Murinjo stigao na "Old traford": Želim sve, baš sve!

"Šta mi znači ovaj klub? Ne mogu to da opišem riječima, klupu Junajteda želi svaki menadžer na svijetu, osjećam se specijalno. Ne, ovo nije moj posao iz snova, ovo je najbolji posao koji sam mogao da dobijem".
7 komentar(a)
Murinjo, Foto: Reuters
Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2016. 12:42h

Portugalac Žoze Murinjo zvanično je danas predstavljen kao novi trener Mančester junajteda.

Na prvoj konferenciji za novinare na "Old trafordu", nekadašnji evropski prvak sa Portom i Interom potvrdio je visoke ambicije u jednom od najvećih klubova na svijetu.

"Želimo da igramo agresivno i da pobjeđujemo. Zapravo, želimo sve! Želimo da osvajamo trofeje, pobjeđujemo i igramo lijepo. Želim da dam priliku mlađim igračima, želim navijačku podršku. Želim baš sve", u svom stilu, poručio je Murinjo na službenom predstavljanju.

Dolazak Žozea Murinja, a sa njim i Zlatana Ibrahimovića, vratiće na Old traford neophodnu dozu arogancije, koja se izgubila nakon odlaska Aleksa Fergusona, piše "Skaj sports".

"Menadžer sam najboljeg kluba u državi, ne zanimaju me protivnici. Moramo jedino da se fokusiramo na svoju igru, ostale nećemo ni gledati", dodao je Portugalac.

"Najbolji klub u državi" neće igrati Ligu šampiona, makar u prvoj Murinjovoj sezoni.

"Malo sam frustriran što nećemo igrati u Ligi šampiona. Nadam se da će ovo biti jedina sezona u kojoj ćemo izostati. Mančester junajted je klub za Ligu šampiona. Nadam se da ćemo jula 2017. godine biti tamo gdje treba da budemo, umjesto da, kao sada, čekamo žrijeb za Ligu Evrope".

Britanske novinare je interesovalo - kako će pružiti šansu mladim igračima kada ima toliki budžet u rukama, a od njega se traže trofeji. Murinjo je odgovorio:

"U svojoj karijeri promovisao sam 49 igrača iz omladinskih akademija. Kad bih počeo da nabrajam, shvatili biste da je riječ o velikim imenima".

Dobra je to vijest za Markusa Rašforda, talenta u povoju, koji se pojavio prošle sezone. Englski mediji već projektuju: Ibrahimović - Runi - Rašford, biće Junajtedova napadačka trojka u narednoj sezoni.

Po Murinju, Runiju je mjesto u napadu, a ne na sredini terena. Pokušao je da ga dovede još dok je bio u Čelsiju, nije uspio...

"Neki igrači se mijenjaju kroz godine, ali ono što se kod Runija nikad neće promijeniti to je njegov osjećaj za golove. Možda danas igra desetku, ali on će zauvijek biti devetka. Igraće devetku, desetku, devet i po možda, ne znam ni ja, ali siguran sam da neće igrati šesticu na pedeset metara od gola."

Murinjo je na predstavljanju potvrdio dolazak Henrika Miktarijana iz Borusije Dortmund, ali i "dotakao" svog starog rivala, trenera Arsenala Arsena Vengera.

To je uradio odgovarajući na pitanje da li mora ponovo da se dokaže kao trener nakon otkaza u Čelsiju,

"Gledajte, neki menadžeri u Premier ligi su posljednji put osvojili titulu prije deset godina," rekao je misleći na Arsenea Vengera.

"Neki nikad to nisu učinili, a ja sam je osvojio prije godinu. Svjestan sam, moram ponovo da se dokažem, a zamislite šta onda ostali moraju ove godine. Ja se moram samo prisjetiti"

Odlazak Gigsa ne ide meni na dušu, Fergi mi je rekao da ponesem kišobran

Dolazak Žozea Murinja značio je i odlazak Rajana Gigsa iz Mančester junajteda, nakon skoro 30 godina.

"Nikad ne bježim od odgovornosti, ali odlazak Rajaana Gigsa nije moja krivica. Želio je posao koji sam ja dobio i valjda je zato otišao. Bila je to odluka klupskih vlasnika, uprave i na kraju Gigsova", kazao je Murinjo i otkrio šta mu je rekao Aleks Ferguson, najveće Mančesterovo trenersko ime.

"Ser Aleks me nazvao i rekao mi 'ponesi kišobran'. Sjajan savjet! Rekao mi je i da ponesem bocu vina jer ćemo imati vremena za koju čašicu sad kad sam na Old Trafordu."

Murinjo je zaključio:

"Šta mi znači ovaj klub? Ne mogu to da opišem riječima, klupu Junajteda želi svaki menadžer na svijetu, osjećam se specijalno. Ne, ovo nije moj posao iz snova, ovo je najbolji posao koji sam mogao da dobijem".

Bonus video: