Održana redovna Skupština FSCG

“Poslovanje FSCG bilo je fer u svim segmentima i u skladu sa računovodstvenim standardima i važećim propisima Crne Gore. U izvještaju revizora nije stavljena nijedna zamjerka, primjedba ili prepreka na koji način FSCG treba da radi”, kazao je Đurđevac.
67 pregleda 3 komentar(a)
Skupština FSCG 2016., Foto: FSCG
Skupština FSCG 2016., Foto: FSCG
Ažurirano: 06.07.2016. 17:37h

Finansijsko poslovanje Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) prošle godine bilo je fer i stabilno i nijednog trenutka nije bilo ugroženo bez obzira na aktivnosti, obaveze i projekte, saopštio je generalni sekretar te asocijacije Momir Đurđevac.

On je obrazlažući Izvještaj o finansijskom poslovanju FSCG u prošloj godini sa izvještajem revizora, koji je danas jednoglasno usvojen na Skupštini te asocijacije, kazao da je najveći procenat u strukturi prihoda te asocijacije bio od TV prava, donacija UEFA i FIFA i od ulaznica, taksi, raznih potraživanja.

“Poslovanje FSCG bilo je fer u svim segmentima i u skladu sa računovodstvenim standardima i važećim propisima Crne Gore. U izvještaju revizora nije stavljena nijedna zamjerka, primjedba ili prepreka na koji način FSCG treba da radi”, kazao je Đurđevac.

On je naglasio da je Savez nastavio sa stabilnom finansijskom situacijom i da omogućava dobre uslove za sve reprezentativne selekcije, da ulaže u klupsku infrastrukturu i finansijski pomaže klubove, servisira sva takmičenja pod njegovom ingerencijom.

Prema njegovim riječima, Savez je uspio da ispoštuje sve obaveze oko izgradnje Kuće fudbala i sa puno izvjesnosti i realnosti planira kapitalne buduće projekte.

Đurđević je istakao da je u strukturi prihoda FSCG najznačajnija stavka su televizijska prava.

“Savez je od TV prava prihodovao 33,04 odsto, donacije UEFA iznosile su 31,12, a od FIFA 16,2 odsto. Sponzorski ugovori donijeli su Savezu 8,30 a prihodi od taksi, kazni, školarina i polaganja ispita 6,71 odsto. Prihodi od utakmica su 2,81, aod škole za trenera 1,82 odsto", rekao je Đurđevac.

On je istakao da je najveći dio sredstava opredijeljen za reprezentaativne obaveze i selekcije.

“Za reprezentativne obaveze i selekcije opredijeljeno je 38 odsto. Za tekuće aktivnosti saveza 30 odsto, dok je za poboljšanje infrastrukture i pomoć klubovima i regijama 32 odsto. Za finansiranje reprezentativnih selekcija izdvojeno je dva miliona i 214 hiljada eura. FSCG ima osam selekcija koje su u zvaničnim takmičenjima I četiri pripremne", kazao je Đurđevac.

Prema njegovim riječima, najviše sredstava izdvojeno je za obaveze A selekcije - milion i 76 hiljada eura, što je oko 100 hiljada eura više nego u 2014. godini.

"U tu cifru ulaze troškovi organizacija utakmice, avionske karte za dolazak reprezentativaca, troškovi ishrane i smještaja, zakupi čarter letova, plate stručnom štabu, osiguranje, premije, zakup stadiona. Mlada reprezentacija imala je trošak od 288 hiljada, omladinska 236, kadetska 123, pionirska 142, a futsal 113 hiljada EUR. Tri ženske selekcije potrošile su ukupno 243 hiljade eura", kazao je Đurđevac.

Na Skupštini je jednoglasno usvojen zapisnik sa prethodne Skupštine FSCG, kao i Izvještaj o aktivnostima FSCG u periodu između dvije sjednice.

Predsjednik Dejan Savićević je, navodeći planove za naredni period, saopštio da će Savez nastaviti da ulaže u infrastrukturu i pomaže klubove, navodeći da je prvi cilj da se stvore svi neophodni preduslovi za uspješan nastup reprezentativnih selekcija.

On je naglasio da je kruna prethodne godine, ali i desetogodišnjeg rada Saveza, izgradnja Kuće fudbala.

"Ulazimo u finalnu fazu priprema za početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Nastojaćemmo da selektoru, stručnom štabu i igračima omogućimo najbolje uslove prije početka, ali i tokom kvalifikacija kako bi i rezultati bili bolji nego u prethodnom ciklusu. Vjerujem da će svi dati maksimum i da ćemo ponovo koračati stazama uspjeha", kazao je Savićević.

On je kazao da će FSCG veliku pažnju posvetiti i ostalim reprezentativnim selekcijama, navodeći da posebnu pažnju zaslužuje mlada reprezentacija koju u septembru i oktobru očekuju odlučujuće borbe za plasman na EP.

"U fokusu FSCG, kao i do sada, biće unapređenje fudbalske infrastruktrure. Zahvaljujući ulaganjima i naporu FSCG u Radanovićima je izgrađen teren sa vještačkom podlogom i neophodnim mobilijarom. Savez je u Nikšiću odradio svoj dio posla oko reflektora i očekujem da svoje obaveze završi i Opština Nikšić", rekao je Savićević.

On je podsjetio da su Mladost iz Lješkopolja i Zeta dobili pomoćne terene sa vještačkom podlogom, kao i da je na stadionu u Pljevljima postavljeno više od pet hiljada stolica.

"Na Zlatici će biti nastavljeni radovi oko obezbjeđenja prostorija i pomoćnih objekata za potrebe FK Kom, dok ćemo sa FK Lovćen i rukovodstvom Prijestonice nastaviti razgovore oko izgradnje stadiona Sveti Petar Cetinjski. Očekujem da uskoro počnu radovi na realizaciji tog projekta", rekao je Savićević.

Prema njegovim riječima, Savez će u značajnoj mjeri učestvovati u finansiranju prve faze rekonstrukcije istočne tribune stadiona u Beranama.

"U Golubovcima ćemo investirati u promjeni travnate podloge, a uz pomoć Saveza Ibar će dobiti pomoći teren sa vještačkom podlogom. Naredna sezona u Telekom Prvoj ligi donijeće velike izazove jer će se na kraju šampionata tri najslabije ekipi preseliti u niži rang", kazao je Savićević.

On je apelovao na klubove da ambicije ostvaruju u sportskom duhu i fer pleju.

"Svi oni koji se ne budu ponašali u skladu sa sportskim pravilima biće sankcionisani. Intenzivnije ćemo sarađivati sa nadležnim državnim organima i učinićemo sve kako bi imali što regularnija takmučenja. Savez će nastaviti da pomaže klubove i regije i iz sopstvenih izvora izdvojiće za tu svrhu više od pola miliona EUR", kazao je Savićević.

Usvojen je predlog izmjena i dopuna Statuta, kojim je broj članova Izvršnog odbora od mandatnog saziva 2017/2021 sa 15 smanjen na 13 članova.

Zasjedanju Skupštine prisustvovala su 44, od ukupno 51 delegata.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović.

Bonus video: