Karadžić: Tužan dan za fudbal; Tači: Hvala svima

52 pregleda 19 komentar(a)
Kosovo, Foto: Reuters
Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 13:19h

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je prijem Kosova u UEFA politička odluka i da su uzdrmani temelji te organizacije, koja nije smjela da poklekne pred političkim pritiscima.

"Ovo je politička odluka, UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, našao se u raljama politike i ovo je potez UEFA, koji može da ima nesagledive posljedice po fudbal. Ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smjela da poklekne pred političkim pritiscima", navodi se u izjavi Karadžića objavljenoj na sajtu FSS-a.

UEFA je danas primila Kosovo kao 55. članicu, iako je prethodno odbijen predlog za promjenu Statuta Uefe, koji bi omogućio prijem zemlje koja nija članica Ujedinjenih nacija.

Po riječima Karadžića, FSS se četiri godine borio protiv toga i odbijao sve pokušaje, a najveći udarac je stigao od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji je prijem kosovska delegacija u UEFA posebno apsotrofirala.

"FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slijede uputstva političara", kazao je prvi čovek srpskog fudbala.

Prijem Kosova u UEFA pozdravili su danas kosovski i albanski političari, kao i igrači rođeni na toj teritoriji, a koji nastupaju za različite reprezentacije.

"Najbolje vijesti. Kosovo je najnoviji član UEFA. Hvala svima koji su glasali da, kako bi naša djeca i omladina mogli da se takmiče u fudbalu", napisao je premijer Kosova Hašim Tači na Tviteru.

Albanski premijer Edi Rama zahvalio je svima koji su doprinijeli priznanju Kosova u UEFA.

"Kosovo je u UEFA. Bratski pozdrav i hvala svima koji su radili na ovom važnom dostignuću", naveo je premijer Albanije.

Bonus video: