Kosovo primljeno u UEFA, Savićević: Čemu onda služi Statut?

Iako Kosovo nije član UN, a Statut Uefe nije promijenjen, glasalo se za prijem Kosova u Uefu - za prijem je glasalo 28 delegata, protiv su bila 24 člana, a dva glasa su bila nevažeća
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Reuters
Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2016. 12:25h

Na 40. Kongresu UEFA u Budimpešti, Kosovo je primljena u članstvo evropske kuće fudbala, uz velike polemike i prilično, najblaže rečeno, nejasnu proceduru.

Delegati Kongresa odbili su prethodno, tajnim glasanjem, promjenu Statuta te organizacije, čime bi bilo omogućeno prijem zemalja koje nisu članice Ujedinjenih nacija, a koje su priznate od, kako je saopšteno, međunarodne zajednice na evropskom kontinentu.

Prema sadašnjem Statutu, članica Uefe može da postane samo zemlja članica UN

Iako Kosovo nije član UN, a Statut nije promijenjen, glasalo se za prijem u Uefu - za prijem je glasalo 28 delegata, protiv su bila 24 člana, a dva glasa su bila nevažeća.

Prije glasanja, govorili su predstavnici FS Kosova i FS Srbije.

"Sve evropske federacije iz drugih sportova, kao i Međunarodni olimijski komitet, primili su Kosovo pod svoje okrilje, a FSS nam to ne dozvoljava već četiri godine", rekao je predsjednik FS Kosova Fadilj Vokri.

"Odluka o prijemu FS Kosova u članstvo Uefe izazvala bi velika previranja u regionu, a zatim otvorila Pandorinu kutiju i širom Evrope. Ostanimo dosljedni principima koji su fudbal učinili ovim što danas jeste, čistom igrom. Zbog toga se nadam da se neke granice neće preći. Zbog budućnosti fudbala i naše zajedničke kuće, Uefe", naveo je predsjednik FSS Tomislav Karadžić.

Kako prenosi Blic, prije glasanja, a nakon što nije promijenjen Statut Uefe, javio se i Dejan Savićević, predsjednik FSCG.

"Šta će nam Statut, kao najveći, najvažniji dokument koji UEFA ima, ako Kongres izglasa nešto protivno Statutu? Kako ćete da objasnite i meni i svima drugima - da je Statuom predviđeno jedno, a Kongres glasao za nešto suprotno?", upitao je Savićević.

Glasanje se, ipak, održalo, a Kosovo postalo 55. članica Uefe. Reprezentacija Kosova najvjerovatnije će učestvovati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Bonus video: