Italijanski Čelsi

142 pregleda 1 komentar(a)
Roberto di Mateo, Foto: Reuters
Roberto di Mateo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2016. 16:58h

Antonio Konte je peti italijanski trener na klupi Čelsija - prije njega su na “Stamford bridžu” radili Đanluka Vijali, Klaudio Ranijeri, Karlo Anćeloti i Roberto di Mateo.

Njegovi prethodnici imali su dosta uspjeha, a sa Italijanom na klupi Čelsi je bio i šampion Evrope.

ĐANLUKA VIJALI

Kao igrač bio je heroj "Stamford bridža", a kao trener najavio zlatnu eru Čelsija. U februaru 1998. godine Vijali je zamijenio Ruda Gulita i postao prvi Italijan na klupi nekog engleskog kluba.

Imao je dvostruku ulogu, a igračku karijeru završio je godinu kasnije.

Pod njegovim vođstvom Čelsi je 1998. osvojio Kup pobjednika kupova, Liga kup Engleske i Super kup Evrope, a dvije godine kasnije i FA kup.

Za Čelsi su u to vrijeme, pored njega, igrali Đanfranko Zola, Gustavo Pojet, Tore Andre Flo, Roberto di Mateo, Denis Vajs...

KLAUDIO RANIJERI

Čovjek koji trenutno uživa najljepše trenutke u karijeri i životu, kao menadžer Lestera, ostaće upamćen kao trener koji je dočekao Romana Abramoviča.

Ranijeri je naslijedio Vijalija u septembru 2000. i napravio rekonstrukciju tima.

Doveo je Franka Lamparda iz Vest Hema, Emanuela Petija i Budevajna Zendena iz Barselone, ali to su bila mala ulaganja u odnosu na novac koji je 2003. godine u klub unio ruski milijarder.

Te 2003. godine stigli su Huan Sebastijan Veron, Ernan Krespo, Demijan Daf, Džo Kol, Klod Makelele, Vejn Bridž i Adrijan Mutu, a Čelsi osvojio drugo mjesto u Premijer ligi iza neporaženog Arsenala.

Ranijeri je vodio "plavce" do polufinala Lige šampiona, gdje je eliminisan od Monaka. Taj poraz koštao ga je posla na kraju sezone 2003/2004. Naslijedio ga je Žoze Murinjo.

KARLO ANĆELOTI

Sa reputacijom jednog od najboljih evropskih trenera, Anćeloti je došao u London 2009. godine.

Reputaciju je opravdao prve sezone - Čelsi je osvojio duplu krunu, prvi put u istoriji kluba.

Bolan je, međutim, bio nastup u Ligi šampiona i eliminacija od Murinjovog Intera, uz dva poraza (2:1 u Milanu, 1:0 u Londonu).

U januaru 2011. godine Anćeloti je oborio engleski transfer rekord - platio 50 miliona funti za Fernanda Toresa.

Nije, međutim, uspio da odbrani nijedan trofej, a zaustavljen je u četvrtfinalu Lige šampiona od Mančester junajteda.

Manje od dva sata nakon poraza od Evertona u posljednjem kolu šampionata, 22. maja 2011. dobio je otkaz.

ROBERTO DI MATEO

Najčudniji menadžer Čelsija u istoriji, neobična trenerska pojava uopšte. Di Mateo je dobio šansu u martu 2012. godine, kada je Andre Viljaš Boaš, čiji je bio pomoćnik, dobio otkaz.

Za dva mjeseca na klupi uradio je ono što nisu mogli Murinjo, Anćeloti, Luiz Felipe Skolari - sa Čelsijem je osvojio Ligu šampiona.

Čelsi je u polufinalu šokirao Barselonu (1:0 u Londonu, 2:2 na "Nou Kampu", iako je igrao sa deset igrača zbog isključenja Džona Terija).

U finalu je pokvario feštu u Minhenu, pobjedom nad Bajernom poslije penal-ruleta, koji je izborio Didije Drogba, golom u posljednjim trenucima meča. Te godine Di Mateo je osvojio i FA kup.

Zadržao se do novembra, kada je smijenjen, poslije poraza od Juventusa (3:0) i eliminacije u grupnoj fazi Lige šampiona.

Bonus video: