Premijer liga je NBA za Primeru

„Ako ne budemo uspjeli da pariramo u ekonomskim parametrima, nećemo moći ni u fudbalskim. U tom slučaju, Premijer liga bi postala fudbalska NBA liga, ako već to i nije“, rekao je Tebas, predsjednik španskog udruženja klubova
2 komentar(a)
Mančester Totenhem, Foto: Reuters
Mančester Totenhem, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2016. 18:41h

Iako Španija ima četiri tima u polufinalu evropskih takmičenja (Real, Atletiko, Sevlja, Viljareal), a Engleska dva (Mančester siti, Liverpul), Premijer liga je daleko ispred Primere.

Tako kaže Havijer Tebas, predsjednik La Lige (špansko udruženje klubova), koji ističe da je engleski šampionat, zapravo fudbalska NBA liga.

„Nadam se da ćemo moći da pariramo Premijer ligi u bliskoj budućnosti i da se jaz neće povećavati. Mi ne želimo da Premijer liga bude uvijek za korak ispred nas. Ključ je u novcu, nažalost“, kazao je Tebas.

Premijer liga je u sezoni 2013/14 prihodovala ukupno 3,26 milijardi eura, skoro dvije milijarde više od Primere, na osnovu TV prava i marketinga.

„Ako ne budemo uspjeli da pariramo u ekonomskim parametrima, nećemo moći ni u fudbalskim. U tom slučaju, Premijer liga bi postala fudbalska NBA liga, ako već to i nije“, rekao je Tebas, 53-godišnji pravnik.

Španski klubovi su, zbog finansijskih razlika u odnosu na engleske, prinuđeni da se posvete talentima, mladim igračima...

„To rade izvanredno – Sevilja, Viljareal, Valensija, pa i Real i Barselona. Ali, pitanje je do kada. To isto mogu da počnu i engleski klubovi, jer imaju sve potrebne resurse, a, na kraju, mogu i da finansijski isprate sve što je potrebno – skaute, trenere, uslove za treninge“, ističe Tebas.

Bonus video: