Kraj najljepšeg perioda karijere

"U reprezentaciji sam maltene od početka, sa manjim ili većim prekidima. Proživio sam tu najljepše trenutke", kaže Kašćelan
109 pregleda 2 komentar(a)
Mladen Kašćelan, Foto: Savo Prelević
Mladen Kašćelan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2016. 11:57h

Bilo je iznenađenje kada se ponovo našao na spisku, a još veće kada je postalo jasno da njegov povratak u reprezentaciju znači - oproštaj od crvenog dresa.

Vezista Mladen Kašćelan je na meču sa Turskom u Antaliji rekao zbogom crnogorskoj reprezentaciji, na svom srebrnom jubileju, u 25. utakmici za nacionalnu selekciju.

To što je sve obavljeno velom tajne, pripisuje svojoj želji da se ne eksponira previše.

"Nisam želio da ja budem u prvom planu. Za moj oproštaj znalo je samo nekoliko ljudi, naravno uz ljude iz saveza. Nisam želio da se priča o tome, već o mojim saigračima, jer su oni ti koji ostaju", kaže Kašćelan.

Oprostio se u 12. minutu utakmice protiv Turske, kada je napuštajući teren dobio čestitke saigrača, čak i turskog selektora Fatiha Terima, sve uz aplauze preko 30 hiljada protivničkih navijača na „Antalija areni”.

"Razmišljao sam dugo o tome, znam i da se od reprezentacije prije mene oprostilo dosta igrača koji su ostavili i veći trag. Ali, došlo mi je u glavu da kažem javno hvala i doviđenja. U reprezentaciji sam maltene od početka, sa manjim ili većim prekidima, ali sam uglavnom bio tu, proživio najljepše trenutke u karijeri".

Kašćelan (33), koji sada nosi dres ruskog drugoligaša Tonsa, kaže da je imao dva cilja sa reprezentacijom. Jedan je ispunio, drugi vjeruje da će se ostvariti - „naknadno”.

"Cilj mi je bio srebrni jubilej po broju nastupa, kao i da se sa reprezentacijom kvalififikujem na veliko takmićenje. Ovo drugo nisam uspio, iako smo bar jednom bili vrlo blizu. Ali, ostaje mi da se nadam da će reprezentacija ostvariti taj cilj bez mene. Nadam se već u predstojećim kvalifikacijama, u tom slučaju rado ću ih sačekati u Rusiji", ističe Kašćelan, uz osmijeh.

Vjeruje da reprezentacija ima snage...

"Mislim da ima, jer dolazi mlađi talas vrlo talentovanih fudbalera, uz nekoliko iskusnijih koji će i dalje biti nosioci. Kada su u pitanju mlađi, mislim prije svih na Vukčevića i Mugošu, koji su već afirmisani na neki način, Boljevića, Kosovića, Zorića, Jankovića... U pitanju su „djeca” koji imaju nevjerovatnu tehniku i maštu".

Kašćelan se na kraju zahvaljuje

"Hvala predsjedniku i svima u Savezu, hvala svim selektorima i svim mojim saigračima. Hvala i ekonomu i medicinskom timu, sve su to ljudi sa kojima sam prošao i lijepe i manje lijepe trenutke, naravno u fudbalskom smislu. Jedan lijepi period zvani reprezentacija Crne Gore za mene je završen, od sada ću biti veliki navijač", zaključuje Kašćelan.

Švajcarska i „Vembli” za pamćenje

Na pitanje da izdvoji najljepše utakmice u dresu reprezentacije, od ukupno 25 koliko ih je odigrao, Mladen Kašćelan odgovara:

"Svako okupljanje je nosilo sa sobom nešto posebno, jer ne postoji ništa ljepše nego nositi dres reprezentacije i slušati himnu prije početka utakmice. Ako bih već morao da izdvojim utakmice, to su Švajcarska kod kuće i Engleska na „Vembliju”, utakmice u kojima sam aktivno učestvovao, u kojima smo ostvarili velike rezultate", kaže Kašćelan .

Crna Gora je oktobra 2010. savladala Švajcarsku pod Goricom sa 1:0, a samo četiri dana kasnije odoljela je Englezima na „Vembliju” (0:0).

"Draga mi je svaka utakmica, svaki trening, to se ne zaboravlja", ističe Kašćelan, koji je debitovao za reprezentaciju u junu 2009. protiv Kipra u Larnaki (2:2).

Bonus video: