Uefa u decembru odlučuje o promJenama u Ligi šampiona

Pojedini bogati evropski klubovi su u januaru predložili da se oformi Super liga, ali je taj predlog odbijen, pošto je bila namjera da to bude liga zatvorenijeg tipa, samo za najbogatije.
1 komentar(a)
Uefa, Foto: Uefa
Uefa, Foto: Uefa
Ažurirano: 31.05.2016. 13:35h

Evropska fudbalska unija (Uefa) odlučiće u decembru o pomjenama u Ligi šampiona, pošto veliki evropski klubovi žele novi format i veći dio godišnjeg prihoda od takmičenja, koji iznosi milijardu dolara.

Čelnici Uefe i velikih evropskih klubova održali su niz sastanaka u Milanu, gdje je u subotu odigrano finale Lige šampiona. Kako je rečeno agenciji Asošiejted pres, pregovori o trogodišnjim promjenama u Ligi šampiona, počevši od 2018. godine, sporo napreduju.

Pojedini bogati evropski klubovi su u januaru predložili da se oformi Super liga, ali je taj predlog odbijen, pošto je bila namjera da to bude liga zatvorenijeg tipa, samo za najbogatije.

Cilj promjena je da se trenutni sistem takmičenja u Ligi šampiona od 32 ekipe u grupnoj fazi napravi atraktivnijim za najveće klubove i televizijske gledaoce širom svijeta. Mnogi navijači smatraju da se najbogatiji evropski klubovi grabe za moć i novac, iako su već bogati i uticajni.

Predsjednički izbori u Uefi održaće se 14. septembra i očekuje se da će se poslije toga Uefa okrenuti pravljenju planova za svoje najveće klupsko takmičenje.

Novi predsjednik Uefe će 15. septembra predvoditi sastanak Izvršnog odbora, a očekuje se da će odluke o Ligi šampiona biti donete u decembru u Nionu.

"Potreban nam je format Lige šampiona do kraja godine. Konsultujemo se i slušamo", rekao je direktor takmičenja Uefe Đorđo Marketi.

Promjene u formatima takmičenja moguće su na svake tri godine, a moraju da budu odobrene prije nego što Uefina agencija za marketing počne da prodaje televizijska i marketinška prava za Ligu šampiona i Ligu Evropa za naredni komercijalni ciklus.

U posljednjoj rundi pregovora, za ciklus od 2015-2018, Liga Evrope je nagrađena time što njen šampion stiče pravo učešća u Ligi šampiona.

Do 2018. godine 32 kluba u grupnoj fazi Lige šampiona podijeliće svake sezone skoro 1,3 milijarde eura od nagradnog fonda Uefe.

Bonus video: