Mogu u Evropu: Budućnost, Rudar i Bokelj dobili licence

Tako će sva četiri tima koja su obezbijedila plasman u Evropu kroz domaća takmičenja moći da nastupe na međunarodnoj sceni, jer je šampion Mladost dobila licencu u prvom krugu, 28. aprila.
54 pregleda 1 komentar(a)
Budućnost, Foto: Filip Roganović
Budućnost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.05.2016. 16:04h

Komisija za licenciranje fudbalskog saveza Crne Gore usvojila je žalbe Budućnosti, Rudara i Bokelja i izdala im licence za nastup u evropskim takmičenjima naredne sezone.

Tako će sva četiri tima koja su kroz domača takmičenja obezbijedila plasman u Evropu, moći da nastupe na međunarodnoj sceni. Šampion Mladost dobio je licencu još u prvom krugu, 28. aprila.

Budućnost, Rudar i Bokelj odbijeni su u prvom krugu, najvjerovatnije zbog neispunjavanja finansijskog kriterijima - neizvršavanja obaveza prema zaposlenima i državi.

Podgoričani, Pljevljaci i Kotorani dobili su, međutim, pravo da u žalbenom postupku dostave dokaze o ispunjenosti kriterijuma i time obezbijede pravo nastupa u kvalifikacijama za evropska takmičenja, što su oni i uradili.

Šampion Mladost igraće u 2. kolu kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će drugoplasirana Budućnost, trećeplasirani Rudar (u pitanju su u finalisti Kupa) i četvrtoplasirani Bokelj početi evropska takmičenja od 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Žrijeb za oba evropska takmičenja obaviće se 20. juna u Nionu. Svi crnogorski klubovi su nepovlašćeni na žrijebu i izvjesno je da će ih čekati težak posao.

"Klubovi koji učestvuju u klupskim takmičenjima u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije biće pod njenim stalnim nadzorom u okviru sistema finansijskog fer-pleja (finansijski monitoring klubova). U skladu sa tim, klubovi će do 15. jula morati da dokažu da i dalje redovno izvršavaju svoje obaveze prema zaposlenima i prema državnim organima", kaže se u saopštenju komisije za licenciranje FSCG.

Licencu za nastup u Evropi u prvom krugu dobila je i Sutjeska, ali Nikšićani nisu kroz prvenstvo ili Kup uspjeli da obezbijede plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Budućnost je 2013. godine nije dobio licencu za nastup u Evropi, zbog ogromnog duga prema državi na osnovu poreza i doprinosa. Godinu ranije, slično je prošao i budvanski Mogren.

Bonus video: