Rijad Marez - od otpisanog do najboljeg igrača Premijer lige

Talentovani dječak iz siromašnog pariškog kvarta Sarsel nikako nije uspijevao da se domogne većih klubova, jer su ga skauti otpisivali. Zbog samo jednog razloga - djelovao im je premršavo, prejadno da bi se bavio fudbalom. Kako su samo pogriješili...
7 komentar(a)
Rijad Marez, Foto: Reuters
Rijad Marez, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2016. 11:22h

Život nekada piše bajke. U slučaju Lestera ima ih više - od vječito drugog Klaudija Ranijerija, koji je na pragu najsenzacionalnije titule u istoriji fudbala, preko Džejmija Vardija, do prije pet sezona igrača sedmoligaša i čovjeka sa „pravim” poslom, do momka koji je ispisao istoriju Premijer lige.

Njegovo ime je Rijad Marez i prvi je Afrikanac koji je postao najbolji igrač najatraktivnije lige na svijetu. Njegov životni put bi, baš kao i Vardijev, mogao da posluži za neki holivudski film.

„On je fantastičan, Rijad je naše svjetlo. Kada se uključi, Lester mijenja boju. To je istina”, rekao je Ranijeri prošle sedmice.

Nakon nekoliko utakmica u kojima nije bio na standardnom nivou, Marez je upalio svjetla na „King pauer stadionu” - iskoristio je grešku Ašlija Vilijamsa, majstorski savladao Lukaša Fabijanskog i trasirao put ka pobjedi nad Svonsijem (4:0), koja je približila „lisice” nestvarnom uspjehu.

To nije prvi put da je 25-godišnji Alžirac promijenio tok utakmice. Jeste Vardi bio fenomenalan ove sezone, mašina zvana N’Golo Kante nikada nije „zaštekala”, Ves Morgan i Robert Hut drže bedem ispred sjajnog Kaspera Šmajhela, ali je za 1. mjesto na tabeli najzaslužnija umjetnost koju stvara Marez.

O tome govore i brojke - dao je 17 golova i 11 puta asistirao saigračima u pohodu na senzacionalnu titulu.

A, kao i svaka bajka, tako je i životna priča sina Alžirca i majke alžirskog i marokanskog porijekla imala teške trenutke.

Talentovani dječak iz siromašnog pariškog kvarta Sarsel nikako nije uspijevao da se domogne većih klubova, jer su ga skauti otpisivali. Zbog samo jednog razloga - djelovao im je premršavo, prejadno da bi se bavio fudbalom.

„Nikada ih nisam slušao. Vjerovao sam u svoj kvalitet i ostajao sam pozitivan. Uvijek sam imao ovaj talenat, to je nešto sa čime se rodiš. Samo sam radio na sebi i ispalo je dobro. Možda sam i imao nekoliko puta sumnji u sebe, ali na sekundu, nikada duže”.

„To mi je i pomoglo, kao na primjer na početku sezone, kada su svi pričali da će Lester ispasti i da smo prošle sezone imali sreće da ostanemo u Premijer ligi. To nam je samo dalo snagu motivaciju da budemo ovako dobri”, rekao je alžirski mađioničar nedavno za „Dejli ekspres”.

Kao 19-godišnjak i član četvrtoligaša Kimpera, Marez je imao ponude Pari Sen Žermena i Marseja da potpiše ugovor i bude pozajmljen, ali je odlučio da pređe u Avr.

Svidjela mu se akademija tog kluba, u kojoj su stasali Pol Pogba i Dimitri Paje iz Vest Hema, koji je takođe bio u konkurenciji za igrača sezone Premijer lige.

Poslije dvije i po godine u Avru, u januaru 2014. je napustio Drugu ligu Francuske i prešao u Lester, koji je tada igrao u Čempionšipu.

Čak je i njegova porodica sumnjala da može da uspije, jer je smatrala da je presitan za grub ostrvski fudbal.

Nije bila u pravu - Marez se odmah nametnuo, izborio sa „lisicama” plasman u Premijer ligu, u narednoj sezoni i opstanak, a sada je najbolji igrač Ostrva i vuče tim ka istorijskoj tituli.

Zanimljivo, plaćen je svega 400 hiljada funti, čak 117 puta manje nego godinu i po kasnije Rahim Sterling, koji grije klupu u Mančester sitiju. A Marez... Njega sad traži i Barselona, a cijena mu je u međuvremenu porasla 80 puta.

Život, a pogotovo sport, definitivno piše bajke.

Bonus video: