Grofova Zvezda čeka Mladost

Mogući protivnik ekipe Nikole Rakojevića je i evropski velikan Seltik, te još 14 šampiona različitih evropskih zemalja, poput austrijskog Salcburga, rumunske Steaue, bugarskog Ludogoreca, bjeloruskog BATE Borisova, kazahstanske Astane...
5 komentar(a)
Mladost, Foto: Boris Pejović
Mladost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2016. 12:39h

Zvezda Grofa Božovića i zagrebački Dinamo braće Mamić, potencijalni su rivali novog crnogorskog prvaka Mladosti u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Mogući protivnik ekipe Nikole Rakojevića je i evropski velikan Seltik, te još 14 šampiona različitih evropskih zemalja, poput austrijskog Salcburga, rumunske Steaue, bugarskog Ludogoreca, bjeloruskog BATE Borisova, kazahstanske Astane...

Crnogorski prvaci, uglavnom totalni autsajderi u kvalifikacijama za elitno takmičenje, loše su prolazili na žrijebu minulih godina.

Ne samo da su izvlačili puno jače protivnike, što je neminovno, već su dobijali i ne previše atraktivne rivale, a u nekoliko navrata su i „birali” daleka putovanja na sjever ili na istok Evrope.

Tako su i Mogren i Rudar ispadali od bugarskog Liteksa iz Loveča, Budvani su jednom deklasirani od danskog Kopenhagena, Pljevljaci su prošle godine morali u Azerbejdžan, Sutjeska je dva puta ispadala od moldavskog Šerifa, a Budućnost od poljskog Slaska.

Samo je Zeta prije devet godina dovela u Podgoricu slavni Glazgov Rendžers, ali tek pošto je u prvom kolu eliminisala litvanski Kaunas.

Sistem kvalifikacija za Ligu šampiona malo je promijenjen u odnosu na taj period, pa prvo kolo sada igraju samo totalni autsajderi, kao što su šampioni Andore, Malte, Velsa, Farskih ostrva, Girbraltara i San Marina.

Crnogorski prvak nije u ovom društvu, već kreće kvalifikacije od drugog kola, gdje obično odmah dobija jačeg protivnika, uglavnom nepremostivu prepreku...

Mladost ima sjajan bilans u Evropi, jer je u posljednja dva učešča u kvalifikacijama za Ligu Evrope preskočila tri prepreke, poput mađarskog Videotona i slovačke Senice 2013, te azerbejdžanskog Nefčija 2015. godine, svaki put pod Nikolom Rakojevićem.

Manji podgorički klub je ljeta 2013. igrao i protiv dežurnog osvajača Lige Evrope, španske Sevilje.

Kvalifikacije za Ligu šampiona su, međutim, nešto sasvim drugo i uglavnom su bauk za crnogorske prvake.

Mladost zato bira atraktivnijeg protivnika, poput Zvezde, Dinama ili Seltika. Eventualni susret sa šampionom Srbije imao bi i simboličan karakter, ponajviše zbog trenera Zvezde Miodraga Božovića, koji bi se nakon osam godina vratio na stadion pod Goricom.

Čelnici Mladosti mogli bi i pred punim stadionom da mu uruče zahvalnicu što im je prije dvije godine iz svog džepa platio kompletne pripreme u Antaliji.

Mogući (nepoželnji) rivali Mladosti su i kiparski APOEL, azerbejdžanski Karabag, norveški Rozenborg, gruzijski Dinamo Tbilisi, kao i šampion Poljske, Danske, Izraela i Slovačke. U ovim zemljama prvak treba da se odluči tek u posljednjem kolu.

Žrijeb za prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona obaviće se 20. juna u Nionu, dok se utakmice 2. kola igraju 12. i 13, odnosno 19. i 20. jula.

Mladost je u subotu osvojila prvu titulu šampiona Crne Gore, pošto je trećom pobjedom protiv Budućnosti u sezoni pobjegla podgoričkom rivalu 10 bodova, dva kola prije kraja.

Budućnost još čeka licencu, a više nije nosilac, pa može odmah da se sretne sa Partizanom

Budućnost je, uz Mladost, jedini crnogorski tim koji je dva kola prije kraja osigurao plasman na evropsku scenu, i to u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Blizu ovjere evropske vize je i Rudar, kome je za to neophodna jedna pobjeda u posljednja dva kola (ili trijumf u finalu Kupa), a četvrti putnik u Evropu dobiće se u trci između Bokelja i Sutjeske.

Budućnost , Rudar i Bokelj, međutim, moraju da dobiju licencu za nastup u Evropi, pošto su odbijeni u prvom krugu, za razliku od Mladosti i Sutjeske, koji su ispunili sve uslove.

Ako dobije licencu, Budućnost će imati težak žrijeb. Podgorički tim je, naime, zbog loših evropskih rezultata minulih sezona izgubio status nosioca, pa se sada nalazi na vrhu liste nepovlašćenih timova.

„Plave” zato čeka mnogo teži žrijeb nego prije dva ljeta, kada je rival bio prvak San Marina, ili prošle godine, kada je letonska Jurmala bila nepremostiva prepreka.

Mogući rivali ekipe Miodraga Vukotića u 1. kolu kvalifikacija za LE su Partizan, Maribor, Slovan, Videoton, Rabotnički, Kairat i još 20-ak timova iz raznih zemalja.

Jovetić čestitao

Stevan Jovetić nije zaboravio gdje je počeo karijeru.

Napadač Intera je na Instagram profilu čestitao Mladosti na istorijskoj tituli prvaka Crne Gore.

„Iskrene čestitke mom matičnom klubu na tituli. Želim svu sreću Mladosti u kvalifikacijama za Ligu šampiona”, napisao je Jovetić koji je iz Podgorice otišao u Partizan.

Bonus video: