Engleski treneri nedorasli za velike uloge

2 komentar(a)
Geri Nevil, Foto: Reuters
Geri Nevil, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2016. 16:30h

Fudbal u svom modernom obliku je nastao na tlu Engleske, koja se ponosi titulom šampiona svijeta iz 1966. godine, kao i Premijer ligom, te činjenicom da je pet njenih klubova osvojilo ukupno 12 titula prvaka Evrope (Liverpul pet, Mančester junajted tri, Notingem Forest dvije, Čelsi i Aston Vila po jednu)...

Otkaz Geriju Nevilu poslije samo četiri mjeseca provedena na klupi Valensije, međutim, podsjetio je na njihovu slabost – trenersku struku.

Od 1992. kada je osnovana Premijer liga, nijedan engleski stručnjak nije osjetio slast osvajanja titule! Posljednji koji je sa svojim klubom postao nacionalni šampion bio je menadžer Lidsa Hauard Vilkinson, koji se popeo na tron upravo 1992.

Otada, Premijer ligu su osvajali Škoti (Ferguson trinaest puta, Dalgliš jednom), Italijani (Anćeloti i Manćini po jednom), Francuz Venger i Portugalac Murinjo po tri puta, te Čileanac Pelegrini jednom.

Da muka po Engleze bude veća, od 1996. kada je Njukasl sa Kevinom Kigenom bio drugi, engleski treneri nisu mogli ni do vicešampionskog zvanja – najdalje su stigli Roj Evans (Liverpul, 1996. i 1998) i Bobi Robson (Njukasl, 2003), do trećeg mjesta.

Proširi li se slika, statistika po engleske stručnjake je poraznija. Od kraja Drugog svjetskog rata, samo su trojica osvajali titule u najjačim ligama Evrope: Bil Beri (Lil, 1946), Džesi Karver (Juventus, 1950) i Teri Venejbls (Barselona, 1985).

Da bi se pronašao Englez sa peharom u nekom evropskom kupu, morali bismo poći do 1997. kada je Robson sa Barselonom pobijedio u Kupu evropskih kupova. Prije njega, 1984. Džo Fagan je sa Liverpulom slavio u Kupu evropskih šampiona, a Kejt Burkinšou s Totenhemom u Kupu Uefa.

Samo šest engleskih trenera zna kako je voditi tim u Ligi šampiona, koja je formirana 1992. Poređenja radi, otada su italijanski i španski stručnjaci osvojili po šest, a njemački četiri trofeja.

U tom periodu, širom Evrope, Italijani su uzeli 26 velikih trofeja...

Kada se podvuče crta, u tzv. „ligama petice“ (Engleska, Španija, Italija, Njemačka i Francuska) u ovom času na klupama klubova iz elitnog ranga sjede po 20 Italijana i Španaca, 19 Francuza, 12 Njemaca i – samo tri Engleza. Nikad manje.

Sem Alardajs (Sanderlend) i Alan Perdju (Kristal Palas) se u Premijer ligi bore za opstanak, dok je siguran Edi Houv, menadžer Bornmauta...

Doda li se da je englesku reprezentaciju od 2001. pet godina vodio Šveđanin Erikson (2001-2006), a četiri godine Italijan Kapelo (2008-2012), zaključak se sam nameće. Ili, prepustimo ga selektoru reprezentacije "tri lava" Roju Hodžsonu.

„Da li bih volio da vidim više engleskih menadžera u Premijer ligi? Ne nužno“ – rekao je nedavno 68-godišnji Englez.

„Volim što u Premijer ligi imamo toliko odličnih stručnjaka koji kvalitetno rade sa igračima.“

Bonus video: