Kako je Fatih Terim vratio Turke na evropsku fudbalsku mapu

2 komentar(a)
Terim, Foto: Reuters
Terim, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2016. 11:29h

Osam godina Turska nije igrala veliko takmičenje. Još od senzacionalnog plasmana u polufinale Evropskog prvenstva 2008. (poraz od Njemačke) ili - još bolje - bronze na Mundijalu u Japanu i Koreji 2002, Turci su kao fudbalska reprezentacija gotovo nestali sa evropske mape.

Onda su se, 2013, vratili „vatrenom” Fatihu Terimu, nekadašnjem treneru Galatasaraja, Milana, Fiorentine..., jednoj od najupečatljivijih figura turskog fudbala. Sa Terimom, koji je već vodio reprezentaciju od 2005. do 2009, opet je krenuo uspon. Turci su ponovo na Evropskom prvenstvu, gdje će igrati u grupi sa Španijom, Hrvatskom i Češkom.

"Turski reprezentativni fudbal je u velikom usponu posljednjih 18 mjeseci, a 13. mjesto na rang-listi Fife je odraz sjajnih nastupa. Kada je Fatih Terim preuzeo nacionalnu selekciju krajem 2013. godine Turska je bila na sramotnom 49. mjestu na svijetu, a sada smo nadomak najboljih deset. Sigurno da je to razlog velikog optimizma uoči Evropskog prvenstva ",Kadir Onur Dincer, dugododišnji novinar sportskog lista “Miljetom”.

Da su Turci u sjajnoj formi, govori i statistika - od posljednjih 12, izgubili su samo jedan meč, i to prošle sedmice od Engleza u Mančesteru (2:1), u prijateljskom meču. Prije toga, godinu i po nisu bili poraženi, a pamte se pobjede na domaćem terenu nad Holandijom (3:0), Bugarskom (4:0), Švedskom (2:1) i Islandom (1:0), te gostujuće protiv Češke (2:0) i Austrije (2:1).

"Poraz od Engleske 2:1 nas nije pokolebao, naprotiv - javnost je još više uvjerena da ova reprezentacija može da ostavi trag na Euru. Šta više, Hakan Džalhanoglu će ući u istoriju, strijelac prvog gola koji je Turska dala Engleskoj, ikada", dodaje Dincer.

Po turskim medijima, idealna jedanaestorica reprezentacije izgleda ovako - na golu Babačan iz Istanbula, bekovi Gokhan iz Fenerbahčea i Erkin koji će uskoro potpisati za Inter, centralni defanzivci Hakan Balta (Galatasaraj) i Serdar Aziz (Bursaspor), dva zadnja vezna Topal (Fenerbahče) i Selčuk Inan (Galatasaraj), ispred njih trojka Oguzan (Bešiktaš), Arda Turan (Barselona) i Hakan Džalhanoglu (Leverkuzen), te napadač Tosun iz Bešiktaša.

Bonus video: