Savićevi "kolćonerosi" u polufinalu Lige šampiona!

Stevan Savić prvi crnogorski fudbaler u polufinalu Lige šampiona još od Predraga Mijatovića 1998. godine
5 komentar(a)
Atletiko Madrid, Foto: Reuters
Atletiko Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2016. 21:51h

Barselona neće braniti evropsku krunu, Atletiko je još jednom napravio senzaciju i drugi put u samo tri godine u četvrtfinalu Lige šampiona eliminisao tim koji je obilježio posljednju dekadu evropskog fudbala.

Veliki uspjeh „kolćonerosa” dopire i do Crne Gore - Stefan Savić postao je prvi crnogorski fudbaler koji se plasirao u polufinale najjačeg evropskog klupskog takmičenje još od kada je Peđa Mijatović 1998. godine donio Real Madridu titulu pobjednika Lige šampiona.

Savić zbog povrede i dugog procesa oporavka nije mogao da u četvrtfinalu pruži veći doprinos, ušao je tek u nadoknadi revanša, ali ga najveće utakmice karijere tek čekaju. U polufinalu i, ko zna, možda i u finalu...

„Coraje y corazon” (hrabrost i srce) - parolu Atletikovih navijača momci Dijega Simeone doslovno su prenijeli na teren, svo znanje Mesija, Nejmara i ostalih Barsinih majstora fudbala bilo je preslabo u sudaru sa čeličnim bedemom tima čiji su fudbaleri već četiri godine istrenirani da prave iznenađenja i pišu istoriju.

Barselona, međutim, ne može da se eliminiše samo „grubim radovima”, trebalo je i malo klase - igrao se 36. minut kada je Saul fantastičnim centaršutem spoljnim dijelom stopala lansirao Antoana Grizmana, koji je glavom poništio pobjedu Barselone od 2:1 iz prve utakmice.

Bio je to momenat koji je presudio, jer su gosti samo u posljednjih 20 minuta napadali onako kako se očekivalo od njih. Atlatiko se fanatično branio, uspio da se odbrani, a dva minuta prije kraja, novim golom Grizmana iz penala, stigao i da potvrdi prolaz.

"Veličanstven je osjećaj slaviti pred ovakvim navijačima, koji nas nose svaku utakmicu. Ovo je fenomenalno, sada smo među četiri najbolja tima u Evropi, ali ova ekipa može još - kazao je Grizman.

Barselona je ispala - ko je očekivao da će tim koji je tokom sezone imao seriju od čak 39 mečeva bez poraza, igrao spektakularan fudbal, tako rano predati evropsku krunu.

Premalo su, međutim, Katalonci uradili u revanšu, podatak da su u prvom poluvremenu imali samo jedan dodir s loptom u protivničkom šesnaestercu (!?) govori dovoljno koliko su bili loši. I koliko je Atletiko bio dobar...

"Tek u nastavku smo igrali kako možemo, ali su nam nedostajale finese. Atletiko je bio hrabar, čestitam mu na prolazu. Moramo da dignemo glavu, ispadanje iz LŠ jeste bolno, ali na horizontu imamo dva takmičenja koja možemo da osvojimo - kazao je trener Barse Luis Enrike.

Nije se proslavio ni sudija Ricoli, koji je u nadoknadi propustio da svira penal za Barselonu, ruku Gabija „izvukao” je van šesnaeserca, ali nakon lopte upućene od fudbalera koji je samo dva minuta ranije morao da bude isključen (Inijesta, igra rukom kod penala Atletika).

U polufinale ide i Bajern, koji je na „Stadionu svjetlosti” u Lisabonu morao da preživi neočekivano vođstvo Benfike.

Vidal je, međutim, moćnim udarcem sa ivice šesnaesterca vratio stvari u normalu, a kada je Miler u nastavku donio potpuni preokret, sve je bilo gotovo...

"Bajern je peti put zaredom u finalu, to je veličanstveno! Neki ljudi nemaju ideju koliko je Liga šampiona komplikovano takmičenje", kazao je Pep Gvardiola.

REZULTATI POLUFINALA

ATLETIKO MADRID - BARSELONA 2:0 (prvi meč 1:2)

Grizman 36, 88 (penal)

BENFIKA - BAJERN 2:2 (prvi meč 0:1)

Himenes 27, Taliska 76 - Vidal 38, Miler 52.

UTORAK

REAL MADRID VOLFSBURG 3:0 (prvi meč 0:2)

MANČESTER SITI - PSŽ 1:0 (prvi meč 2:2)

Bonus video: