Dan odluke: Mladost želi proslavu titule pod Goricom

Podgorički derbi, Budućnost - Mladost. Ako ekipa Nikole Rakojevića izbori makar remi, osvojiće prvu titulu u nezavisnoj Crnoj Gori. Velike bitke za Evropu i opstanak: Bokelj - Petrovac, Sutjeska - Zeta
1 komentar(a)
Mladost, Foto: Boris Pejović
Mladost, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2016. 08:12h

Jubilarno deseto izdanje Telekom 1. CFL najvjerovatnije je odlučeno u srijedu, kada je Mladost vratila razliku na sedam bodova u odnosu na Budućnost, tri kola prije kraja, i stigla na korak od osvajanja prve titule.

Zato je najveća dilema do kraja sezone kada će Mladost proslaviti titulu - danas, na najvećoj sceni, pod Goricom protiv Budućnosti, naredne subote protiv Rudara kod kuće ili u posljednjem kolu protiv Mornara.

Bod do titule

Mladost će danas slaviti titulu ako odigra makar neriješeno protiv Budućnosti. Lider u drugoj polusezoni nije pobjedio u gostima, ne mora da to uradi ni danas - dovoljan je samo bod.

"Želimo da iskoristimo prvu šansu i osvojimo titulu pod Goricom, iako smo rasterećeni, svjesni da smo završili najveći dio posla", kaže ofanzivni bek Mladosti Milan Đurišić.

Ako Mladost izgubi od Budućnosti, za matematičku ovjeru titule potrebna joj je jedna pobjeda u posljednja dva kola u mečevima kod kuće sa Rudarom i Mornarom.

"Nadam se dobroj utakmici, Budućnost je u dobroj formi i definitivno da je igrala najbolje u drugoj polusezoni. Ipak, mi smo bili najbolji u prvoj, a za titulu je potrebno da tokom cijele sezone budete na određenom nivou. Zato mislim da smo zasluženo pred osvajanjem titule", ističe Đurišić.

Podgorički derbi tako neće imati onu draž koju je mogao da ima da je Budućnost nastavila seriju pobjeda i da je slavila u Pljevljima u srijedu.

Ovako, jedini cilj ekipe Miodraga Vukotića do kraja sezone jeste da sačuva drugo mjesto i da se što bolje pripremi za finale Kupa, 2. juna sa Rudarom.

"Imali smo šansu u Pljevljima da ostanemo u trci za titulu, sve je zavisilo od nas, ali nismo je iskoristili. Idemo dalje, cilj nam je da dobijemo sve tri utakmice do kraja sezone. Želimo i da pobijedimo Mladost, da ljude koji su nas pratili definitivno uvjerimo da naši dorbi rezultati nisu slučajni. Mladost je vrlo blizu titule, ali ćemo učiniti sve da se ne raduju na našem stadionu", kaže vezista Budućnosti Deni Hočko.

Grčevita borba za Evropu

Nakon pobjede u derbiju, Rudar, bar na papiru, danas ima lakši zadatak. Pod Golubinju stiže „fenjeraš” Mornar, ali opuštanja nema, motivacija mora biti baš kao u srijedu protiv Budućnosti.

"Još nismo obezbijedili Evropu i zato ćemo učiniti sve da taj problem možda već sada skinemo sa dnevnog reda. Neće, naravno, biti lako jer i Mornar ima još teoretskih šansi da se domogne baraža, ali kvalitet je na našoj strani, pa nova tri boda ne bi smjela da nam izmaknu", kaže golman pljevaljskog prvoligaša, Miloš Radanović.

Bokelj i Sutjeska ušli su u grčevitu borbu za četvrto mjesto, koje donosi plasman u Evropu. Kotorani su imali velikih sedam bodova prednosti, ali je razlika nakon serije Sutjeske od tri pobjede smanjena samo na bod.

Bokelj danas dočekuje Petrovac, koji je duboko u baraž-zoni, a Sutjeska kraj Bistrice igra protiv Zete, koja se gotovo osigurala nakon tri vezane pobjede.

Ni Kotorani, ni Nikšićani nemaju pravo na kiks ako žele da ostanu u trci…

"Zacrtali smo da moramo da dobijemo sve tri utakmice do kraja ako želimo u Evropu. Biće teško, naravno, ali idemo meč po meč. Petrovac je u zoni baraža, igra za opstanak, ali vjerujemo da je naš motiv veći", kaže kapiten Bokelja Dejan Ognjanović.

Sutjeska je u formi - tri vezane pobjede, četiri na posljednjih pet utakmica, u mnogome zahvaljujući napadaču Dejanu Zarubici, koji se raspucao u drugoj polusezoni.

"Očekujem utakmicu punu ritma, jer od prvog minuta moramo da krenemo na pobjedu. Nadam se da ćemo osvojiti tri boda i da ćemo izboriti plasman u Evropu, što bi bila nagrada za sezonu u kojoj smo se puno mučili, iz zazličitih razloga", kaže Zarubica.

Komplikovano na dnu

Dečić je u seriji od šest vezanih poraza i u takvom ambijentu čeka duel sa Iskrom u Tuzima - direktan obračun za opstanak. Danilovgrađani su, s druge strane, najbliži baražu od svih timova sa dna, a još uvijek se nisu osigurali od direktnog ispadanja, jer tri kola prije kraja imaju šest bodova više od „prežaljenog” Mornara. Baranima, s druge strane, ni raspored ne ide na ruku, jer danas gostuju Rudaru, a u posljednjem kolu i Mladosti.

Još jedan, izuzetno značajan duel, igraju Grbalj i Lovćen u Radanovićima. Oba tima su gostujućim pobjedama u srijedu napravili veliki korak ka opstanku bez baraža, a ko danas pobijedi, prebrinuće sve brige.

Parovi

RUDAR – MORNAR (17.30) Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

BUDUĆNOST – MLADOST (17.30) Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica)

BOKELJ – PETROVAC (17.30) Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

SUTJESKA – ZETA (17.30) Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

DEČIĆ – ISKRA (17.30) Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

GRBALJ – LOVĆEN (17.30) Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

Bonus video: