Sutjeska mora da opravda reputaciju

„Sutjeska želi nazad u Evropu, ali i da se umiješa u borbu za trofeje”, poručuje trener Nebojša Jovović
0 komentar(a)
Nebojša Jovović, Foto: Vijesti
Nebojša Jovović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 18.07.2016. 11:35h

Sutjeska se priprema na Kopaoniku, po svemu sudeći za ozbiljnu fudbalsku priču u predstojećoj sezoni.

Sa novim trenerom Nebojšom Jovovićem, Nikšićani polako sklapaju kockice. Iako je to nije nikakva utjeha za propušteno u prošloj sezoni, činjenica da ovog ljeta ne igraju evropska takmičenjima „plavo-bijelima” je makar dala vremena da se na miru pripreme i koncentrišu za ono što počinje prvog vikenda avgusta.

Igor Ivanović, Draško i Bojan Božović, te Brazilac Žildemar - sve ofanzivne opcije, pojačanja su Sutjeske u dosadašnjem dijelu prelaznog roka.

Jedan novi igrač u defanzivi (Slavko Damjanović) nije dovoljan, jer treba nadomjestiti odlazak reprezentativca, Aleksandra Šofranca, u hrvatsku Rijeku.

Sve to znači da će Sutjeska biti još aktivna u prelaznom roku, od čega će, po treneru Jovoviću, zavisiti i ambicije.

„Prelazni rok će dati smjernice za narednu sezonu, ne samo kada je u pitanju Sutjeska. Što se nas tiče, ako na pravi način uspijemo da nadomjestimo odlaske nekoliko igrača, prije svih Šofranca, siguran sam da ćemo se umiješati u borbu za neki od trofeja”, kaže Jovović.

A bez obzira na imena, Sutjeska u predstojećoj sezoni mora da opravda ime i reputaciju...

„Očekivanja su uvijek velika - da pobjeđujemo, da igramo lijepo, da stvaramo mlade igrače, a to nije lako, naročito sve istovremeno. Zato ćemo iskoristiti svaki dan ovdje na Kopaoniku da prikupimo dobru energiju i da je na pravi način iskoristimo kada krenemo u borbu za bodove”.

Sutjeska je mnogo propustila činjenicom što se prošle sezone nije plasirala u Evropu, zato će uraditi sve da u predstojećoj ne napravi takvu grešku.

„Izlazak u Evropu za sve crnogorske klubove predstavlja snažnu finansijsku potporu, jer nagrade Uefe u najvećoj mjeri sačinjavaju budžete klubova. Samim tim imamo jasan cilj da izađemo u Evropu. Naravno, ako nam se ukaže prilika, nećemo odustati od borbe za neki trofej”.

Nikšićani su na Kopaoniku već odigrali dva prijateljska meča - remizirali su sa Radničkim iz Niša (2:2) i savladali Novi Pazar (1:0).

„Oba meča bila su jako dobra, skoro prava takmičarska, sa dosta tempa. Imamo sjajne uslove na Kopaoniku, Sutjeska se ovdje i ranije pripremala i iskustva su više nego pozitivna. Želimo da se pripremimo na pravi način i pred nama je još uvijek dugačak put, prije svega zbog toga što nema osam igrača koji su bili tu prošle sezone. Dobar dio smo nadomjestili novim igračima, ali ne u potpunosti, zbog toga ćemo biti aktivni do kraja prelaznog roka”.

Pola za vrh, pola za opstanak: Čeka nas interesantno prvenstvo

Nova sezona u Telekom 1. Crnogorskoj fudbalskoj ligi počinje 6. avgusta, sa veoma značajnom promjenom u sistemu takmičenja.

Pola lige će se, naime, boriti za opstanak - u Drugu ligu ispadaju čak tri tima (10, 11. i 12. na tabeli), dok 8. i 9. idu u baraž. Sve zbog toga što će CFL od sezone 2017/18 imati 10 klubova.

„Biće interesantna liga, možda i najinteresantnija do sada, upravo zbog promjene sistema. Bukvalno neće biti meča u kojem ćete moći da se opustite, vjerovatno će liga biti podijeljena na one što se bore za Evropu i trofeje i one koji će se boriti za opstanak. Neće biti sredine”, ističe Nebojša Jovović, trener Sutjeske.

Nikšičani u prvom kolu nove sezone, 6. avgusta, igraju sa Lovćenom kraj Bistrice.

Bonus video: