Zidan: Nikad u karijeri nisam imao ovako uzbudljiv finiš prvenstva

"Boli činjenica što smo ispali iz trke za titulu, ali sam srećan što smo se borili do posljednje utakmice", kazao je trener Atletika Dijego Simeone
0 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters
Barselona, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2016. 12:08h

Prvak Španije biće odlučen u posljednjem kolu, s tim što je krug kandidata za titulu nakon nedjeljnih mečeva smanjen sa tri na dva tima.

Atletiko Madrid je porazom u Levanteu odustao od trke i ostavio najvećima, Barseloni i Realu, da se razračunaju narednog vikenda. Katalonci su u velikoj prednosti - imaju bod više i potrebna im je pobjeda na gostovanju Granadi za čak šestu titulu u posljednjih osam godina.

"Boli činjenica što smo ispali iz trke za titulu, ali sam srećan što smo se borili do posljednje utakmice", kazao je trener Atletika Dijego Simeone nakon poraza od Levantea (2:1).

"Kolćonerosi" su do 37. kola bili drugi na tabeli, sa istim brojem bodova kao vodeća Barselona, ali slabijim međusobnim skorom. Poraz u Levanteu ih je matematički eliminisao iz trke, te vratio i iza Reala, koji sada ima dva boda više od gradskog rivala, te jedan manje od Barselone.

"Imali smo sjajnu sezonu, ponovo smo se ravnopravno takmičili s Barselonom i Realom. Zbog toga sam srećan. Rekao sam igračima da sam ponosan na ono što su postigli. Nešto nam je nedostajalo da završimo trku kao prvi, ali pokušaćemo u posljednjem kolu da budemo makar drugi na tabeli", dodao je Simeone, šampion s Atletikom iz 2014. godine.

Španski mediji su ovogodišnju završnicu Primere nazvali "infarktnom", ali makar do posljednjeg kola, nema lomova - Barselona suvereno čuva prvu poziciju, na kojoj se nalazi gotovo cijele sezone, iako u posljednjih 30 dana igra pod velikim imperativom, svjesna da bi jednim jedinim kiksom mogla sve da izgubi.

Otkada su u prvoj polovini aprila izgubili tri utakmice zaredom i ispustili veliku prednost, otkada su došli u pozciju da "nemaju pravo na grešku" - momci Luisa Enrikea dobili su sve četiri utakmice, uz gol-razliku 21:0!

No, u Realu se nadaju da će se taj jedan kiks ipak desiti, i to u posljednjem kolu kada Barselona gostuje Granadi.

"Ne sjećam se da sam u karijeri ikada imao ovako uzbudljiv finiš prvenstva", kaže trener Reala Zinedin Zidan.

"Merengesi" u posljednjem kolu igraju sa Deportivom u La Korunji. Samo pobjeda na "Riazoru" uz remi ili poraz Barselone vode Real do tek druge titule u posljednjih osam godina.

"Pozitivan sam i mislim da je sve moguće. Najvažnija je naša utakmica i znamo da nam neće biti jednostavno protiv Deportiva. Sa druge strane, Granada mora da odigra svoju utakmicu. Zaista vjerujem da možemo do titule", dodaje Zidan.

Olakšanje za Barselonu predstavlja činjenica da je Granada matematički osigurala opstanak i da joj nisu potrebni bodovi.

"Nisam baš siguran da je to olakšanje. Naš rival će biti rasterećen i može da bude jako opasan", kaže Luis Enrike, trener Barse, koji je stigao na korak od druge titule u drugoj sezoni na klupi katalonskog tima.

"Trka još nije gotova. Pogledajte samo šta se dogodilo Atletiku. Ekipa koja je ispala iz prvenstva pobijedila je jednu od najboljih ekipa Španije i Evrope. Granada je sigurna? Ne vjerujemo ničemu i do cilja ćemo pokušati da dođemo igrom. I Real takođe ima tešku utakmicu, i oni gostuju kao i mi", dodaje Enrike.

Šta god da se desi, Barselona je zaslužila da osvoji prvenstvo, smatra trener Katalonaca.

"S obzirom na broj dana koje smo proveli na prvom mjestu, zaslužujemo titulu. Nadam se da ćemo biti dovoljno precizni u posljednjem kolu i da ćemo završiti posao", zaključio je Enrike.

Bonus video: