Zaplet u Premijer ligi: Evo s kim igraju Lester i Totenhem do kraja

"Lisice" ili "pijevci"? U igri je još 12 bodova, Lester ima i dalje velikih pet bodova prednosti, ali je kolo igrano protekolkog vikenda i u ponedjeljak pokazalo koliko će, zapravo, biti teško timu Klaudija Ranijerija da kompletira istorijski poduhvat i osvoji titulu.
62 pregleda 10 komentar(a)
Kejn, Foto: Reuters
Kejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2016. 08:35h

Četiri kola prije kraja Premijer lige, ostala su samo dva tima u trci za titulu - Lester i Totenhem.

Rasplet je senzacionalan, jer je malo ko prije početka sezone vjerovao da u najjužoj konkurenciji za prvaka neće biti Čelsija, Mančester sitija, Arsenala, Mančester junajteda, Liverpula...

"Lisice" ili "pijevci"? U igri je još 12 bodova, Lester ima i dalje velikih pet bodova prednosti, ali je kolo igrano protekolkog vikenda i u ponedjeljak pokazalo koliko će, zapravo, biti teško timu Klaudija Ranijerija da kompletira istorijski poduhvat i osvoji titulu.

Tako blizu, a tako daleko...

Četiri kola prije kraja Lester ima nešto teži raspored od zahuktalog Totenhema, koji sinoćnjom impresivnom pobjedom u Stouku (4:0) poslao jasnu poruku "lisicama" da će se borba voditi do posljednjeg dana sezone.

U narednom kolu Lester ima možda i najkaši posao do kraja, iako u Premijer ligi nema lake utakmice, niti rivala koji će bez otpora prepustiti bodove. Rival senzacionalnog lidera je Svonsi, koji je prebrinuo (skoro) sve brige oko opstanka, i koji ne igra u naročitoj formi, makar je to ubjedljiv poraz u Njukaslu u subotu pokazao.

Nakon meča sa Svonsijem, Lester putuje na "Old traford", vjerovatno na najteži meč do kraja. Iako Mančester junajted ove sezone nije tim koji uliva strah u kosti, četa Luja van Gala se još uvijek očajnički nada da može da uhvati posljednji voz za plasman u Ligu šampiona. Sa povratnikom Runijem, "đavoli" će uraditi sve da zaustave Lester...

Dodatni problem, možda još veći od rasporeda, za Ranijerijev tim će predstavljati gotovo izvjesno odsustvo Džejmija Vardija u naredna dva meča. Najbolji strijelac Lestera je dobio dva žuta kartona u nedjelju protiv Vest Hema, ali to i nije njegov najveći grijeh, pošto je po izaslku sa terena psovao sudiju, pa je optužen za nedolično ponašanje.

Ako zaista dobije dva meča suspenzije, Vardi će se vratiti na teren u pretposljednjem kolu protiv Evertona na "King paueru". Neugodan protivnik, koji doduše ne blista ove sezone i tek je 11. na tabeli i nema veliki takmičarski motiv.

Konačno, u posljednjem kolu, Lester gostuje, takođe "nezainteresovanom" Čelsiju, iako Premijer liga ne poznaje takve kategorije.

Matematički, "lisicama" je za titulu dovoljno da od mogućih 12 osvoje osam bodova. Recimo, dvije pobjede kod kuće i dva remija na starni, pod uslovom da Totenhem dobije sve svoje mečeve.

Tu je i nezaobilazni psihološki pritisak, sa kojim će se Lester tek sad suočiti.

"Da se zovemo Mančester, Junajted ili Siti nebitno, ova prednost bi vjerovatno bila nedostižna. Ali, mi smo Lester i moraćemo da se grčevito borimo do kraja", kazao je Ranijeri.

Totenhem ima bolju gol-razliku

Dok svijet priča o Lesteru, Totenhem djeluje iz pozadine i nalazi se u sjajnoj seriji - šest utakmica bez poraza, od čega četiri pobjede i dva remija. Ekipa Maurisija Poketina je, takođe, impresionirala na dva posljednja meča protiv Mančester junajteda i Stouka (3:0 i 4:0), čini se da je tempirala formu za pravo vrijeme i da malo ko može da je zaustavi do kraja sezone.

"Sparsi" narednog ponedjeljka dočekuju VBA i očekuju sigurnu pobjedu protiv tima koji je 14. na tabeli.

Potom gostuju gradskom rivalu, Čelsiju, u pretposljednjem kolu ih očekuje duel sa Sautemptonom kod kuće, a na kraju gostovanje Njukaslu. Možda će to "svrakama" biti odlučujući duel za opstanak, a možda će ispasti i prije toga...

Još jedna bitna stvar ide naruku Totenhemu - bolja gol-razlika od Lestera, koja po pravilima Premijer lige odlučuje prije međusobnog skora. Četiri kola prije kraja Totenhem ima +35, a Lester +26, tako je da je nerealno očekivati da se stvari okrenu do kraja.

Ako dva tima na kraju budu imali isti broj bodova, šampion će biti Totenhem.

Najveći adut "sparsa" u finišu, međutim, nije gol razlika već - impresivna forma.

"Lester je i dalje za volanom, ima pet bodova više, ali ostala su četiri kola do kraja i vjerovemo da možemo da promijenimo stvari. Ako nastavimo da igramo ovako, malo ekipa može da nas zaustavi", kazao je Hari Kejn, najbolji strijelac Totenhema.

Raspored do kraja sezone:

Lester (73 boda): Svonsi (kući), Mančester junajted (u gostima), Everton (kući), Čelsi (u gostima).

Totenhem (68 bodova): VBA (kući), Čelsi (u gostima), Sautempton (kući), Njukasl (u gostima).

Bonus video: