Počinje rasplet: Borba za titulu, Evropu i opstanak

56 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.05.2016. 11:30h

Tri paralelne borbe vode se u finišu CFL-a. Borba za titulu, u kojoj pet kola prije kraja učestvuju dva tima, s tim što je Mladost u velikoj prednosti (sedam bodova) u odnosu na Budućnost.

Borba za Evropu, odnosno četvrtu poziciciju koja vodi u kvalifikacije za LE, gdje je Bokelj za sada u prednosti u odnosu na Sutjesku, jer ima četiri boda više.

I, najobuhvatnija - borba za opstanak, gdje učestvuje čak pet ili šest timova. Mornar se još nada da može da izbjegne direktno ispadanje, Petrovac, Iskra, Lovćen, pa čak i Grbalj, žele da izgbjegnu baraž.

Sutjeska loša kod kuće, Mladost gora u gostima

Dosta toga biće jasnije nakon današnjeg, 29. kola. Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da lider, ekipa Mladosti, nije pobijedila u gostima u drugom dijelu sezone, a i dalje ima velikih sedam bodova više od Budućnosti.

Samo jedan gostujući trijumf približio bi ekipu Nikole Rakojevića tituli, a prva prilika je danas protiv Sutjeske u Nikšiću.

"Značajna utakmica, kao i svaka do kraja sezone. Vjerujem da ćemo ostvariti povoljan rezultat i da ćemo prekinuti taj negativni niz u gostima u drugoj polusezoni", kaže Rakojević.

Sutjeska, s druge strane, vjeruje da će uraditi ono što je ove polusezone već dva puta uradio Grbalj, te jednom Mornar - da će pobijediti lidera na svom terenu.

Sutjeska, međutim, ima sličan problem kao Mladost, s razlikom što ove polusezone igra slabije - na domaćem terenu.

Samo jednu pobjedu na pet proljećnih mečeva ostvarili su kraj Bistrice momci Aleksandra Nedovića. I moraće pod hitno da promijene tu statistiku ako žele da uhvate četvrtoplasirani Bokelj i plasiraju se u Evropu.

"Teška utakmica, Mladost je favorit, ali moramo da damo maksimum ako želimo da ostanemo u trci za plasman u Evropu. Mislim da je konačno vrijeme da odigramo jednu pravu utakmicu pred svojom publikom", kaže kapiten Sutjeske Jovan Nikolić.

Bokelj sa Rudarom - ključno za Evropu

Slična „borba” vodiće se u Kotoru - Rudar, doduše, više nema prevelikih šansi da se vrati u borbu za titulu (-10 u odnosu na Mladost), ali zato Bokelj i te kako ima priliku da prvi put u istoriji obezbijedi plasman na evropsku scenu.

Prednost u odnosu na Sutjesku, međutim, nije više tako velika - sa sedam, u prošlom kolu se istopila na četiri boda...

"Peti put igramo sa Rudarom ove sezone, nadam se da ćemo konačno, poučeni iskustvom iz ranijih duela, zabilježiti pobjedu. Rudar je homogena ekipa, ali vjerujemo da ćemo obradovati navijače", kaže Dejan Ognjanović, defanzivac Bokelja.

Dok se svi muče, Budućnost gazi

Dok maltene sve ekipe igraju po sistemu toplo-hladno, gdje rijetko kome uspijeva da veže dvije pobjede, Budućnost juri kao ekspres lokomotiva - ekipa Miodraga Vukotića je u strahovitoj seriji trijumfa (šest) i trenutno igra najbolji fudbal u ligi.

Pred meč pod Goricom sa posljednjeplasiranim Mornarom, „plavi” se ne odriču ni šampionskih ambicija.

"U dobrom smo ritmu, želimo to da potvrdimo novom pobjedom. Nadam se da ćemo zadržati neizvjesnost u borbi za titulu. Očekujem dobar meč, jer se Mornar sigurno neće braniti, s obzirom na to da mu je ovo možda i posljednja šansa da se vrati u realnu trku za opstanak", kaže Vukotić.

Gužva za opstanak

Na Cetinju, direktna borba za opstanak - Lovćen ima šansu da pobijedi Iskru i pobjegne joj tri boda. U Radanovićima igraju Grbalj i Zeta, a ekipa koja slavi ima dobre šanse da obezbijedi opstanak bez baraža. A šansu da otkloni sve dileme ima Dečić, koji u Tuzima dočekuje Petrovac.

Parovi 29. kola

SUTJESKA - MLADOST (17)

BOKELJ - RUDAR (17)

DEČIĆ - PETROVAC (17)

GRBALJ - ZETA (17)

LOVĆEN - ISKRA (17)

BUDUĆNOST - MORNAR (18.30)

Bonus video: