Finalne borbe za opstanak

Završna runda desetog izdanja Crnogorske fudbalske lige odgonetnuće dileme na dnu - ko ispada i ko ide u baraž
6 komentar(a)
FK Petrovac, Foto: Zoran Đurić
FK Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.05.2016. 07:47h

Mladost je šampion i igraće kvalifikacije za Ligu šampiona, dok su drugoplasirana Budućnost, trećeplasirani Rudar i četvrtoplasirani Bokelj obezbijedili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Poredak drugi-treći-četvrti može da se promijeni u posljednjem kolu, ali je u suštini i nebitan - na vrhu je, naime, sve poznato.

Zato će završna runda desetog izdanja Crnogorske fudbalske lige odgonetnuti dileme na dnu - ko ispada i ko ide u baraž.

Petrovac, Iskra i Mornar - trka utroje za opstanak

Jasno je i da će se tri ekipe boriti za goli prvoligaški život - između Petrovca, Iskre i Mornara dobiće se dva putnika u baraž za opstanak, te jedan (novi) drugoligaš. Pred posljednje kolo, Petrovac ima 32, Iskra 31, a Mornar 30 bodova. I sva tri tima gostuju ekipama sa vrha, koje nemaju preveliki takmičarski motiv: Petrovac putuje u Pljevlja na duel sa Rudarom, Iskra u Kotor na okršaj sa Bokeljom, a Mornar u Podgoricu, gdje se sastaje sa šampionom, ekipom Mladosti.

Petrovac je u najboljoj poziciji - da bi izbjegao direktno ispadanje, dovoljan mu je i bod protiv Rudara, zbog boljeg međusobnog skora od Mornara. Pljevljaci se, s druge strane, spremaju za finale Kupa protiv Budućnosti, a na njihovoj klupi će - drugi put - debitovati Dragan Radojičić.

"Bićemo oslabljeni, kao i u većem dijelu sezone, ali nema alibija. Moramo od samog starta da nametnemo agresivan ritam i tempo igre, i pokušamo da iznenadimo jednu od najboljih ekipa lige. Mislim da je ključ uspjeha borbenost i agresivnost na svakom dijelu terena. I siguran sam da će moji momci tako odigrati. Gledamo samo sebe, želimo bod spasa, ali se nećemo odreći ni sva tri ako nam se ukaže prilika da pobjedimo. Najavljujem veliku borbu, kazao je trener Petrovca Ivan Brnović.

I Iskra zavisi samo od sebe, ali ako Mornar iznenadi Mladost, Danilovgrađani moraju da pobijede u Kotoru.

"Naša računica je jasna, zavisimo samo od sebe i ako mi ostvarimo pobjedu, izborićemo plasman u baraž. Sve ostale opcije ostaju za „ne daj Bože” - ako mi ne pobijedimo, da se nadamo da neće pobijediti Petrovac ili Mornar. Ali, o tome ne razmišljamo, jer imamo sve u našim rukama. Odlično smo odigrali u prošlom kolu protiv Sutjeske, pukim slučajem nismo slavili pobjedu. Odlično smo radili protekle sedmice, spremni smo i motivisani, a takođe vjerujemo da motiv Bokelja, koji je već obezbijedio plasman u Evropu, ne može da bude kao naš", kaže Milija Savović, trener Iskre.

Mornar je u najtežoj poziciji, jer ne zavisi samo od sebe. Ekipa Zorana Mijovića mora da pobijedi Mladost u gostima i da se nada da Iskra neće slaviti u Kotoru, ili da će Petrovac izgubiti u Pljevljima.

"I kada je situacija izgledala bezizlazna - govorio sam da se nećemo predavati. Šteta što samo kolo prije kraja regularnog dijela sezone ne zavisimo sami od sebe, ali to su neke druge stvari i neki raniji rezultati o kojima nije korektno ja da pričam. Mi smo kao ekipa već do sada pokazali snagu i karakter. I borićemo se do posljednjeg minuta, a druge rezultate nećemo pratiti. Važan nam je samo trijumf u Podgorici", rekao je Zoran Mijović.

Budućnost se protiv Zete zagrijava za Kup

Ostala tri duela nemaju preveliku takmičarsku draž, osim golog prestiža.

Budućnost pod Goricom dočekuje Zetu, što će za ekipu Miodraga Vukotića biti generalna proba za finale Kupa protiv Rudara, koje je na programu u četvrtak.

U Tuzima se sastaju Dečić i Grbalj - u jednom momentu je izgledalo da bi to mogao da bude važan duel za opstanak, ali su i jedni i drugi na vrijeme prebrinuli sve brige, toliko da će šansu moći da dobiju igrači koji su igrali manje u dosadašnjem dijelu sezone.

Slično je i u Nikšiću, gdje se spušta zavjesa na prvenstvo okršajem Sutjeske i Lovćena.

Sve utakmice počinju u 17.30 časova.

Bonus video: