Kosovo primljeno u FIFA kao 210. članica

Delegati Kongresa su u prijestonici Meksika sa 141 glasom "za" priznali Kosovo. Protiv je bilo 23 člana.
45 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.05.2016. 19:41h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) primila je danas Kosovo kao svoju novu članicu.

Delegati Kongresa su u prijestonici Meksika sa 141 glasom "za" priznali Kosovo. Protiv je bilo 23 člana.

Kosovo je nedavno primljeno u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), što je bio uslov za prijem u FIFA.

Predlog da se Kosovo primi u FIFA stiglo je od Vijeća FIFA, a objašnjeno je da je to u interesu fudbala i pored velikih problema na toj teritoriji.

"Kosovo se suočava sa izazovima, to je očigledno. Potrebne su nove investicije. Ima puno finansijskih izazova i ograničen je organizacioni kapacitet. Ali, uprkos tome, tamo ima očigledne strasti za fudbalom i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterijume", rekao je član Vijeća FIFA Senes Erzik.

Predsjednik kosovskog saveza Fadilj Vokri zahvalio je na podršci i svima koji su aplaudirali odluci.

"Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Fudbalske vrijednosti su odbranjene. Hvala svima", rekao je Vokri poslije glasanja.

U ime Fudbalskog saveza Srbije Kongresu se obratio potpredsednik Željko Kojić koji je prije glasanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

"Mnogi delegati su svjesni našeg stava. Kao što ste i svjesni, UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju je nelegalna. Ovo pitanje je trebalo da se skloni sa dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija", rekao je Kojić.

Bonus video: