Klop i Emeri jure Ligu šampiona

1 komentar(a)
Jirgen Klop i Roberto Firmino, Foto: Reuters
Jirgen Klop i Roberto Firmino, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2016. 12:29h

Ulog je ogroman - prestižni trofej u Ligi Evrope i plasman u Ligu šampiona!

Sevilja ili Liverpul - tim koji je stvoren da pobjeđuje u ovom takmičenju ili velikan kojem je, u kakvom god organizacionom problemu se nalazio, uvijek mjesto u evropskoj eliti.

Već su poznata imena 20 klubova koji će naredne sezone igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, a 21. ekipa će se znati nakon okršaja španskog i engleskog predstavnika na "Sent Jakob parku" u Bazelu.

"Ovo je za nas utakmica sezone, to ne moramo ni da ponavljamo. Svi znaju koliko Liverpul voli trofeje, a ovaj je mnogo važan zato što bi donio i Ligu šampiona", rekao je menadžer "redsa" Jirgen Klop.

Klop ima priliku da postane prvi Njemac od 1996. godine koji je osvojio ovaj evropski trofej, a posljednji je to uradio Franc Bekenbauer s Bajernom.

"Liverpul je poseban, znao sam to kada sam došao. Ligu Evrope smo od početka shvatili kao veliku šansu i izazov, a sada smo na korak od velikog uspjeha. U finalu su dva najbolja tima i zaista nije fraza kada se kaže da su šanse podjednake. Ko misli da u finalu nema šansu da osvoji trofej? Taj neko ne postoji. Sevilja je veoma jaka - neka pobijedi bolji i neka pobijedi fudbal", istakao je Klop.

Unaj Emeri - Gospodin Finale

Trener Sevilje Unaj Emeri je u Andaluziji dobio nadimak Gospodin Finale, jer je posljednje dvije godine osvajao Ligu Evrope.

Sevilja je najtrofejniji tim u ovom takmičenju, juri petu titulu, a prije 2014. i 2015. Ligu Evrope je osvajala i 2006. i 2007. godine pod komandom Huandea Ramosa.

"Kada sam dolazio u Sevilju rekao sam predsjedniku Hose Mariji del Nidu da želim da odvedem klub u Ligu šampiona, a on me je pitao: "znaš li kako da osvojiš trofej?", tu mi je postalo jasno kakve ambicije ima Sevilja", istakao je Emeri i dodao:

"Nikada nam neće dosaditi da se borimo za trofej u Ligi Evrope. Nikada...".

Liverpul ima tri trofeja (1976, 1076. i 2001), a posljednji je osvojio upravo protiv španskog tima - u finalu u Dortmundu je prije 15 godina nakon produžetaka savladao tadašnju senzaciju Alaves.

Sevilja je ove sezone u Ligu Evrope stigla nakon ne baš sjajnih izdanja u Ligi šampiona, a odigrala je osam utakmica na putu do finala - ima šest pobjeda, te po remi i poraz.

"Redsi" su igrali 14 puta i imaju skor od šest trijumfa, sedam remija i jednog poraza.

Milner: Važniji je trofej od Lige šampiona

Koliko Liverpulu znači da osvoji Ligu Evrope govori i izjava Džejmsa Milnera.

"Liga šampiona bi u ovom slučaju bila bonus, ali nismo mnogo razmišljali o njoj. Važno je da osvojimo ovo takmičenje, jer se pobjednici pamte. Ove sezone smo u Ligi Evrope pobijedili mnogo dobrih timova i sada nas čeka još jedan mnogo ozbiljan protivnik. Želimo da pišemo istoriju, a naravno i da je dobro što bismo u slučaju da osvojimo trofej dobili šansu da naredne godine igramo u Ligi šampiona", rekao je Milner.

Jedini poraz ove sezone u LE Liverpul je upisao u polufinalu protiv Viljareala.

Bonus video: