Kako je nastala lažna devetka: Dan koji je promijenio fudbal

Barselona je 2. maja 2009. pobijedila Real sa 6:2 usred Madrida, ali se taj el klasiko neće pamtiti samo po rezultatu
4929 pregleda 3 komentar(a)
Eto, Mesi i Anri simboli Barse koja je harala prije 10 godina
Eto, Mesi i Anri simboli Barse koja je harala prije 10 godina
Ažurirano: 21.12.2018. 14:06h

Bio je 2. maj 2009. godine, Barselona Pepa Gvardiole nanijela je Real Madridu, sa Huande Ramosom na klupi, jedan od najtežih udaraca - slavila je sa 6:2 usred Madrida.

Nije to bio običan el klasiko, jedan od mnogih, od ukupno 272. Osam golova na meču, zastrašujuća pobjeda Barselone i moć koju su pokazali Katalonci nisu, međutim, najvažnije stvari po kojima će se pamtiti.

Po svjedočenju aktera, sa Barsine strane, Ćavija, Lea Mesija i Tijerija Anrija, bio je to derbi koji je, na neki način, promijenio fudbalsku igru. Prvi put u istoriji svijet je vidio lažnu devetku - nešto novo u fudbalskoj igri...

- Pobjeda od 6:2 je stigla jer smo predstavili taktički novitet - prisjeća se Ćavi, Barsina legenda, jedan od najvažnijih igrača, moguće i najvećeg tima svih vremena.

- To je upravo taj dan - krenula je ‘lažna devetka’ - svjedočio je Tijeri Anri.

Centarfor, igrač sa brojem devet, koji u stvari nije to, koji se “gubi” u veznom redu, ide na krilo, kreće se, ostavlja prostor saigračima.

Iako je lažna devetka posljednjih godina manje u upotrebi, i nije baš toliko prihvaćena kao što je, na primjer, igra bez libera, utemeljena početkom 90-ih prošlog vijeka, promjena je bila - revolucionarna.

Moć Barselone, ali i reprezentacije Španije, koja je harala tih godina, bili su utemeljeni na napadaču koji to zapravo nije...

- Gvardiola me nazvao dan prije el klasika i rekao mi na dođem u kamp, da mi predstavi nešto novo. Rekao mi je da mijenjam pozicij - kazao je Leo Mesi.

- On je gledao utakmice sa Titom Vilanovom i odlučili su da isprobaju nešto novo - istakao je najbolji igrač u istoriji Barselone.

Katalonci su u tom vrijeme imali klasičnu devetku - bio je to Samuel Eto, a uz njega je bio i Tijeri Anri.

- Gvardiola je promijenio sastav, rekao je Anriju da ide skroz lijevo, a Eto se vratio nazad - popunjavao je ‘rupu’ između sredine i odbrane Reala - nastavio je Argentinac.

Lažna devetka bio je - Leo Mesi.

- Analizirajući igru Reala, Gvardiola je primijetio štoperi Reala izlaze visoko, pritiskaju protivničkog napadača. Brojčana superiornost koju smo dobili sa Mesijem nam je omogućavala da uvijek imamo ekstra čovjeka da primi loptu - kazao je Ćavi, koji je u flimu ""Take the ball, pass the ball", emotivanom na televiziji “Movistar Plus” pomjerao čaše na stolu kako bi predstavio taktičku promjenu.

- Bilo je to nešto novo za Real Madrid - istakao je Mesi.

- Bez sumnje, oni su bili prostudirali našu igru, ali sloboda koju smo dobili kada bi njihovi štoperi izašli da pritisnu Etoa i Anrija, bilo je nešto što nam je omogućilo da ih nadigramo - dodao je Ćavi.

Real je poveo u 14. minutu, golom Iguaina, ali već u 18. Barsa je izjednačila. Nova taktika počela je da djeluje.

- Odmah nam je uspjelo. Mesi je bio na poziciji broj devet, ali onda se vratio u sredinu, Realovi štoperi su izašli visoko, a ja sam iskoristio prazan prostor i ušao sa lijevog krila - prisjeća se Anri, strijelac gola za 1:1.

Pujol, Mesi, ponovo Anri, pa ponovo Mesi, na kraju i Pike, napunili su tog dana mrežu Reala.

Bonus video: