Real osvojio 11. titulu, tuga Atletika u penal ruletu

Real je poveo golom Ramosa, izjednačio je Karasko. Grizman promašio penal početkom drugog poluvremena. Tragičar - Huanfran, bek Atletika. Stefan Savić odigrao sjajnih 120 minuta.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2016. 22:01h

Real je šampion Evrope, 11. put u istoriji, a Atletiko je i treče finale završio na koljenima i u suzama.

Cijela sezona Lige šampiona stala je u 30-ak sekundi - Huanfran je u četvrtoj seriji penala pogodio stativu, a Kristijano Ronaldo pogodio sa bijele tačke.

Nakon 120 minuta bilo je 1:1. Real je poveo golom Ramosa u 15. minutu iz ofsajda, izjednačio je Karasko desetak minuta prije kraja.

Atletiko je početkom drugog dijela imao penal, promašio je Grizman.

Tok meča

5:3 - Ronaldo

4:3 - stativa Huanfrana

4:3 - Ramos

3:3 - Koke

3:2 - Bejl

2:2 - Gabi

2:1 - Marselo

1:1 - Grizman

1:0 - Vaskes

Kraj igre - olučuju penali.

Aleksandar Vučković, Milano: Bilo je očigledno da oba tima ne žele, ali i ne mogu da rizikuju previše. Real je u prvom poluvremenu kontrolisao utakmicu, Atletiko u drugom dijelu bio dominantan. Promašio penal, izjednačio, mada je i Real, prije gola Karaska imao dvije šanse da riješi meč. Sada odlučuju penali - sreća, mirnoća, koncentracija... Simeone je dotrčao do tribine sa navijačima Atletika i zatražio da pruže posljednji atom energije pred odluku.

Posljednja izmjena u Atletiku - Kokea je zamijenio Parti.

Karasko je prvi Belgijanac koji je postigao gol u finalu Lige šampiona. A radost nakon gola podijelio je sa suprugom!

Žuti karton za Pepea, zbog faula nad Gabijem.

Filipe Luis ne može da nastavi zbog povrede. Ulazi Lukas Ernandes. Druga izmjena u Atletiku.

Umor stiže igrače oba tima. Sezona je počela u avgustu, mnogo utakmica, mnogo treninga, a ogroman ulog u posljednjem meču sezone.

Drugi produžetak, posljednjih 15 minuta igre.

Atletiko djeluje svježije od rivala, Karasko opasan u svakom dodiru sa loptom, ali nema šansi pred golom Reala.

Pokušao je Ronaldo, ali nije glavom dobro zahvatio loptu...

Osmi put je finale Lige šampiona ušlo u produžetke, a samo meč Real - Atletiko 2014. godine nije odlučen penalima.

Sva tri puta Atletiko je u finalu igrao produžetke. Oba puta je poražen...

Žuti karton za Danila, zbog faula nad Karaskom. Mogao je, međutim, Klatenburg da pusti prednost.

Prvi pokušaj u produžecima - Kasemiro sa 20-ak metara, lako za Oblaka.

Gotovo je. Produžeci u Mlanu, baš kao prije dvije godine u Lisabonu.

U posljednjim trenucima meča otvorio se prostor Karasku za kontru. Sa leđa ga je na centru oborio Ramos, grubo, ali je Klatenburg pokazao samo žuti karton kapitenu. Karton je dobio i kapiten Atletika Gabi, zbog prigovora.

Aleksandar Vučković, Milano: Atletiko je postigao gol u trenucima kada je Real bio blizu da riješi finale. Sada se samo čuju navijači "kolćonerosa", psihološka prednost je na strani Simeonovog tima. Atletiko ima i dvije izmjene, što može da bude veoma važno.

80. minut - Janik Fereira Karasko - sjajna akcija Atletika, idealno ubacivanje Huanfrana, na drugoj stativi bio je Belgijanac, koji je pospremio loptu pod prečku.

79. minut - Savić spriječio gol - zaustavio je loptu koju je Bejl uputio sa desetak metara. Prethodno je veliku šansu imao i Ronaldo, kome je Oblak dobro ušao u šut.

Nova izmjena u Realu. Benzema, nezapažen, izlazi, na terenu je Lukas Vaskes, Zidanov omiljeni džoker i novi reprezentativac Španije.

Pomalo neočekivana izmjena u Realu - izašao je Kros, ušao Isko. Real možda gubi kontrolu na sredini, ali dobija probojnost u napadu. Biće sigurno sve više prostora, Atletiko mora da rizikuje, da ide na sve ili ništa. Jer, ovo je za njih sad ili nikad...

70. minut - mogao je Real da riješi utakmicu. Benzema je ostao sam na desnoj strani, ušao u šesnaesterac, ali je Oblak dobro istrčao i zaustavio njegov šut.

Trenuci u kojima je splasnuo pritisak Atletika. Real je ponovo uveo meč u ritam koji mu odgovara.

Žuti karton za Toresa, zbog faula nad Ramosom.

60. minut - dobar pokušaj Saula, pored gola. Simeone traži od navijača još veću podršku. Atletiko vjeruje...

Atletiko agresivniji i bolji u drugom poluvremenu. Promašeni penal nije umanjio želju "kolćonerosa" da dođu do izjednačenja...

54. minut - šansa za Stefana Savića. Nakon kornera i gužve, lopta je došla do našeg reprezentativca, koji je nije dobro zahvatio, a i nije bio u idealnoj poziciji. Na kraju, nije ni napadač.

Izmjena u Realu, prinudna. Danilo umjesto Karvahala.

Aleksandar Vučković, Milano: Kakav je to bio trenutak za navijače Atletika nakon promašaja Grizmana. Utihnuli su, ali samo nekoliko sekundi. Ponovo se čuje njihova pjesma. Grizmanu je podršku odmah dao Simeone, Koke je zagrlio saigrača, ali je Francuz u šoku.

47. minut - Grizman je tragičar - pogodio je prečku iz penala. Prethodno je Pepe neoprezno u svom šesnaestercu oborio Toresa, jedinog igrača koji u prvom dijelu nije imao nijedno jedino dodavanje. Navas je prethodno dobio žuti karton, zbog odugovlačenja, ali je očigledno uspio da dekoncentriše Francuza, najboljeg strijelca Atletika.

Izmjena u Atletiku - ušao je Karasko, izašao Augusto Fernandes. Ofanzivna promjena Simeonea...

Nakon prvog poluvremena Real vodi protiv Atletika 1:0, golom Serhija Ramosa.

Ramos je ušao u birano društvo asova koji su postizali golove u dva finala Lige šampiona - uz njega to su uradili Mesi, Ronaldo, Raul i Eto.

Računajući Kup šampiona, pored Ramosa, još tri defanzivca davala su golove na dvije finalne utakmice - Džemil, Fil Nil i Velibor Vasović.

Aleksandar Vučković, Milano: Vođstvo Reala usmjerilo je tok utakmice u prvom poluvremenu. Real se nakon gola Ramosa (iz ofsajda) čak i povukao, usporio ritam, što Atletiku ne odgovara. Real kontroliše i igru i rezultat.

43. minut - iz posjeda lopte, Atletiko je stvorio poziciju za šut - Grizman sa 20-ak metara pored gola.

Za razliku od Barselone i Bajerna, Real dozvoljava Atletiku da igra sa loptom. Posjed je gotovo izjednačen...

Detalj koji pokazuje da je Real postigao gol iz ofsajda. Dileme nema da je Ramos bio najbliži Oblaku...

32. minut - opasan Real, preko Benzeme. Oblak je zaustavio oštar centaršut Francuza.

Aleksandar Vučković, Milano: Igrači Reala drže situaciju pod kontrolom, djeluju samouvjereno. Atletiko bezopasan, a za sada i bez jasne ideje kako da iz igre dođe u šansu. Interesantno da igrači, a ni klupa Atletika nisu reagovali nakon gola, koji je postignut iz ofsajda. Tek se kasnije kondicioni trener Ortega žestoko i nimalo prijatno "obratio" pomoćniku, koji nije digao zastavicu.

Serhio Ramos je specijalista za Atletiko. Njegovim golom u Lisabonu 2014. godine, u posljednjim trenucima meča, Real je stigao do produžetka.

Kapiten je majstor i za velike mečeve - posljednjih pet golova u Ligi šampiona, postigao je u polufinalima i finalima Lige šampiona.

Neprijatna situacija za Atletiko, rani gol je nešto što apsolutno prihtavljivo za ekipu takvog tipa, koja se oslanja na čvrstu defanzivu i eksplozivan kontranapad. Zidanov Real je, s druge strane, takmičarski veoma ozbiljan, a nema razloga da žuri i napada po svaku cijenu...

15. minut - vodi Real. Ubacivanje Krosa, glavom je prebacio Bejl, a Ramos se zavukao iza Savića, zakačio loptu i ubacio je iza linije, sa najviše dva metra. Bila je i sumnjiva ofsajd pozicija...

Prvi žuti karton. Dobio ga je Karvahal zbog faula nad Grizmanom.

Real pravi pritisak, blizu je šesnaesterca. Navikli su, međutim, na to igrači Atletika.

6. minut - prva velika šansa - Bejl je ubacio iz prekida, oštro na peterac, a Benzema sa tri metra pogodio Oblaka. Sjajna odbrana Slovenca.

5. minut - prvi napad Atletika. Stvorio je Saul prostor za centaršut na desnoj strani, a Tores slabo zahvatio loptu.

Aleksandar Vučković, Milano: Sjajna atmosfera na "Meaci". Podjednak broj navijača. Na Atletikovoj tribini dominira transparent "Vaša vrijednost nas tjera da vjerujemo", a na Realovoj "Opet u finalu, idemo Real".

Počelo je finale Lige šampiona. Real za 11. titulu, Atletiko za prvu.

Real: Navas, Karvahal, Ramos, Pepe, Marselo, Kasemiro, Kros, Modrić, Bejl, Ronaldo, Benzema.

Atletiko: Oblak, Huanfran, Savić Godin, Filipe Luis, Koke, Gabi, Augusto, Saul, Grizman, Tores.

Sudija: Mark Klatenburg (Engleska).

Zagrijavanje pred utakmicu

Nakon zagrijavanja, a po ugledu na "Super boul", dvije velike muzičke zvijezde izvode ne baš kratki šou - Ališa Kiz i Andrea Boćeli.

Pomalo usiljen hepening, svi na stadionu jedva čekaju fudbal, koji će početi sa desetak minuta zakašnjenja.

Aleksandar Vučković, Milano: Sjajan je osjećaj vidjeti Stefana Savića u sastavu Atletika i crnogorsku zastavu na tribinama. Mnogo velikih utakmica odigrao je na ovom stadionu Dejan Savićević u dresu Milana. Večeras je velika noć na kultnom stadionu za 25-godišnjeg Mojkovčnanina. Utakmica karijere.

Savić i Godin imaće težak posao, protiv ubitačnog trilinga BBC.

Kristijano Ronaldo postigao je 16 golova u Ligi šampiona ove sezone, koliko i cijeli tim Atletika.

Ronaldo se, međutim, nikada nije upisao na "Meaci", na kojoj je gostovao četiri puta.

A gotovo nevjerovatno zvuči i podatak da Real nikada nije dobio meč na stadionu u Milanu - na 14 gostovanja, poražen je deset puta!

Poznati su sastavi oba tima Stefan Savić igraće od početka. Dijego Simeone je dao prednost našem asu u odnosu na Urugvajca Himenesa!

I moralo je, jednostavno, tako da bude, jer kad igraju Savić i Godin, Atletiko ne gubi - 14 mečeva, 10 pobjeda, četiri remija.

Stefan je prvi crnogorski fudbaler u finalu Lige šampiona od 1998. godine!

Atletiko: Oblak, Huanfran, Savić Godin, Filipe Luis, Koke, Gabi, Augusto, Saul, Grizman, Tores.

Real: Navas, Karvahal, Ramos, Pepe, Marselo, Kasemiro, Kros, Modrić, Bejl, Ronaldo, Benzema.

Pehar za koji se bore madridski rivali stigao je na stadion...

A fudbalsko rivalstvo nije prepreka za ljubav...

Real želi 11. trofej, Atletiko prvi, koji bi došao i kao revanš za nesrećno izgubljeno finale u Lisabonu 2014.

"Ne doživljavam nijednu utakmicu kao revanš, već kao novu šansu", kazao je Dijego Simeone, trener Atletika.

Te noći na "La Lušu", njegov tim dijelile su sekunde do titule. Serhio Ramos je izjednačio na isteku regularnog dijela, a u produžecima Real je dominirao...

Na ulicama Milana cijeli dan je madridska žurka.

Navijači oba tima, iako veliki rivali, nadmeću se samo pjesmom i skandiranjima, pravi festival fudbala je na gradskim trgovima uoči utakmice svih utakmica....

U fan zoni Reala, navijačima su se obratile legende kluba - Gento, Amansio, Raul i Roberto Karlos, a za kraj poruku je poslao naš Peđa Mijatović, strijelac jednog od najvažnijih golova u istoriji "kraljevskog kluba" - za pobjedu nad Juventusom 1998. godine, vrijedan pehara koji se čekao 32 godine.

"Imamo mnogo mogućnosti i načina kako da pobijedimo ovu utakmicu. Nadam se da će ovo biti velika noć za sve 'madridiste'", rekao je Peđa.

Poslije 18 godina, Crna Gora će imati predstavnika u finalu - ovoga puta u dresu Atletika.

Stefan Savić, 25-godišnji Mojkovčanin, trebalo bi da se nađe u startnoj postavi. Tako tvrde svi španski i svjetski mediji.

Tvrdi i "Marka" u briljantnoj foto-montaži na naslovnoj strani.

Bonus video: