Savić za "Vijesti": Igramo za slavu, pred nama su utakmice karijere

"Pred svim igračima Atletika je najvažnijih sedam, a vjerujem da će biti i osam utakmica u karijeri", rekao je naš fudbaler
3 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Marca.com
Stefan Savić, Foto: Marca.com
Ažurirano: 20.04.2016. 09:43h

Fudbaler Atletika danas je prestižno "zanimanje" u svijetu sporta.

Naš Stefan Savić je među 22 igrača koji su stigli do polufinala Lige šampiona i pet kola prije kraja Primere vode borbu za titulu.

"Divan je osjećaj biti dio ovog tima i kluba. Bio sam privilegovan što sam postao dio Atletika i kada sam došao u Madrid, a tek sada se neopisivo lijepo osjećam što sam tu gdje sam", kaže Savić za "Vijesti".

Atletiko je nekoliko godina unazad, zapravo od dolaska Dijega Simeonea, tim i klub o kojem se govori kao o sinonimu za uspjeh.

Atletiko se u Španiji bori sa gigantima, Realom i Barselonom. Pobjeđuje ih, zagorčava im život, remeti planove...

"Kolćonerosi" su prošle sedmice srušili Barselonin cilj da postane prva ekipa koja je odbranila titulu u Ligi šampiona u četvrtfinalu Lige šampiona.

"Naravno da nismo bili srećni što smo u žrijebu izvukli Barselonu. U tom trenutku djelovalo je da se ne mogu pobijediti. Ali, mi u Atletiku vjerujemo u ono što radimo i kako se pripremamo. Na svakoj utakmici damo sve što možemo. Tako je bilo i protiv Barse. Ne postoji neka tajna ili specijalni plan. Jednostavno, igramo najbolje što možemo i najbolje što znamo. Srećom, to je bilo dovoljno za konačnu pobjedu", priča Savić.

Drugi put u posljednje dvije godine, Atletiko je zaustavio Barsin evropski put...

"Teško je opisati atmosferu na stadionu tokom i po završetku meča. To treba doživjeti. Ogromnu energiju i veliku ljubav sa tribina dali su nam navijači. Ta noć na "Kalderonu" se ne zaboravlja", ističe Savić, koji je protiv Barselone ušao u igru u finišu, prvi put nakon skoro dva mjeseca, koja je propustio zbog povrede.

U Ligi šampiona naredni rival je Bajern...

"Ispratili smo žrijeb, i to je to. O Bajernu nismo pričali, osim uopšteno. Dakle, veliki tim, veliki klub, sjajni igrači. Nismo imali posebne želje u polufinalu, jer smo pred četvrtfinale govorili - samo ne Barselona. Ionako u polufinalu nema poželjnih i nepoželjnih, ja sam siguran da Bajernu nije prijatno što igra sa Atletikom", ističe 25-godišnji defanzivac.

Bajern nije na dnevnom redu, jer je moto Dijega Simeonea - utakmica po utakmicu.

"Očekuje nas komplikovan meč sa Atletik Bilbaom večeras. To je možda i ključna utakmica u finišu prvenstva i maksimalno smo fokusirani na to gostovanje. Cijele sezone tako funkcionišemo. Tema je samo prvi naredni meč. I zato smo stigli tu gdje smo", kaže Savić.

Atletiko u posljednjih pet kola šampionata ulazi bodovno poravnat sa Barsom na vrhu Primere, a sa bodom prednosti u odnosu na Real.

S obzirom na to da su Katalonci u padu, a da gradski rival, ipak, zaostaje, priče o tituli se ne mogu izbjeći.

"Cilj je bio da obezbijedimo plasman u Ligu šampiona, a to smo i matematički uradili. Sada igramo za slavu. Ne želimo da se zadovoljimo. Blizu smo trofeja, ali i daleko. U svakom slučaju, pred svim igračima Atletika je najvažnijih sedam, a vjerujem da će biti i osam utakmica u karijeri", zaključuje Savić.

Siti i Atletiko - ima dosta sličnosti

Drugi put u karijeri Stefan Savić ulazi u foto-finiš borbe za titulu.

Prije četiri godine, njegov Mančester siti u dramatičnoj završnici pretekao je Mančester junajted u Premijer ligi.

"Ima sličnosti. Siti je imao tada u jednom trenutku osam bodova prednosti, pa je Junajted pobjegao na plus osam, a na kraju smo uzeli titulu. Dostigli smo dvocifreni zaostatak za Barselonom, iskoristili njen pad forme, i zašto da ne vjerujemo u titulu. Ali, korak po korak. Prvo Bilbao", naglasio je Savić.

Za Simeonea smo svi isti, svaki igrač se osjeća kao da je ključan

Savić je u nedjelju bio starter protiv Granade, odigrao cijeli meč poslije duže pauze zbog povrede.

Sedmi put u sezoni naš reprezentativac je igrao svih 90 minuta, a sa njim Atletiko još nije primio gol u Primeri!

"Prija takva statistika, siguran sam i da je trener prati", kroz osmijeh kaže Savić.

Kaže, međutim, da još ne zna da li će biti u startnoj postavi večeras u Baskiji, a ističe da Simeone ne preuveličava kada govori da su svi igrači, svi ljudi u klubu i navijači, podjednako zaslužni za sve uspjehe...

"On zaista ima takav pristup, sa maksimalnim uvažavanjem prilazi svakom od nas i svi se osjećamo kao ključni igrači. Zbog toga je praktično svejedno ko je u timu, svi smo maksimalno spremni i motivisani", ističe Savić.

Ko s kim u trci za titulu

Pet kola prije kraja, u Primeri je prava "ludnica" - Barsa i Atletiko su poravnati na vrhu, uz bolji međusobni skor Katalonaca, dok Real zaostaje bod.

Evo ko su im rivali u trci za titulu:

Barselona (76): Deportivo (u gostima), Sporting Hihon (kući), Betis (u gostima), Espanjol (kući), Granada (u gostima);

Atletiko (76): Atletik Bilbao (u gostima), Malaga (kući), Rajo Valjekano (kući), Levante (u gostima), Selta (kući);

Real (75): Viljareal (kući), Rajo Valjekano (u gostima), Real Sosijedad (u gostima), Valensija (kući), Deportivo (u gostima).

Bonus video: