MLADI NAPADAČ PSV-A SE VRATIO NA TEREN

Boris Cmiljanić: Od zvijezda do trnja i nazad

157 pregleda 3 komentar(a)
Boris Cmiljanić, Foto: Psv.nl
Boris Cmiljanić, Foto: Psv.nl
Ažurirano: 27.04.2016. 09:26h

Mladi napadač PSV Ajndhovena Boris Cmiljanić, koji je ne tako davno dobio komplimente i od slavnog Ruda van Nistelroja, za kratko vrijeme je prošao put od zvijezda do trnja i nazad.

U uzlaznoj formi, na početku sezone, na kvalifikacionom turniru omladinske reprezentacije u Gruziji obolio je od mononukleoze. Uslijedila je pauza, četiri mjeseca...

"U Gruziji sam igrao sa mononukleozom, a da to nisam ni znao. Tek nakon povratka u Holandiju su mi konstatovali bolest, dva mjeseca sam proveo u krevetu, izgubio sedam-osam kilograma, gotovo da ni kašiku nisam mogao da podignem", opisuje nekadašnji fudbaler Budućnosti.

Problemi su tada tek počeli...

"Mononukleoza je takva bolest da se jetra znatno uveća i tako povećana ostaje u organizmu i nakon oporavka. Rizično je ulaziti u duele. Polako sam se vraćao na teren, ali bio sam slab, nespreman, uvijek nekako iscrpljen, mučio sam se, nisam mogao ni da napredujem ni da dajem maksimum. A onda sam u januaru, kada sam konačno odradio dobre pripreme u Španiji, morao da operišem krajnike, i opet mjesec van terena", nastavlja Cmiljanić.

I sve do prošlog petka, kada su problemi napokon ostali iza 20-godišnjeg napadača.

U gradskom derbiju druge lige protiv Ajndhovena, Cmiljanić je prvi put nakon četiri mjeseca bio starter za PSV Jong i sa dva gola riješio utakmicu (2:0).

"Dvije utakmice sam ušao sa klupe, a onda sam prvi put ove godine počeo na svojoj poziciji, poziciji broja devet. Postigao sam oba gola, ali mi je bitnije od svega toga što sam se nakon dvije godine raznih problema prvi put osjećao snažno i potpuno zdravo".

Cmiljanić će u nastavku sezone opet biti na raspolaganju selektoru mlade reprezentacije Crne Gore Mojašu Radonjiću, a do tada će se usavršavati vježbajući sa jednim od najvećih holandskih napadača svih vremena.

"Van Nistelroj je naš trener napadača, a mene je prošle godine izabrao da na mom primjeru sprovede jednogodišnji plan individualnih treninga, kako bi dobio holandsku Pro licencu. Čast je i zadovoljstvo raditi sa takvim majstorom, Van Nistelroj vas uči detaljima i finesama na koje nikada ne biste pomislili, a koje u stvari prave razliku između top nivoa i prosjeka", zaključuje Cmiljanić.