Od 2017. crnogorska Prva liga sa 10 članova

484 pregleda 4 komentar(a)
Izvršni odbor FSCG, Foto: FSCG
Izvršni odbor FSCG, Foto: FSCG
Ažurirano: 26.05.2016. 16:15h

Od sezone 2006/7, prve od obnove nezavisnosti, u Prvoj crnogorskoj ligi takmiči se 12 klubova.

Taj format važiće još samo jednu godinu.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore na današnjoj sjednici izmjenio je sistem takmičenja, koji će stupiti na snagu od ljeta 2017.

Najbitnija promjena tiče se broja članova elite i Druge lige.

U najvišem rangu od 2017/8 biće mjesta za deset klubova, koji će se nadmetati po četvorokružnom bod sistemu.

To znači da će naredne godine iz Prve lige ispasti tri najslabija tima, dok će se osmi i deveti naći u baražu.

Sistem popunjavanja desetočlane elite kasnije se neće mijenjati - posljednji ispada, osmi i deveti moraju u doigravanje sa drugoligašima.

Druga liga će i naredne dvije godine brojati 12 klubova - prvoplasirana ekipa će izboriti viši rang, drugu i treću čeka učešće u baražu, dok će ispasti tri najslabija sastava.

Promjene u drugoligaškom društvu slijede u sezoni 2018/9, kada će biti redukovana na 10 članova...

Uz to, Izvršni odbor crnogorske kuće fudbala usvojio je i izmjene Omladinskoj i Kadetskoj ligi, u kojima će takmičenje biti podijeljeno na dvije faze: preliminranu (jesenji dio) i finalnu (proljećni dio)...

Kalendarom takmičenja, koja je danas usvojen, predviđeno je da Telekom Prva crnogorska fudbalska liga počne 6. avgusta, dok je posljednje kolo jesenjeg dijela prvenstva na programu 3. decembra.

Početak takmičenja u Drugoj ligi zakazan je za 14 avgust, dok će posljednje kolo u jesejem dijelu šmpionata biti odigrano 27. novembra.

Kalendarom je predviđeno da Kup takmičenje počne 21. septembra.

Na sjednici je odlučeno da ljetnji registracioni period za igrače klubova svih stepena takmičenja, osim za igrače klubova ženskog fudbala i futsala, trajaće od 7. juna do 2. avgusta 2016. godine, a zimski od 24. januara do 21. februara 2017. godine.

Izvršni odbor je prihvatio izvještaj o finansijskom poslovanju FSCG u 2015. godini sa izvještajem revizora i on će biti proslijeđen Skupštini na usvajanje.

Redovna skupština FSCG zakazana je za 6. jul 2016. godine.

IO je usvojio i izvještaj o izgradnji Kuće fudbala FSCG, verifikovao odluke Odbora za hitna pitanja FSCG i verifikovao registracije FK Porto Podgorica, FK Malesija 2010 iz Tuzi i FK North star 2014 iz Pljevalja i promjenu imena ŽFK Palma u ŽFK Budućnost Podgorica.

Donijeta je i odluka da se ukupni prihod od prodaje ulaznica za humanitarnu utakmicu A i B reprezentacija Crne Gore udvostruči, pa će Domu za nezbrinutu djecu Mladost iz Bijele i Zavodu Komanski most iz Podgorice, biti uplaćeno po pet hiljada eura.

Bonus video: