Putin: Rusija će suspendovati zvaničnike navedene u izvještaju Svjetske antidoping agencije

2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2016. 21:30h

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da su optužbe protiv ruskih sportista u izvještaju nezavisne komisije Svjetske antidoping agencije (WADA) o dopingu tokom Olimpijskih igara u Sočiju, zasnovane na dokazima osobe, kako je naveo, jadnog ugleda.

Putin je najavio da će zvaničnici imenovani u izvještaju komisije WADA kao neposredni izvršioci biti privremeno suspendovani sa svojih radnih mjesta dok se ne završi istraga, navodi Tas dodajući da Rusija ipak traži od te agencije da obezbijedi detaljnije i objektivnije informacije.

U danas objavljenom izvještaju navodi se da su antidoping laboratorije u Moskvi i Sočiju štitile dopingovane ruske sportiste, u sklopu državnog doping sistema, kojim je upravljalo, kontrolisalo i nadgledalo ministarstvo sporta, uz pomoć ruske tajne službe.

"Optužbe protiv ruskih sportista zasnovane su na iskazu jedne osobe, čovjeka sa skandaloznom reputacijom", rekao je predsjednik Rusije.

Ruska agencija Tas navodi da se Putinova izgleda odnosi na nekadašnjeg šefa antidoping laboratorije Rusije Grigorij Rodčenkov, koji živi u Los Anđelesu.

Protiv Rodčenkova je 2012. godine pokrenut krivični postupak zbog kršenja antidoping pravila, ali su prikupljeni dokazi bili nedovoljni i slučaj je zatvoren. Slučaj protiv Rodčenkova ponovo je otvoren u junu na osnovu novih dokaza i jedan od njegovih rođaka već je osudjen u Rusiji zbog nezakonite trgovine anaboličkim steroidima, navodi Tas.

"Pitanje je da li su zaključci zasnovani isključivo na osnovu svjedočenja ovakvih ljudi mjerodavno i ubjedljivo", rekao je Putin.

Putin je takođe naveo da sadašnji doping skandal predstavlja ponovno opasno uplitanje politike u sport.

"Oblici takvog miješanja su se promijenili, ali je suština ista - da se sport učini instrumentim geopolitičkog pritiska, stvaranjem negativnog ugleda država i naroda", naveo je Putin.

Nezavisnu istragu o sistemskom dopingu vodio je kanadski profesor prava Ričard Meklaren.

Istragu je u maju naložila Svjetska antidoping agencija (WADA), pošto je nekadašnji šef antidoping laboratorije Rusije Grigorij Rodčenkov javno rekao da je država organizovala sistemski doping tokom Olimpijskih igara u Sočiju.

Istražitelji su u izvještaju naveli da je su u periodu od 10. septembra i 10. decembra 2014. godine mijenjani uzorci iz laboratorije u Moskvi. Prema tim navodima, tim operacijama je upravljao ministar sporta Vitalij Mutko uz pomoć ruskih bezbjednosnih službi.

Meklaren je rekao da je "apsolutno siguran" u nalaze izvještaja. Ovi rezultati mogli bi da dovedu i do suspenzije Rusije s Igara u Rio de Žaneiru sljedećeg mjeseca.

Bonus video: