Ludnica posljednjeg dana sezone

1 komentar(a)
Luis Suares, Lionel Mesi i Nejmar, Foto: Reuters
Luis Suares, Lionel Mesi i Nejmar, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2016. 14:37h

Predstojećeg vikenda igraju se posljednja kola najboljih evropskih šampionata.

U Engleskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj sve je riješeno mnogo prije kraja - Lester je napravio senzaciju u Premijer ligi, a Juventus (Serija A), Bajern (Bundes liga) i PSŽ (Le kampionat) potvrdili dominaciju u svojim ligama.

Nije odlučeno jedino u Španiji. Barselona je skoro pa odbranila titulu - dovoljna joj je pobjeda na gostovanju Granadi, koja je osigurala opstanak i nema takmičarski motiv.

Ipak, ovo „skoro” je znalo da proizvede prave fudbalske zemljotrese, ne samo u Primeri...

Španci to zovu „ludnicom posljednjeg dana”. Podsjećamo na nekoliko šokantnih završetaka najjačih evropskih liga, kada su se posljednjem kolu dogodili neočekivani preokreti.

Real Madrid, koji sjutra gostuje Deportivu, u isto vrijeme kada Barsa igra u Granadi, nada se još jednom takvom obrtu.

Tenerife - Barsino ostrvo blaga

U Realu, dakle, vjeruju da će Granada biti za Barselonu ono što je za njih bio Tenerife početkom 90-ih.

Dva puta zaredom, Real je gubio titulu u posljednjem kolu - oba puta na Kanarskim ostrvimama.

Johan Krojf je preuzeo Katalonce 1988. godine, a od 1991. do 1994. osvoji četiri titule zaredom. Samo je prvu osvojio glatko. Ostale tri su stigle - u posljednjim kolima, a dvije zahvljujući Tenerifeu.

Real je 1992. zavisio samo od sebe i pun samopouzdanja otputovao na Kanarska ostrva, na duel sa timom kome bodovi nisu značili puno. Mislilo se da je sve gotovo kada je „kraljevski klub”, kojeg je te sezone vodio Radomir Antić, u prvih pola sata poveo sa 2:0. Domaćin je do poluvremena smanjio na 2:1, da bi Real u nastavku maltene sam sebi dao dva gola - 3:2 za domaćina. Barsa je pobijedila Atletik Bilbao sa 2:0 i proslavila titulu.

Godinu kasnije, gotovo isti scenario - lider Real je u posljednjem kolu letio na Tenerife, s razlikom što su domaćinu ovoga puta bodovi bili potrebni za plasman u Kup Uefa. Ekipa koju je tada vodio Leo Benhaker izgubila je glatko - 2:0, a Barselona pobjedom nad Real Sosijedadom odbranila tron.

Verona fatalna za Milan

Ono što je za Real bio Tenerife, za Milan je bila - Verona. U gradu ljubavi Romea i Julije „roso-neri” su dva puta u istoriji gubili titulu u posljednjem kolu.

Prvi put 1973. godine. Milan je na „Bentegodiju” izgubio 2:1, a slavu je prigrabio Juventus. Još bolnije je bilo 1990. godine, kada je već počela era velikog Milana. Ekipu koju je vodio Arigo Saki izgubila je u posljednjem kolu u Veroni, takođe sa 2:1.

Razlika je u tome što se ovoga puta nije radovao Juventus, već Maradonin Napoli.

Hrabrost i suze Miroslava Đukića

Mnogi se sjećaju šokantne završnice Primere u sezoni 1993/94.

Depotivo iz La Korunje nije izgubio titulu samo u posljednjem kolu, već u - posljednjem minutu posljednjeg kola.

„Super Depor” je uoči meča sa Valensijom na svom „Riazoru” zavisio samo od sebe, trebala mu je pobjeda protiv Valensije, a protivniku bodovi nisu značili ništa, osim golog prestiža.

Bilo je 0:0 kada je sudija u 90. minutu dosudio penal za Deportivo. Gotovi svi fudbaleri u plavo-bijelim dresovima pobjegli su sa „lica mjesta”, hrabrost da šutira penal imao je samo štoper Miroslav Đukić. Tadašnji reprezentativac Jugoslavije uzeo je loptu i - promašio. Tačnije, obranio mu je penal golman Hose Luis Gonsales. Ovom poklonu opet se obradovala Krojfova Barselona, koja je trijumfom nad Seviljom (5:2) osvojila treću uzastopnu titulu.

I Zidan je gubio posljednjeg dana

"Nikad u karijeri nisam imao ovako uzbudljiv finiš prvenstva", izjavio je nedavno trener Reala Zinedin Zidan.

Možda je imao, i to prije 16 godina, kao fudbaler Juventusa.

Tada moćna „stara dama” je u posljednjem kolu putovala u Peruđu i trebala joj je pobjeda, protiv rivala kojem bodovi nisu značili ama baš ništa.

Kiša se te nedjelje sručila na pokrajinu Umbrija, početak meča je nekoliko puta odlagan, pamte se kadrovi kako legendarni sudija Pjeruliđi Kolina provjerava teren tako što baca loptu u lokvu i gleda da li odskače...

Istovremeno, kao zapete puške, čekali su fudbaleri Lacija, čiji je početak meča sa Ređinom takođe odalagan, zbog regularnosti...

Kada je konačno počelo, u Peruđi i u Rimu, dogodio se senzacionalan epilog. Juventus je izgubio sa 1:0, a Lacio trijumfom od 3:0 osvojio drugu titulu u istoriji, prvu nakon 1974.

Kako je slavio Blekburn

Engleska Premijer liga pamti najuzbudljivije posljednje kolo u sezoni 1994/95, s razlikom što se nije dogodio preokret na vrhu. Blekburn rovers sa Alanom Širerom, tada iznenađujući lider, gostovao je Liverpulu u posljednjem kolu i bila mu je potrebna pobjeda protiv krajnje rasterećenih „redsa”.

„Roversi” su popustili pod strahovitim pritiskom i izgubili sa 2:1. Mislili su da je sve izgubljeno kada su čuli da ni Mančester junajted nije dobio svoj meč. Ekipa Aleksa Fergusona remizirala je na „Apton parku” sa Vest Hemom (1:1), pa je titula otišla u Blekburn. Keni Dalgliš, tadašnji trener „roversa”, radovao se na svom Enfild roudu.

Slično je bilo u sezoni 2011/12, kada je Mančester siti sa dva gola u sudijskoj nadoknadi vremena protiv Kvins Park Rendžersa (3:2) sačuvao prvo mjesto u trci sa Mančester junajtedom, čiji su se fudbaleri poradovali prije vremena...

Bonus video: