Kladioničari se hvataju za glavu, Lester im donio nestvarne gubitke

15 komentar(a)
Lester slavlje, Foto: Reuters
Lester slavlje, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 08:49h

Nevjerovatna priča Lestera izazvala je oduševljenje među ljubiteljima fudbala u svijetu, a vlasnicima vodećih evropskih kladionica stvorila veliku muku.

Prema prvim procjenama, kladionice će morati da isplate oko 20 miliona funti!

"U istoriji klađenja, tačnije od kada je klađenje legalizovano 1961. godine, nijedan događaj s tako velikim koeficijentom nije bio dobitan. Ovo je prvi takav slučaj", rekao je Sajmon Kler iz iz kladioničarske kuće Koral.

Koeficijent da će Lester postati novi engleski šampion na početku sezone bio 5.000. Dakle, za jednu uloženu funtu dobitak je bio pet hiljada.

"Ovo je sasvim sigurno najveće iznenađenje u sportu. Bilo je i drugih iznenađenja, ali fudbalska sezona traje mjesecima. Zbog toga sada kladionice plaču," dodao je Kler.

Jedan od navijača "lisica" koji očekuje dobitak je 39-godišnji stolar Lej Herbert.

Prije početka sezone u najvećoj britanskoj kladionici Vilijam Hil je uplatio pet funti, a sada očekuje 25 hiljada.

"Tada je to izgledalo kao naučna fantastika, ali bio sam na godišnjem odmoru i mislio sam da će ekipa ostvariti nešto veliko", rekao je Herbert.

Najviše će zaraditi jedan stanovnik gradića Gildforda, 40 kilometara zapadno od Londona. Njegov dobitak iznosi 140.775 funti.

Jedan od bukmejkera je priznao da su za velike gubitke krive i same kladionice, jer su dugo ignorisale Lesterove dobre igre i nisu obarale visoke kvote.

Na Božić, kada su "lisice" nanizale 10 utakmica bez poraza, koeficijent na titulu je bio čak 33.

"Kladionice nisu na vrijeme reagovale i poslije je bilo kasno. Nikada nismo izgubili toliko novca i na takav način. Ovo je nevjerovatan trenutak za cijelu industriju", rečeno je iz jedne kladionice.

"Naredne sezone će početi masovne uplate navijača Barnlija, Bornmuta i drugih manjih klubova s nadom u novo čudo. Međutim, nema šanse da se to ponovo dogodi".

Iz Skajbeta su priznali da će morati da isplate oko sedam miliona funti, dok će kladionica Ledbrouks izgubiti oko 5,5 miliona...

Bonus video: