Očigledno je: Tumbu čeka veliki posao sa "sokolima"

Naši fudbaleri preko 80 minuta imali igrača više, ali nisu pronašli put do mreže protivnika
77 pregleda 20 komentar(a)
Nemanja Nikolić, Foto: Savo Prelević
Nemanja Nikolić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2016. 21:33h

Novog selektora Ljubišu Tumbakovića čeka đavolski težak posao u namjeri da stvori novu reprezentaciju i novi koncept - zaključak je nakon što je naš nacionalni tim odradio i drugi meč u Tumbinom mandatu i remizirao bez golova protiv Bjelorusije u Podgorici.

Preko 80 minuta Crna Gora je imala igrača više (isključen Sergej Kornilenko zbog udaranja laktom Marka Baše), isto toliko je uglavnom stihijski napadala, a dominantno na terenu je izgledala svega desetak minuta na startu drugog poluvremena...

Fudbal traži nešto više - ovo što je pokazao naš tim je bilo premalo da bi bjeloruska odbrana konačno pala, pa su i "hrabri sokoli" sada u seriji protivnika koji već pet utakmica nije primio gol.

Bjelorusi stvarno imaju čeličnu odbranu

Crnogorska javnost možda taj podatak nije ni uzimala za ozbiljno, ali Bjelorusi su večeras pokazali da vjeruju u sopstveni sistem, da ni s igračem manje nemaju problem da odbrane mrežu.

S druge strane, Crna Gora svoj sistem traži. Dok god je tako, ovakve utakmice neće biti lake za navijače, naprotiv...

A u nastavku velike serije bez primljenog pogotka, Bjelorusiji je, makar je takav utisak, dosta pomogla i naša reprezentacija, koja možda nije napravila korak unazad u odnosu na meč sa Grcima u četvrtak, ali definitivno nije dala optimizam navijačima kojih i nije bilo u velikom broju na stadionu pod Goricom (oko pet hiljada).

Tri šanse, od čega dvije velike, prvo debitanta Aleksandra Šofranca u 74, pa Fatosa Bećiraja u 84. i 94, premalo su da utisak bude bolji od skromnog, iako naš nacionalni tim nije mnogo rizikovao u defanzivi, izuzev nekoliko pokušaja neugodnog Timofeja Kalačeva i dobrih intervencija u dva navrata Vukašina Poleksića.

Šanse nisu došle kroz igru

Interesantno, Crna Gora te prilike nije stvorila iz pas igre kojoj je težila od prvog do posljednjeg sekunda i koja se uklapa u fudbalsku filozofiju novog selektora, već na preskakanje igre i prekide - Šofranac je pogodio stativu poslije kornera Nemanje Nikolića, a Bećiraj prvo loše reagovao poslije pasa glavom Filipa Raičevića, a onda i gađao okvir gola nakon centaršuta Nikole Vukčevića.

Zato je pred Tumbakovićem dugačak put da pronađe model kojim će „hrabri sokoli” postati opasniji za protivnika, a biće mu lakše i kada (i ako) napokon na raspolaganju bude imao i najveće zvijezde - Mirka Vučinića, Stevana Jovetića, Stefana Savića. I kada Marko Baša (bio na terenu samo poluvrijeme) bude spremniji nego što jeste u ovom trenutku.

Tumbakoviću je poslije utakmica protiv Bjelorusije sigurno ostalo dosta dilema. Ako je Žarko Tomašević pokazao da može da bude veoma ozbiljna opcija na poziciji lijevog beka, činjenica je da iznad imena nekoliko ostalih igrača i njihovih pozicija (Adam Marušić, Vladimir Rodić, Marko Bakić) stoji znak pitanja.

"Kroz ovaj trenažni proces i dvije kontrolne utakmice želimo da izdefinišemo naše mišljenje o pojedinim igračima", rekao je u najavi Tumbaković.

Ako ništa drugo, da bi se vidjela neka nova Crna Gora, potrebno je strpljenje, a publika ga je večeras pokazala.

Izuzev sporadičnih zvižduka ili nekoliko kritika tipa "vratite je golmanu" kada je lopta iritantno išla unazad, navijači su nakon svega i Tumbakoviću i igračima dali aplauz.

Neka "sokolima" i to bude motiv više, a već krajem maja je treći ispit, i to mnogo konkretniji kada bi Crna Gora trebalo da se sastane sa Turskom.

Koliko bi pobjeda u tom meču značila ne treba ni da se pominje, jer naš tim na trijumf čeka od 8. septembra i duela sa Moldavijom u Kišinjevu.

Od tada je prošlo pet utakmica, a jedina razlika u odnosu na prethodne četiri je što je Crna Gora sada nije izgubila...

Bonus video: