Sanderlend ostao, Njukasl ispao!

"Crne mačke" su večeras na svom stadionu deklasirale Everton (3:0) i u velikom stilu proslavile opstanak u eliti. Bila su dva razloga za slavlje na "Stadionu svjetlosti" - prvi je spasavanje Sanderlenda, a drugi - ispadanje Nukasla
2 komentar(a)
Sanderlend, Foto: Reuters
Sanderlend, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2016. 21:00h

Sanderlend i Njukasl su komšije i veliki rivali sa sjevera Engleske, a sticajem okolnosti, animozitet je dodatno produbljen ove sezone.

Tabela je diktirala tako, u Premijer ligi nije bilo mjesta za obojicu - neko je morao da ispadne!

"Crne mačke" su večeras na svom stadionu deklasirale Everton (3:0) i u velikom stilu proslavile opstanak u eliti. Bila su dva razloga za slavlje na "Stadionu svjetlosti" - prvi je spasavanje Sanderlenda, a drugi - ispadanje Nukasla!

Kolo prije kraja ekipa Rafaela Benitesa je matematički oprostila od elitne engleske divizije. Kakvo poniženje za španskog trenera, koji je počeo sezonu sa ciljem da sa Realom osvoji Ligu šampiona, završava je tako što ispada sa Njukaslom.

Van Anholt i dva puta Kone režirali su feštu u Sanderlendu, gradu koji već treću godinu zaredom svjedoči nevjerovatnom spasavanju fudbalskog tima.

Zasluge su prošle sezone imali Dik Advokat i Željko Petrović, a ovoga puta Sem Alerdajs - čovjek koji nikada nije ispao iz Premijer lige!

"Timski duh i zajedništvo su nas doveli do ovog uspjeha", kazao je vremešni napadač Sanderlenda Džermejn Defo.

Sanderlend kolo prije kraja ima 38 bodova, a Njukasl, koji u subotu nije uspio da pobijedi čak ni davno otpisanu Aston Vilu - 34. Posljednje kolo biće nebitno, Sanderlend gostuje Votfordu, a Njukasl dočekuje Totenhem. Za "svrake", bolje da se i ne igra taj meč...

Sanderlend je pobjedom otpisao i Norič, kome je bila uzaludna pobjeda, i to ubjedljiva, protiv Votforda - 4:2.

Uoči nedjeljnog, posljednjeg dana sezone u Premijer ligi, zna se ko ispada: U Čempionšipu će naredne sezone igrati Njujasl, Norič i Aston Vila.

Upadaju Barnli i Midlsbro, dok će treći putnik u viši rang biti poznat nakon plej-of mečeva u kojima će učestvovati Brajton, Hal, Derbi kaunti i Šefild Venzdi.

Lester ja šampion, Totenhem i Arsenal idu direktno u Ligu šampiona, a Mančester siti (navjerovatnije) u kvalifikacije za LŠ. Ekipi Manuela Pelegrinija dovoljan je i bod u nedjelju na gostovanju Svonsiju za ovjeru četvrtog mjesta.

Petoplasirani Mančester junajted najbliži je Ligi Evrope, baš kao i šestoplasirani Vest Hem, koji ima dva bva boda više od sedmoplasiranog Sautemptona. "Sveci", međutim, mogu u LE ako Mančester junajted u finalu FA Kupa pobijedi Kristal Palas. U suprotnom, u Evropu će londonski "orlovi".

Liverpul je otpao iz trke za Evropu, makar iz one kroz prvenstvo, nakon večerašnjeg remija sa Čelsijem - 1:1.

Na "Enfild roudu" su poveli gosti, u 32. minutu, nakon sjajnog solo-prodora i klinički preciznog udarca Edena Azara. Izjednačujućem golu Bentekea u sudijskoj nadoknadi kumovala je velika greška golmana Asmira Begovića.

"Redsi" se, naravno, nadaju da će u Ligu šampiona, ako 18. maja pobijede Sevilju u Bazelu, u finalu Lige Evrope.

Rezultati:

Liverpul - Čelsi 1:1

Benteke 90+2. - Azar 32.

Sanderlend - Everton 3:0

Van Anholt 38, Kone 42, 55.

Norič - Votford 4:2

Redmond 15, Mbokani 18, 57, Kečkart (autogol) 37. - Dini 11, Igalo 51.

Bonus video: