Gvardiolina „treća sreća” ili nastavak crne serije

Bavarci su u posljednje dvije sezone ispadali u polufinalu Lige šampiona od Real Madrida i Barselone, a sada će pokušati da se isprave protiv „kolćonerosa”
0 komentar(a)
Pep Gvardiola i Dijego Simeone, Foto: Reuters
Pep Gvardiola i Dijego Simeone, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2016. 15:10h

Može li Pep Gvardiola na klupi Bajerna napokon razbiti prokletstvo španskih klubova? Hoće li i treću godinu zaredom ispasti u polufinalu elitnog takmičenja od svojih sunarodnika?

To pitanje se postavlja širom Evrope, pred revanš u Minhenu, na koji Atletiko Madrid dolazi sa golom prednosti iz prvog susreta (1:0).

Bavarci su u posljednje dvije sezone ispadali u polufinalu Lige šampiona od Real Madrida i Barselone, a sada će pokušati da se isprave protiv „kolćonerosa”.

To, naravno, neće biti nimalo lako, već đavolski teško. Ekipa Dijega Simeonea je ove sezone u LŠ primila svega pet golova na 11 utakmica, a u 36 kola Primere tek 16 pogodaka. Primjera radi, mreža Reala u nacionalnom šampionatu se tresla 32, a Barselone 29 puta.

„S mnogo optimizma dočekujemo revanš. Svi smo 100 odsto uvjereni da možemo do finala”, rekao je kapiten Bajerna Filip Lam.

Bajern je dobio posljednjih 11 utakmica u Ligi šampiona na „Alijanc areni”, ali su se mučili i u osmini finala i u četvrtfinalu.

Juventus je nakon 2:2 u Torinu vodio 2:0, ali su Bavarci u samom finišu izborili produžetke, a onda dali još dva gola. Portugalski velikan je, pak, dozvolio da mu se mreža samo jednom zatrese.

Prije obračuna u Madridu, Atletiko i Bajern su igrali međusobno jedino 1974. godine, i to u finalu Kupa šampiona. Dvoboj u Briselu je završio rezultatom 1:1, pa je dva dana kasnije odigrana nova utakmica, u kojoj su Njemci bili ubjedljivi (4:0). Bilo je to prvo i jedino finale najjačeg takmičenja u kojem su igrane dvije utakmice.

Tada su pitanje prvaka riješili doskorašnji predsjednik Bavaraca Uli Henes i slavni napadač Gerd Miler sa po dva gola.

Upravo je Milerov prezimenjak Tomas nakon utakmice u Madridu izazvao najviše polemika u njemačkim medijima. Novinari su oštro kritikovali Guradiolu što je ponajboljeg igrača Bajerna i reprezentacije Njemačke držao na klupi do 70. minuta.

„Kiker”, „Bild” i „Welt” su danima pisali da ne razumiju kako je Gvardiola uspio da „ugušiti” Tomasa Milera, a sigurno je da u revanšu neće ponoviti takvu grešku.

„Miler je emocionalni centar ekipe. On Bajernu daje dimenziju više i mora da bude u sastavu”, piše „Kiker”, dok je legendarni Franc Bekenbauer poručio:

„Bez Milera nema potrebnog pritiska u napadu”.

Bajern je 18. put u polufinalu Kupa, tj. Lige šampiona, a u sedam navrata je dogurao do finala.

Od tih 17 prethodnih polufinala, čak 10 puta su rivali bili španski klubovi, protiv kojih mu je skor 7:3.

Bavarci su, uzgredm, pet puta prošli kada su prvi meč izgubili 0:1, a ispali su dva puta.

Atletiko u svom petom polufinalu juri treće finale i želi prvu titulu. Dosadašnja dva finala je izgubio - od Bajerna već pomenute 1974. i tačno četiri decenije kasnije od Real Madrida.

„Neće biti lako. Ali, nema kompromisa. Protiv Barselone smo pokazali kako smo sposobni za najveće domete”, naglasio je Koke.

Atletico dolazi u Minhen s nizom od sedam uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima, a u posljednjih šest susreta nije primio gol! Mreža Jana Oblaka se ove sezone nije tresla na 24 utakmice, što je klupski rekord.

Ćolo Simeone se nada da će njegov bedem izdržati i na „Alijanc areni”.

„Suština fudbala je da pronađete igrače koje žele da pobijede, treniraju i takmiče se”, istakao je argentinski stručnjak.

Dvoboj na „Alijanc areni” počinje u utorak u 20.45 časova, a utakmicu će suditi Turčin Džunejt Čakir.

Dvadeset četiri sata kasnije na rasporedu je drugo polufinale. U Madridu se sastaju Real i Mančester siti, čiji je prvi dvoboj završen bez golova. UEFA je suđenje povjerila Slovencu Damiru Skomini.

Bonus video: