Miročević: Budućnost neće igrati Evropu ako Glavni grad ne plati 700 hiljada

"Budućnost je dobila licencu tako što je Glavni grad preuzeo dug od 669 hiljada eura za poreze i doprinose, koje klub ne plaća već šest godina. Dug je, dakle, preuzet, ali nije izmiren. To mora se se plati do 30. juna, ne može stalno da se prolongira", kaže Miročević
149 pregleda 6 komentar(a)
Kamp FK Budućnost, Foto: Savo Prelević
Kamp FK Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2016. 13:33h

"Ne osjećamo se kao fudbaleri, žao mi je što je Budućnost spala na ovako niske grane", izjava je kapitena podgoričkog kluba Rista Radunovića, koja dovoljno govori.

Fudbaleri Budućnosti odbili su juče da počnu pripreme za evropska iskušenja dok im se ne izmire barem dvije od tri plate, koje im se duguju još od februara. To je četvrti ili peti put u posljednjih godinu i po da se igrači podgoričkog kluba na takav način obraćaju upravi.

Problemi su se premoštavali, ali očigledno, ne i rješavali.

Janko Miročević, legenda kluba, sada trener mlađih kategorija i član nevladine organizacije "Volim Budućnost", oglašava se po ko zna koji put i tvrdi da su problemi mnogo, mnogo dublji od spomenute dvije plate.

Po Miročeviću, problemi su toliki da Budućnost može da bude izbačena iz evropskih takmičenja, bez obzira što je prije 20 dana dobila licencu.

"Budućnost je dobila licencu tako što je Glavni grad preuzeo dug od 669 hiljada eura za poreze i doprinose, koje klub ne plaća već šest godina. Dug je, dakle, preuzet, ali nije izmiren. I mora se se plati do 30. juna! U protivnom, Budućnost će ostati bez licence. Sve je ovoga puta pokriveno papirologijom, zbog toga je i dobijena licenca, ali to ne može vječno da traje, mora nešto da se plati. Godinama se taj dug samo prolongira, nikako da se izmiri", kaže Miročević.

U saopštenju komisije za licenciranje FSCG, objavljene 25. maja, u napomeni odluke o dodjeli licence Budućnosti, Bokelju i Rudaru navodi se da će "klubovi do 15. jula morati da dokažu da i dalje redovno izvršavaju svoje obaveze prema zaposlenima i prema državnim organima".

"Eto, to je problem", nastavlja Miročević.

"Dug nije izmiren, samo je prebačen na Glavni grad. Ali, papiri nisu dovoljni, neophodne su uplate, priznanice. Od 2010. godine klub nije plaćao poreze i doprinose, to jasno stoji u dokumentima koje je poslala UEFA. Situacija je alarmtanta i mislim da Fudbalski savez Crne Gore treba da se pozabavi sa tim. Na potezu je Ministarstvo finansija, ali to mora da se konačno plati. Jer, ako se ne izvrši transfer novca prema PIO, klub ne može u Evropu".

FK Budućnost duguje plate, ne samo fudbalerima, već i zaposlenima u klubu.

"Pravi je haos, ali to traje već šest godina, a ne samo u posljednje dvije. Zaposlenima od 2014. nije isplaćena rata na osnovu prevoza, a klub je prošle godine dobio licencu tako što su švercovani potpisi zaposlenih da im se navodno ne duguje ništa po toj osnovi", dodaje Miročević.

Klub koji je bio fudbalska instizucija u nekadašnjoj Jugoslaviji, nastavlja da šalje tužnu sliku.

"Tužno je, da tužnije ne može biti. Izjava koju je dao kapiten Radunović da se oni više i ne osjećaju kao fudbaleri zaboljela je svakog ko voli ovaj klub. Igrači se takođe žale da na sastanak nije došao niko iz uprave, a ja se pitam kako može neko da dođe kad uprave nema već godinu i po. Tuga".

Budućnost je dotakla dno, može li gore i niže?

"Valjda će doći vremena da fudbal u Podgorici konačno dođe na mjesto koje zaslužuje. Budućnost mora da krene ka vrhu, za početak crnogorskog fudbala, jer to je u interesu grada, u interesu fudbala u Crnoj Gori. Nadam se da će taj uskoro doći. Krajnje je vrijeme", zaključuje Miročević.

Bonus video: