Španski dvoboj za polufinale

Barsa je za vikend na bolan način prekinula niz od 39 mečeva bez poraza - izgubila je od Reala na „Nou Kampu”, a večeras će na istom stadionu morati da dokaže da je poraz u „el klasiku” bio samo loš dan.
1 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2016. 10:42h

Sve što je Atletiko Madrid poželio pred žrijeb za četvrtfinale bilo je da izbjegne španski duel u Ligi šampiona. Huanfran je samo nekoliko minuta nakon što je njegov tim eliminisao PSV to jasno i rekao, ali želja nije ispunjena. I ne samo to, već su „kolćonerosi” u četvrtfinalu izvukli Barselonu, najtežeg mogućeg rivala od sedam potencijalnih.

Barsa je za vikend na bolan način prekinula niz od 39 mečeva bez poraza - izgubila je od Reala na „Nou Kampu”, a večeras će na istom stadionu morati da dokaže da je poraz u „el klasiku” bio samo loš dan.

Atletiko, s druge strane, priziva da se ponovi sezona 2013/14. kada je eliminisao Katalonce u četvrtfinalu...

Luis Enrike: Možda Atletiko sada zaigra drugačije...

Barselona je favorit, ali malo ko može da dovede protivnika do ludila kao Dijego Simeone sa taktikom visokog presinga koja je njegov i Atletikov zaštitni znak već godinama.

"Igrali smo sa Atletikom nekoliko puta posljednjih godina i nije potrebno da ih posebno analiziramo. Ali, ovog puta ne mora da bude sve isto, jer naš protivnik ima potencijal i da zaigra na nešto drugačiji način", rekao je trener Barselone Luis Enrike.

Najveći kvalitet „kolćonerosa” u ovakvim mečevima je, ipak, defanzivni blok.

"Atletiko je tim sa jasnom filozofijom: veoma je opasan iz kontranapada i kada stvara pritisak na našu odbranu dok je ona u posjedu lopte", ističe Enrike.

Barsa je podbacila u „el klasiku”, ali Enrike odbija da priča o eventualnom početku krize u Kataloniji.

"Protiv Reala smo bili dobri 65 minuta. Naravno, bilo je grešaka, ali na tako nešto i morate da budete spremni kada protiv sebe imate tako moćan tim kakav je Real. Nismo roboti, nisam nezadovoljan onim što sam vidio u derbiju i taj meč smo zaboravili već sjutradan. Nadam se da će naša motivacija već od večeras biti ista kako bismo krenuli u seriju pobjeda - dodao je trener Barse.

Pita se Mesi?

Atletiko je ove sezone primio samo tri gola u Ligi šampiona (sva tri od Benfike), ali mora da pronađe način kako da zaustavi nevjerovatnu seriju Lionela Mesija u međusobnim duelima. Argentinac je dao čak 25 golova u 28 mečeva protiv Madriđana (uključujući tri het-trika), nikom nije dao više, niti je Atletiku iko u istoriji toliko puta tresao mrežu.

"Po koji smo rezultat došli?", ponovio je Simeone pitanje novinara na pres konferenciji, a onda kao iz topa odgovorio:

"Po pobjedu!¨

Ćolo je najavio da računa na sve igrače koji su ovih dana bili van tima zbog povreda, ali Stefan Savić nije do kraja odradio sinoćnji trening i teško je očekivati da će biti spreman za duel sa „blaugranom”.

"Vidjećemo do utakmice ko će biti spreman, ali nemam dilemu da će zaigrati oni koji budu najspremniji. Očekujem motivisanu Barsu, najbolju Barsu, kao i da će takav protivnik dodatno uticati i na naše izdanje", dodao je Simeone.

Bajern juri 5. uzastopno polufinale

Bajern je preživio pakao u osmini finala protiv Juventusa, a sada bi trebalo da ima manje stresa u dvomeču protiv Benfike. Daleko od toga da su Portugalci bezazleni, ali malo ko vjeruje da imaju snagu da eliminišu jednog od favorita za osvajanje Lige šampiona.

"Napravićemo veliku grešku ako uđemo u utakmicu razmišljajući o tome koliko ćemo golova dati. Najvažnije je da pobijedimo, ali neophodno je da budemo strpljivi, jer protivnik posjeduje kvalitet", rekao je Pep Gvardiola, čiji tim je polufinale igrao prethodne četiri godine.

Bavarci su prošle sezone u četvrtfinalu bio bolji od Porta, a Benfika želi u polufinale prvi put nakon 25 godina.

Bajern i Benfika su se do sada sastajali tri puta i svaki put je njemački tim prošao i stizao do finala...

"Prepoznati svoje prednosti, biti svjestan da će biti težak meč i shvatiti da ćeš morati da se pomučiš - ponekad je to jedini način da se neutrališu jaki protivnici na terenu. Ulazimo u dvomeč sa saznanjem da je naš rival kanididat za osvajanje Lige šampiona, ali se ne predajemo unaprijed", rekao je trener Benfike Rui Vitorija.

Parovi četvrtfinala

Utorak:

Bajern - Benfika (20.45)

Barselona - Atletiko Madrid (20.45)

Srijeda:

PSŽ - Mančester siti (20.45)

Volfsburg - Real Madrid (20.45)

Bonus video: