Kinezi preuzimaju Milan

Procjenjuje se da bi 70 odsto vlasništva nad klubom koštalo kineske biznismene, koje predvodi milijarder Robin Li, oko 400 miliona dolara
3 komentar(a)
Mihajlović, Berluskoni, Foto: Acmilan.com
Mihajlović, Berluskoni, Foto: Acmilan.com
Ažurirano: 15.04.2016. 16:12h

Grupa kineskih biznismena, okupljena u konzorcijumu koji posluje u oblasti energetike i medija, u junu planira da postane vlasnik Milana, javlja američka agencija „Blumberg“.

Ključni detalji posla su dogovoreni, a procjenjuje se da bi 70 odsto vlasništva nad klubom koštalo Kineze oko 400 miliona dolara.

Preostalih 30 odsto akcija zadržao bi Berluskonijev „Fininvest“, ali do kraja 2017. godine, kineski investitori mogli bi da postanu stoprocentni vlasnici, ako uplate još 300 miliona dolara.

Tragom te vijesti, italijanski mediji otkrili su da je na čelu konzorcijuma milijarder Robin Li, osnivač najpopularnijeg kineskog internet pretraživača „Baidu“. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 14 milijardi dolara.

Li je 90. najbogatiji čovjek na svijetu, prema „Forbsovoj“ listi, a samo tri Kineza su bogatiji od njega.

Pregovori se, kako javljaju mediji, vode dugo, ali u navećoj tajnosti, nakon što je prethodni pokušaj prodaje Milana, tajlandskom biznismenu Biju Tečaubolu, doživio neuspjeh.

Silvio Berluskoni, koji je vlasnik Milana tri decenije, želi da proda klub u najtežem trenutku njegove vladavine.

Nakadašnje fudbalsko kraljevstvo urušava se iz sezone u sezonu, Milan je daleko od vrha italijanskog fudbala, u Evropi odavno predstavlja samo tradiciju, ali ne i važan faktor.

Finansijska situacija je, takođe, alarmantna. Do kraja ovog mjeseca, Milan će objaviti rezultate poslovanja za 2015. godinu.

Brojke iz 2014. godine govore da su „roso-neri“ poslovali sa gubitkom od 91,3 miliona eura, što je najviše u klupskoj istoriji.

Bonus video: