogućnošću pronalčaska rješenja za opstanak kluba koji bi naredne godine proslavio šestu deceniju od osnivanja.

VIjest o gašenju Čelika, prenosimo doslovce sa fejsbuk stranice Druga liga Crne Gore:

"U vi­še ne­go zlo­kob­noj ljet­noj ti­ši­ni sa nik­šić­ke sportske sce­ne ne­sta­će je­dan sport­ski ko­lek­tiv, ko­ji bi na­red­ne go­di­ne trebao sla­vi­ti šest de­ce­ni­ja od osni­va­nja. U istin­skoj sport­skoj sredini sa­ma na­ja­va da se ga­si klub sa ta­kvom tra­di­ci­jom, iza­za­va­la bi uz­bu­nu. Me­đu­tim u Nik­ši­ću, sti­če se uti­sak da se zbog po­sljed­njih Če­li­ko­vih da­na, ni­ko ni­je pretjerano uz­ne­mi­rio".

Od­go­vor na pi­ta­nje šta je iza­zva­lo ta­kvu le­tar­gi­ju, te­ško je na­ći. Na­rav­no da sve ovo ne mo­že za­bri­nu­ti one ko­ji su pro­la­zni­ci kroz sport, one ko­ji sport doživlja­va­ju sa­mo kao tram­bu­li­nu za sko­ko­ve u ne­ke dru­ge, najčešće eko­nom­sko-po­li­tič­ke vo­de".

"Sa dru­ge stra­ne, u mo­ral­nom okvi­ru ci­je­le pri­če oko Če­li­ka, mo­žda je i te­ško ul­ti­ma­tiv­no tra­ži­ti spa­ša­va­nje ovog klu­ba. Te­ško je re­ci­mo ul­ti­ma­tiv­no tra­ži­ti spa­ša­va­nje sport­skog klu­ba u ze­mlji, u ko­joj su reci­mo sa sce­ne, u ti­ši­ni ne­sta­ja­li pri­vred­ni ko­lek­ti­vi od ne­ko­li­ko hilja­da za­po­sle­nih".

"Da­nas je naj­te­že sva­ka­ko oni­ma ko­ji­ma je Če­lik bio pr­va sport­ska lju­bav, ko­ji mu je u fud­bal­skom smi­slu bio i dje­tinj­stvo i od­ra­sta­nja. Nji­ma je za­i­sta te­ško objasniti či­nje­ni­cu da nji­hov Če­lik sju­tra ne­će po­sto­ja­ti. Ali ka­ko uop­šte mo­že ne­sta­ti ne­što što se no­si u du­ši, kako uop­šte mo­gu ne­sta­ti naj­ljep­še uspo­me­ne. Za razumjeti je čovje­ka ko­ji će ža­li­ti sa Če­li­kom, jer je uz nje­ga shva­tio šta je istinska vri­jed­nost spor­ta. Mo­žda je Če­lik i tre­bao da se i uga­si onoga da­na, ka­da su ne­sta­le te istin­ske vri­jed­no­sti spor­ta. Za razumjeti je i lju­de ko­ji po­ku­ša­va­ju da od­lo­že ne­što što je neminovno".

Je­dan od njih je sva­ka­ko i pred­sjed­nik FK Če­lik, Jo­vo Đur­đe­vić, ko­ji nas je ju­če oba­vije­stio da je Ran­ko Ra­du­lo­vić de­fi­ni­tiv­no iza­šao iz Čeli­ka.

"Da, era Ran­ka Ra­du­lo­vi­ća u Če­li­ku je okon­ča­na, to mi je u jučerašnjem raz­go­vo­ru on i de­fi­ni­tiv­no po­tvr­dio. Do­sko­ra­šnjem vlasni­ku i ge­ne­ral­nom spon­zo­ru is­te­kao je i ugo­vor sa op­šti­nom Nikšić i za nje­ga je to okon­ča­na pri­ča. Tom pri­li­kom re­kao mi je da Če­lik osta­vlja u Dru­goj li­gi, u ran­gu tak­mi­če­nja u ko­jem je i bio kad je on ušao u klub. Ra­du­lo­vić klub osta­vlja „na po­zi­tiv­noj nu­li“, ovaj klub, to je či­nje­ni­ca, ne du­gu­je ni­ko­me ni­je­dan cent. Po­sled­nje njego­ve ri­je­či u tom raz­go­vo­ru bi­le su, "ako je ne­ko­me cilj da se ugasi, on­da je mo­žda i naj­bo­lje da se uga­si", pre­no­si Đur­đe­vić Radu­lo­vi­će­ve ri­je­či.

Pred­sjed­nik FK Če­lik ka­že da vi­še spa­sa ne­ma.

"Da, to je to. Mo­ram is­ko­ri­sti­ti pri­li­ku da se za­hva­lim lju­di­ma iz Fudbal­skog sa­ve­za i Upra­ve za sport ko­ji su pret­hod­nih da­na uči­ni­li sve što je u nji­ho­voj mo­ći da nam po­mog­nu. Hva­la lju­di­ma i iz Sutjeske ko­ji su u ovim na­šim naj­te­žim da­ni­ma, u igrač­kom, stručnom ka­dru po­ku­ša­li po­mo­ći, ko­ji su nam po­mo­gli da opra­vi­mo i te­ren. Svi­ma nji­ma za­i­sta ve­li­ko hva­la. Na­ma "po­sled­njim Mohikancima" pre­o­sta­je sa­mo da sta­vi­mo ka­ta­nac, po­ne­se­mo ključ, pa­pi­re, po­ku­pi­mo po­sled­nje Če­li­ko­ve ostat­ke i sve to pre­da­mo opštin­skom Se­kre­ta­ri­ja­tu za sport", po­ru­čio je Jo­vo Đur­đe­vić.

Bonus video: